Moliūgų košė buvo mano košmaras vaikystėje. Kuo labiau atsisakinėjau šio patiekalo, tuo labiau buvau įtikinėjama jį valgyti. Praėjo daug laiko, ir tik tada man tapo suprantama moliūgų košės nauda. Tačiau vis tiek nemėgstu iš šios daržovės pagamintos košės. Tačiau radau šiokį tokį naudingą problemos sprendimą – moliūgų sulčių gėrimą.
Pasirodo, moliūgų sultys yra net sveikesnės už košę. Apie tai man papasakojo draugė, kuri aistringai propaguoja sveikos mitybos principus. Paragavusi šio gėrimo, nebeatsisakau kaimiško moliūgo, kurį augina mano močiutė. Dabar moliūgų gėrimas man padeda būti sveikai visą rudenį. Jūs taip pat turėtumėte jį išbandyti.
Moliūgų sultys: nauda sveikatai
Moliūgų tėvyne laikoma Meksika. Per Šiaurės Ameriką moliūgai pasiekė Europą. XVI a. juos pradėjo vartoti europiečiai. Iš pradžių jie buvo naudojami kaip pašaras gyvuliams. Tik laikui bėgant žmonės pastebėjo jų gerą skonį ir įtraukė į savo racioną.
Moliūgų sudėtis
Nors moliūgas laikomas daržove, jame yra gana daug cukraus. Be to, jis turi nemažai vitaminų ir mikroelementų, todėl puikiai papildo mitybos racioną.
Vienintelė moliūgų problema yra ta, kad dauguma naudingų savybių prarandama juos verdant. Žinoma, ne visi gali vartoti neapdorotus moliūgus. Tačiau iš jų galima pasigaminti nuostabių sulčių. Beje, į moliūgo sultis taip pat galima įmaišyti kitų vaisių ir daržovių sulčių, taip padidinant jų naudingumą.
Moliūgų sultyse yra kalio, beta karotino, kalcio, magnio, fosforo, fluoro, geležies, cinko ir daug kitų medžiagų.
Moliūgų sultyse taip pat yra vitaminų A, PP, C, E ir B grupės vitaminų. Moliūgų sultyse taip pat yra linolo, oleino ir kitų rūgščių. Be to, jose gausu pektino, kuris turi lipnumą didinančių savybių.
Moliūgų sulčių nauda
Dėl turtingos moliūgų sulčių sudėties jos yra vaistas nuo daugelio negalavimų. Visų pirma, dėl didelio kalio kiekio sultys padeda palaikyti gerą širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.
Didelis pektino kiekis teigiamai veikia virškinimo traktą. Pektinas mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Moliūgų sultys taip pat laikomos galingu antioksidantu, padedančiu iš organizmo išplauti likusius skilimo produktų likučius.
Moliūgų sultyse esantis pektinas gerina žarnyno veiklą. Jis pasižymi lengvu vidurius laisvinančiu ir diuretiniu poveikiu.
Tai puiki priemonė nuo padidėjusio jautrumo nėščiosioms. Beje, moliūgų sulčių vartojimas žindymo laikotarpiu teigiamai veikia pieno kiekį.
Be to, moliūgų sultys pasižymi karščiavimą mažinančiomis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Dėl sudėtyje esančios askorbo rūgšties sultys stiprina imuninę sistemą ir gerina medžiagų apykaitą. Moliūgų sultys padeda kovoti su nemiga ir ramina nervų sistemą.
Moliūgų sultis gali vartoti net diabetikai ir vaikai nuo šešių mėnesių amžiaus.
Kas neturėtų jų vartoti?
Moliūgai laikomi dietiniu produktu, tačiau yra tam tikrų kontraindikacijų, dėl kurių moliūgų sulčių gerti negalima.
Jei turite polinkį į viduriavimą, kenčiate nuo virškinimo trakto sutrikimų ir jūsų žarnynas yra jautrus, moliūgo sulčių geriau nevartoti.
Sergant ūminiu gastritu ar pepsine opalige moliūgų sultis reikia vartoti labai atsargiai. Tas pats galioja kalbant ir apie žmones, kurie turi sunkią diabeto formą.
Moliūgų gėrimui pagaminti jums reikės:
- 200 g moliūgų
- 1 l geriamojo vandens
Paruošimo būdas:
Moliūgą nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Supjaustytą moliūgą sudėkite į maišytuvo dubenį, supilkite vandenį ir plakite iki vientisos masės.
Gydomajam poveikiui pasiekti 10 dienų gerkite po pusę stiklinės šių sulčių nevalgius. Sultis galima gerti visą dieną kaip profilaktinę priemonę.
Norėdami sustiprinti teigiamą moliūgų poveikį organizmui, pridėkite jų į įvairius patiekalus. Pavyzdžiui, pabandykite išsikepti aromatinę moliūgų duoną, kurią galėsite skanauti prie arbatos.