Dauguma mūsų neįsivaizduoja sekmadienio pietų, šeimos šventės ar vestuvių pokylio be gero sultinio. Sultinys taip pat yra labai naudingas susirgus ar kenčiant nuo skrandžio veiklos sutrikimų. Deja, sultinį yra labai paprasta sugadinti, jei jis yra pasūdomas netinkamu metu. Klystate, jei manote, kad druskos galima įberti bet kuriuo metu. Dažniausiai į puodą dedama mėsa, kuri užpilama vandeniu. Tada dedamos smulkintos daržovės, beriama druska ir kiti prieskoniai. Tada belieka tik išvirti sultinį. Vis dėlto, tokioje sekoje yra klaidų.
Jei siekiate, kad rezultatas būtų kuo geresnis, reikia laikytis kelių pagrindinių taisyklių.
Būkite labai atsargūs, kai sultinį gardinate druska.
Nepamirškite, kad druska gali ne tik pagerinti patiekalo skonį, bet taip pat ir jį sugadinti.
Jei sultinį pasūdysite iš karto, galite būti tikri, kad jo skonis jus nuvils.
Net sultinio spalva nebus tokia graži, kokia turėtų būti, nes druska blokuoja riebalų išsiskyrimą iš mėsos.
Jei sultinį pasūdysite iš karto, jo spalva bus blyški.
Taip pat nereikėtų pamiršti, kad verdant sultinį išgaruoja dalis vandens, o druskos kiekis lieka toks pat, todėl yra labai paprasta persūdyti šį patiekalą.
Kada sūdyti sultinį?
Specialistai (ir močiutės) teigia, kad sultinį galima sūdyti prieš pat virimo pabaigą.
Nesvarbu, iš kokios mėsos verdate sultinį, druskos reikia įdėti tik virimo pabaigoje.
Sultinį sūdykite likus 10 minučių iki virimo pabaigos.
Kodėl tai taip svarbu?
Druska pagerina maisto skonį, tačiau verdant sultinį nereikėtų skubėti jį sūdyti.
Sultinį reikia virti gana ilgai ant labai mažos ugnies.
Tik tada mėsa ir daržovės išliks skanios ir maistingos.
Jei sultinį pasūdysite per anksti, jo skonis nebus toks intensyvus.
Ką daryti, jei sultinys persūdytas?
Kai mūsų močiutės persūdydavo sultinį, į jį dėdavo šakute subadytas bulves, kurios sugeria druskos perteklių.
Bulvės sultinyje padeda išvengti persūdymo ir užtikrina, kad sultinys nebus drumstas.
Pabaigai – močiutės patarimas:
„Sultinys netaps drumstas, jei virdami jo nemaišysime. Jei vanduo atrodo drumzlinas, atvėsinkite sultinį ir įmaišykite du plaktus kiaušinių baltymus. Pakaitinkite sultinį, kol užvirs, o tada nukoškite.“
Skanaus!