Daugelyje žemės sklypų sodininkai stengiasi auginti morkas, nes ši daržovė dažnai naudojama virtuvėje. Tačiau daugelis žmonių nepelnytai pamiršta morkų lapus, manydami, kad jie netinkami virtuvei. Jei morkoms apdoroti nenaudojate kenksmingų medžiagų, galite drąsiai skinti šią žaliąją daržovės dalį ir tinkamai ją panaudoti namų kulinarijoje.
KUR GALI PRAVERSTI MORKŲ VIRŠŪNĖLĖS?
Arbata
Vasara – vitaminų metas, todėl turėtumėte atkreipti dėmesį į visus sveikus produktus. Morkos yra labai sveikas augalas, teigiamai veikiantis organizmą. Todėl iš jų lapų galima pasigaminti skanią arbatą.
Morkos lapus reikia gerai nuplauti, susmulkinti ir užvirinti puode. Po 10 minučių gautą užpilą galite supilti į arbatai skirtą puoduką ir vartoti kaip puikų gėrimą, kuris bus toks pat skanus, kaip ir parduotuvėje pirkta arbata.
Kotletai
Vasarą daugelis žmonių mėgsta į maltą mėsą įmaišyti žolelių, kad kotletai būtų šviežesni ir skanesni. Vietoj krapų ir petražolių galima įdėti morkų viršūnių.
Jas nuplaukite, susmulkinkite peiliu ir minutę pamirkykite verdančiame vandenyje. Tada pašalinkite drėgmės perteklių ir įdėkite į maltą mėsą.
Taip pat morkų lapai suteikia kotletams sultingumo.
Sriubos
Mažai kas žino, kad daugelyje kulinarinių patiekalų morkų viršūnėlės nuo seno yra svarbi patiekalų dalis. Iš jų galima pasigaminti labai sveiką sriubą.
Morkų viršūnės nuplaunamos, susmulkinamos ir išverdamos.
Tada reikia jų įdėti į bet kokią sriubą likus porai minučių iki visiško jos išvirimo.