Burokėliai – saldžios ir ryškios spalvos daržovės, kuriose yra itin vertingų maistinių medžiagų mūsų organizmui. Burokėliuose randami vitaminai teikia naudą daugeliui žmogaus organų, taip pat turi valomųjų savybių, padeda sumažinti kraujospūdį, kovoja su vidurių užkietėjimu ir suteikia energijos.

REKLAMA

Dažniausiai vartojama burokėlių dalis yra šaknis, tačiau reikia atminti, kad šio augalo lapai ir stiebai taip pat yra vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Burokėliuose yra daug vitamino B ir C, taip pat kitų mineralų, tokių kaip kalis, geležis, natris, magnis.

REKLAMA

Štai kaip burokėliai teigiamai paveikia žmogaus organizmą:

  • Dėl magnio ir geležies kiekio, juos rekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems mažakraujyste, šios daržovės  taip pat padeda kovoti su nuovargiu ir organizmo išsekimu. Juos reikėtų valgyti gyjant po įvairių traumų ar operacijų.
  • Natūraliai mažina kraujospūdį.
  • Pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
  • Pasižymi valomosiomis savybėmis: padeda išvalyti kraują ir kepenis nuo kenksmingų medžiagų. Taip pat padeda pašalinti iš mūsų organizmo toksinus, kuriuos kasdien suvartojame ir kurie kenkia kepenims.
  • Sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Turi priešvėžinių savybių, kaip ir dauguma raudonų daržovių ir vaisių.
  • Didelis skaidulų kiekis natūraliai gerina žarnyno veiklą.

Kaip gaminti burokėlius?

REKLAMA

Priedas prie troškinių

Žmonėms, nemėgstantiems saldaus burokėlių skonio, kubeliais pjaustytą šaknį rekomenduojama dėti prie kitų virtų daržovių ir mėsos patiekalų. Taip burokėlių skonis susilieja su kitais ingredientais ir yra beveik nepastebimas.

REKLAMA

Virti burokėliai

Prieš verdant, burokėlius reikia kruopščiai išvalyti. Norint išlaikyti didžiąją dalį maistinių medžiagų, juos reikia virti su odele. Taip pat rekomenduojama palikti nedidelę dalį stiebo. Taip išsaugosite natūralią jų spalvą, skonį ir maistinę vertę.

REKLAMA

Burokėlius virti reikia apie valandą. Reguliariai tikrinkite ir išimkite, kai bus pakankamai minkšti.

Neapdoroti burokėliai

REKLAMA

Jei mėgstate burokėlių skonį, patariama šią daržovę valgyti žalią. Tokias salotas galite patiekti ir prie kitų patiekalų. Tiesa, burokėliai yra gana kieti, todėl juos galite naudoti kaip puošybos elementą. 

Beje, burokėliai tinka ne tik pikantiškiems patiekalams, bet ir desertams, pavyzdžiui, pyragams ar jogurtams.

REKLAMA

Sultys

REKLAMA

Vienas skaniausių būdų, kaip galite patiekti burokėlius, tai yra sulčių pavidalu. Toks gėrimas yra puikus vitaminų užtaisas kūnui.

Burokėliai puikiai dera su obuoliais, bananais, braškėmis, avietėmis ir kitais raudonais vaisiais.

REKLAMA

Neišmeskite burokėlių lapų

Norėdami išnaudoti visas šios daržovės maistines savybes, turėtumėte naudoti ir jos lapus. Kruopščiai nuplovę galite juos dėti į sultis, supjaustytus dėti į omletus ar salotas. Burokėlių lapuose yra gausu vitaminų A, C ir K, taip pat mineralų, tokių kaip kalcis ir geležis.

REKLAMA

Burokėliai – puikus vaistas moterims

Šimtmečius burokėlių sultys buvo naudojamos kaip natūrali priemonė gydyti menstruacijų sutrikimus ir priešlaikinę menopauzę. Abiem atvejais rekomenduojama burokėlių sultis gerti kasdien nevalgius.

REKLAMA

Barščiai

Populiariausias burokėlių receptas – tradiciniai barščiai. Jie sušildo šaltomis dienomis ir aprūpina žmogaus organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis.

REKLAMA

Tradicinių barščių receptas:

  1. Svogūną susmulkinkite, burokėlius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje.
  2. Kai burokėliai suminkštės, maždaug po 7 minučių užpilkite juos daržovių sultiniu ir sudėkite svogūnus.
  3. Troškinkite apie 15 minučių.
  4. Suberkite smulkiai pjaustytą kopūstą, petražoles, įpilkite šiek tiek vyno, įdėkite druskos ir pipirų.
  5. Sriubą galite sutirštinti įpylę grietinėlės.

Natūralūs augaliniai dažai

REKLAMA

Dar viena įdomybė apie burokėlius, kad iš jų gaminami dažai yra plačiai naudojami daugelyje maisto produktų. Ši medžiaga yra žinoma kaip E-162 arba betaninas, ir ji yra nekenksminga organizmui.

Dar vienas labai panašus raudonas dažiklis  E-120 – ekstraktas, gaunamas iš džiovintų ir susmulkintų vabzdžių, dar kitaip vadinamas košeniliu. Nors jis taip pat nėra pavojingas sveikatai, tačiau gali sukelti alergines reakcijas.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].