Atrodytų, kad tikrai nėra nieko paprasčiau kaip išvirti makaronus, tačiau paruošti patiekalai tikrai ne visada būna būtent tokie, kokių ir tikimės. Naudinga žinoti, kad makaronuose yra krakmolo: jei virimo metu išsiskiria per didelis krakmolo kiekis, makaronai gali sulipti ir prarasti skonio savybes. Kad taip nenutiktų, naudinga žinoti, kokios dažniausios klaidos yra daromos verdant makaronus, ir, žinoma, jų vertėtų vengti.

REKLAMA

Minkštų kviečių veislės

REKLAMA

Makaronų gamybai gali būti naudojamos įvairios kviečių veislės. Jei makaronų gamybai naudojamos minkštųjų kviečių veislės, tokie makaronai labai greitai išskiria krakmolą, todėl verdant jie sulimpa. Taip tikrai nenutiks, jei rinksitės tokius makaronus, kuriuose yra didelis kiekis kietųjų kviečių miltų.

Šaltas vanduo

REKLAMA

Jei makaronus dėsite į šaltą vandenį, verdant jie tikrai sulips: jie per ilgai išbus vandenyje, todėl praras savo tekstūrą ir skonio savybes. Makaronus visada berkite į karštą vandenį, ir tuomet įberkite šiek tiek druskos. Į karštą vandenį beriami makaronai išverda greičiau ir nesulimpa.

Per mažai vandens

REKLAMA

Makaronai kartais sulimpa dėl labai paprastos priežasties: puode jiems stinga erdvės. Būtent todėl vertėtų pasirūpinti, kad įpilto vandens kiekis būtų optimalus ir makaronams pakaktų vietos.

Pervirti makaronai

REKLAMA

Nors makaronų virimo trukmė neretai yra nustatoma „iš akies“, tačiau taip rizikuojama pervirti makaronus. Jei makaronai puode išbus ilgiau nei turėtų, tikrai nereikėtų stebėtis, kodėl jie sulimpa. Būtent todėl visada vertėtų laikytis ant pakuotės nurodyto gaminimo laiko – net ir tuomet, jei praėjus nurodytam laikui makaronai vis dar atrodo ganėtinai kieti.

REKLAMA

Nupylus vandenį makaronai vis dar bus karšti, todėl šiek tiek pabuvę puode bus tinkamo minkštumo. Jei išvirtus makaronus planuojate troškinti padaže, verdant makaronus jums tikrai nereikia laukti, kol makaronai pakankamai suminkštės.

Netinkamos laikymo sąlygos

REKLAMA

Prastos kokybės makaronai gali sulipti net ir tada, jei jie bus tinkamai verdami. Būtent todėl labai svarbu stebėti makaronų galiojimo terminą ir užtikrinti tinkamas šio maisto produkto laikymo sąlygas. Prieš pirkdami makaronus visuomet atkreipkite dėmesį į produkto galiojimo pabaigą, o parsinešę namo makaronus laikykite tamsioje, sausoje patalpoje, hermetiškai uždarytame stikliniame arba keraminiame inde, toliau nuo šilumos šaltinių, tokių kaip akumuliatorius, viryklė ar gartraukis. Indą su makaronais geriausia laikyti apatinėje virtuvės spintelėje, nes viršutinėse lentynose cirkuliuoja šiltas oras.

Pilnas puodas

REKLAMA

Kaip jau minėta anksčiau, verdami makaronai turėtų turėti pakankamai erdvės, todėl vertėtų pasirūpinti, kad puodas nebūtų per daug pripildytas. Suberkite makaronus į verdantį vandenį ir juos išmaišykite. Virkite ant vidutinės ugnies nurodytą  laikotarpį. Kai makaronai bus išvirę, nupilkite vandenį. Jei makaronus patieksite be padažo, galite įdėti gabalėlį sviesto (ar įpilti šiek tiek aliejaus) ir išmaišyti.

maistą

REKLAMA

Aliejus vandenyje

Į verdantį vandenį nereikėtų pilti aliejaus. Nors gana dažnai manoma, kad aliejus neleis makaronams prilipti prie dugno, tačiau nereikėtų pamiršti, kad aliejus yra lengvesnis už vandenį, taigi, riebalai išliks puodo paviršiuje. Aliejų ar sviestą reikėtų naudoti tik išvirtiems makaronams – riebalai pagerins šio maisto produkto skonį.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].