Sezoninėmis uogomis ir vaisiais mėgautis galime tik trumpą laiką – pusantro ar du mėnesius per metus. Ir tikrai norėtųsi ilgiau. Taigi, artėja metas naudotis šaldiklio pagalba. Tačiau šaldiklių savininkai labai dažnai gali pasigirti tik neskaniais ledinukais – uogų šaldymui reikia skirti bent šiek tiek dėmesio.
Mūsų redakcija pateiks jums pagrindines daromas klaidas šaldant uogas. Gana paplitęs klaidingas įsitikinimas, kad tereikia jas nuplauti ir sudėti į šaldiklį, ir viskas „susitvarkys savaime“. Dažniausiai rezultatas nebūna labai džiuginantis. Štai keletas bendrų patarimų, po kurių pateiksime braškių šaldymo būdą su vaizdo įrašu ir redakcijos patarimu.
UOGŲ ŠALDYMAS
Pakavimas ir data
Turėtumėte bent jau naudoti indą arba specialų vakuuminį maišelį (jie būna su užtrauktuko tipo uždarymu). Visa tai susiję su kvapais, kurie sklinda net esant minus 18 temperatūrai. Maistinė plėvelė šaltyje praranda savo elastingumą ir yra linkusi plyšti, ypač jei maisto produktų yra daug ir jie susimaišę. Braškės su jūros lydekos kvapu nėra labai skanios, ar ne? Užrašyta ant įpakavimo data padės tiksliai sužinoti, kiek laiko šios braškės išbuvo užšaldytos.
Didelė porcija
Svarbu nustatyti, kiek produkto jums reikės atšildžius vienam kartui. Jei ištrauksite didelį gabalą kokių nors uogų, atšildysite ir vėl įdėsite atgal į šaldiklį, jau galėsite su jomis atsisveikinti. Uogos po tokio pakartotinio užšaldymo tikrai nebebus tinkamos naudoti. Pakartotinai užšaldžius jos praras ir savo buvusią tekstūrą, ir skonį. Labai paprasta: jei vienos porcijos neužteks, imkite dar vieną!
Šaldymo greitis
Šaldymo ekspertai rekomenduoja greitąjį užšaldymą. Manoma, kad kuo greičiau užšaldoma, tuo mažesni ledo kristalai susiformuoja maisto produkto ląstelėse ir taip išsaugoma produkto struktūra. Todėl, jei jūsų šaldiklyje yra „greito užšaldymo“ parinktis, primygtinai rekomenduojame ją įjungti.
Uogų šaldymas su cukrumi
Apsvarstykite dar vieną įdomų būdą šaldant braškes, kuris, mūsų nuomone, vertas atskiro dėmesio. Jums prireiks braškių ir cukraus, daugiau jokių gudrybių. Cukrus dedama pagal skonį, du trys ar daugiau šaukštų kilogramui uogų. Viskas priklauso nuo jūsų skonio.
Braškes gerai nuplaukite, pašalinkite visus kotelius, jei reikia, nusausinkite. Kiekis neturi reikšmės, galite užšaldyti kilogramą ar dešimt.
Dalį jų sudėkite į tinkamą indą ir sumaišykite su cukrumi. Tai reikėtų daryti mediniu šaukštu. Normalu, kad iš braškių išsiskirs sultys.
Perkelkite braškes į plastikinį indą, kuriame jos bus laikomos. Sudėkite jas kartu su sultimis, galite jas net šiek tiek sutrinti, kad uogos priglustų viena prie kitos tolygiau. Padėkite į šaldiklį.
Peržiūrėkite vaizdo įrašą, kad viską teisingai suprastumėte, kaip ir ką tiksliai daryti.
Mūsų redakcijos patarimas: jei mėgstate sausą užšaldymą, štai jums mūsų rekomenduojamas patarimas. Paruoštas braškes būtinai nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir sudėkite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Užšaldykite greituoju būdu. Vėliau sušaldytas uogas nuimkite mentele ir sudėkite į vakuuminį maišelį. Taip braškės gerai išlaikys savo formą ir ilgai nepraras savo nuostabių savybių. Tokiomis braškėmis galėsite iš karto puošti tortą!
Visada atminkite, kad uogų šaldymas yra atsakingas procesas, nuo to, kaip su jomis elgsitės, priklauso, kokį rezultatą gausite. Mažas mūsų patarimas jums: nepamirškite, kad labai paprastai galite užšaldyti ir šviežias žoleles, nes jos dar tik pradeda dygti.
Būtinai parašykite komentaruose apie savo pastebėjimus šaldant maistą, kad ir kiti įvertintų jūsų teigiamą patirtį.