Vyrauja nuomonė, kad kiekvienas maisto produktas turi būti nuplautas, tačiau tai nėra tiesa. Kai kurių maisto produktų rekomenduojama neplauti, taigi, pasidomėkime, kas patenka į šių produktų sąrašą.
- Žuvis
Plaudami šviežią žuvį, tikrai nepašalinsite visų mikrobų. Veikiau priešingai – užteršto vandens purslai gali nusėsti ant jūsų drabužių, virtuvės baldų ar ant maisto gaminimo įrankių. Išėmus žuvį iš šaldytuvo rekomenduojama ją iš karto virti, kepti ar troškinti.
- Mėsa
Mėsos produktų taip pat nerekomenduojama plauti (to taip pat nereikėtų daryti ir prieš šaldant). Jei ant mėsos pateks vandens, net ir užšaldytų gaminių galiojimo trukmė bus trumpesnė.
- Kiaušiniai
Kiaušinius rekomenduojama plauti tik prieš pat vartojimą. Juos pamirkykite karštame vandenyje su lašeliu indų plovikliu – tai galės užtikrinti pavojingų bakterijų žūtį. Svarbu žinoti, kad Europos Sąjungos valstybėse draudžiama plauti kiaušinius prieš pardavimą. Būtent todėl kiaušinių dėžutėje neretai galime rasti smulkių plunksnų ar nešvarumų.
- Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai bus kur kas naudingesni, jei prieš vartodami jų nenuplausite. Plaudami raugintus kopūstus, pašalinsite naudingas pieno rūgšties bakterijas, kurios padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą.
- Rauginti agurkai
Raugintuose agurkuose, kaip ir raugintuose kopūstuose, gausu naudingų pieno rūgšties bakterijų, kurios padeda palaikyti normalų žarnyno funkcionavimą.
- Grybai
Grybus rekomenduojama nuvalyti peiliu ir nuplauti tekančiu vandeniu. Jei grybai bus mirkomi vandenyje, jie praras savo skonį ir struktūrą.
- Makaronai
Jei prieš virdami makaronus nuspręsite juos nuplauti, tikėtina, kad virdami makaronai sulips ir praras savo skonio savybes.