Pirkdami kiaušinius parduotuvėje, ant jų paviršiaus galite pastebėti įvairių nešvarumų ar išmatų likučių. Todėl kai kurios namų šeimininkės nusprendžia juos nuplauti prieš dedant į šaldytuvą. Tačiau verta atidžiau išsiaiškinti, ar verta plauti kiaušinius, ar geriau nieko nedaryti.
Ką sako ekspertai?
Higienos požiūriu kiaušinių plovimas yra logiškas. O kaip yra dėl technologinio proceso? Ekspertai pažymi, kad jei kiaušiniai nuplaunami po pirkimo, pažeidžiamas lukšto vientisumas. Plaunant kiaušinis greitai praranda savo apsaugines savybes. Jei kalbėtume apie ilgalaikį saugojimą, geriau atsisakyti tokios procedūros.
Ar reikia juos nuplauti prieš gaminant valgį?
Svarbu suprasti paprastą faktą: plaunant kiaušinį jo galiojimo laikas sutrumpėja maždaug trečdaliu. Tačiau nėra nieko blogo, jei prieš pat kepimą kiaušinio kiautą nuplaunate. Svarbiausia nenaudoti jokių ploviklių, nes veikliosios medžiagos per lukštą gali prasiskverbti į trynį ir baltymą. Kiaušinio lukštas tik atrodo vientisas; iš tikrųjų jis „kvėpuoja“. Kiaušinius galima plauti tik po tekančiu vandeniu.
Kodėl svarbu laikytis higienos?
Salmonella bakterijos gyvena vištų virškinimo trakte. Jos natūraliai patenka į vištų išmatas. Jei kiaušinis suteptas išmatomis, bakterijos nesunkiai gali patekti į kiaušinį. Problema ta, kad salmonelės yra labai gyvybingos bakterijos, jos nežūsta sausame kraike arba šaltyje. Šią problemą galima išspręsti termiškai apdorojant. Dėl šios priežasties ekspertai primygtinai nerekomenduoja valgyti žalių kiaušinių, kurie buvo ištepti išmatomis. Toks skanėstas gali kelti rimtą pavojų žmogaus organizmui.
Kaip yra su naminiais kiaušiniais?
Atidžiau panagrinėjus pramoninį procesą, paaiškėja, kad jis vyksta tokiu būdu, jog kiaušinis retai kada būna susijęs su išmatomis. Kitokia situacija yra su naminiais kiaušiniais, kai lukštas dažnai būna išteptas. Todėl laikant vištas savame ūkyje, yra keletas svarbių patarimų.
1) Vištų aptvaras turi būti reguliariai valomas. Negalima leisti, kad atsirastų per daug vištų išmatų.
2) Patalpa neturi būti drėgna. Priešingu atveju greičiau vystosi bakterijos.
3) Vištidės stogelis turi būti didesnis už vištidę. Tai pagrindinė taisyklė, kurios būtina laikytis.
4) Kiaušiniai turi būti reguliariai renkami. Neturėtų pasitaikyti situacijų, kai jie lizduose išbūna kelias valandas.
Geriausias sprendimas – įrengti specialius kiaušinių rinktuvus. Jų dėka bus galima palaikyti reikiamą higieną ir žinoti tinkamą galiojimo laiką.
Laikymo sąlygos
Norint tiksliai suprasti, kaip turėtų būti laikomi kiaušiniai, verta susipažinti su higienos standartais. Yra keletas ypatumų:
- Sandėliavimo laikas idealiomis sąlygomis – 90 dienų;
- Temperatūra nuo 0 iki +20 laipsnių Celsijaus;
- 84-89 % drėgmė.
Daugeliu atvejų nepatartina viršyti 90 dienų laikymo termino.
Paprastas pavyzdys: juk niekas tiksliai jums nepasakys, kiek laiko kiaušiniai buvo laikomi parduotuvėje? Visai kas kita, jei jie yra naminiai ir laikomasi visų higienos taisyklių.