Grikiai yra nepakeičiamas kiekvieno žmogaus organizmui reikalingas produktas, jis skirtas tiems, kurie rūpinasi ilgaamžiškumu, sveiku kūnu ir lieknumu. Grikiai turi daug vertingų savybių, nuostabų sodrų skonį ir unikalų poveikį kūno sandarai. Mokslininkai grikių kruopas tyrinėja jau ne vieną šimtmetį, ir nuolat atranda vis naujų naudingų šio nuostabaus augalo savybių.

REKLAMA

Trys stiklinės

Daugelyje šalių ši ypatinga kruopų kultūra buvo meiliai ir pagarbiai vadinama „kruopų motina“. Košės, pirmieji patiekalai, įvairūs įdarai iš grikių kruopų buvo ir vis dar yra ant daugelio žmonių stalų. Net yra garsusis šventinis patiekalas – piene mirkyta kiauliena su troškinta ir kvapnia grikių koše – tapusi savotiška kai kurių azijos šalių „vizitine kortele“.

REKLAMA

Grikiuose yra daug svarbių maistinių medžiagų, iš kurių kai kurios išskirtinės. Pavyzdžiui, baltymų sudedamosios dalys, tokios kaip argininas ir lizinas. Būtent jie leidžia prilyginti grikių branduolių maistinę vertę mėsai. Produkte beveik nėra riebalų, o daugiausia yra vitaminų B9, B6 ir B1, nesočiųjų riebalų rūgščių, aminorūgščių, vitaminų E, K ir A.

Juose yra daug virškinimo sistemai naudingų skaidulų. Ir plačiausias mikroelementų asortimentas. Didelę jų dalį sudaro geležis, kalis, silicis, cinkas, fluoras, manganas ir chromas. Kruopose taip pat buvo rasta kobalto, jodo, nikelio, molibdeno ir net titano.

REKLAMA

Dažnas įvairių patiekalų, pagamintų iš vertingų kruopų vartojimas padeda stiprinti širdies raumenis ir gerina mikrokraujagyslių pralaidumą. Moterims ypač rekomenduojama grikių košė, kuri malšina skausmą ir nemalonius simptomus menstruacijų metu.

Grikiai puikiai stabilizuoja hormoninį foną ir pagerina savijautą menopauzės metu. Jie gali pagerinti nuotaiką, pašalinti mieguistumą ir net stresą.

REKLAMA

Grikių dieta yra pats trumpiausias kelias norint turėti stiprius ir gražius nagus, švarią ir lygią odą, storus plaukus ir gerą regėjimą. Jei kenčiate nuo hipertenzijos protrūkių, grikių valgymas viską sušvelnins. Gydytojai grikių patiekalus skiria pacientams, sergantiems venų varikoze ir ateroskleroze. Ryte valgoma grikių košė yra puikus būdas įveikti edemą ir suteikia energijos.

REKLAMA

Kadangi grikiuose gausu magnio ir folio rūgšties, jie naudingi kovojant su įvairiais nervų sutrikimais ir nemiga. Šis produktas taip pat yra pagrindinis anemijos priešas, o nuo jos dažnai kenčia kūdikiai ir nėščios moterys. Jiems grikiai yra svarbi kasdienio valgiaraščio dalis.

Grikiuose yra daug vitaminų, rūgščių ir kitų maistinių medžiagų, o jų kaloringumas palyginti nedidelis – 100 g yra 315 kcal. Atsižvelgiant į išvardytas naudingąsias savybes ir energinę vertę, šios naudingos kruopos yra vienos iš pirmaujančių patiekalų tarp dietinių produktų.

REKLAMA

Nutukimas, diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis – tokias problemas galima lengvai išspręsti pasitelkus populiarią grikių dietą. Be to, švelnių dietos variantų galima laikytis ištisas savaites ir tai nepakenks jūsų sveikatai.

REKLAMA

Pagrindinė taisyklė – valgyti šį mažai kalorijų turintį, maistingą produktą natūraliu pavidalu. Kitaip tariant, be riebalų (aliejaus, grietinės, padažų, majonezo) ar mėsos produktų.

Pagal kai kurias dietos versijas, košę galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis (krapais arba kalendromis). Tačiau draudžiama naudoti cukrų, medų, druską ir aštrius prieskonius! Prie grikių košės galima patiekti vieno procento rūgpienį arba kefyrą, negazuotą mineralinį vandenį ir žolelių arbatą. Valgyti kruopas reikia nedidelėmis porcijomis, bet ne daugiau kaip 5-6 kartus per detoksikacijos dieną arba kiekvieną dietos dieną. Geriau šį maistą ruošti vakare. Galima išvirti kruopas daugiafunkcinėje viryklėje, tuomet jų skonis bus kaip troškinto patiekalo – tarsi iš senovinės krosnies.

REKLAMA

Labiausiai paplitęs sveikų grikių paruošimo būdas – 200 g grūdų užpilti 2,5-3 stiklinėmis verdančio vandens.

Keraminį indą arba storasienį puodą reikia sandariai suvynioti ir nakčiai padėti po antklodės ar vilnonių drabužių „apsiaustu“.

Ryte nuostabus maistas, kuris suteiks organizmui sveikatos, energijos ir nuotaikos bus paruoštas. Beje, grikių dietos suteikiamas lieknėjimas pripažįstamas kaip vienas veiksmingiausių – per savaitę, laikantis šios grikių dietos, galima „sudeginti“ nuo aštuonių iki dešimties kilogramų. Tačiau net ir vienos tokios iškrovos dienos per savaitę pakaks, kad svoris išliktų kontroliuojamas.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].