Sviestas yra vienas iš tų maisto produktų, kuriuos dažnai valgome su savotišku sąžinės priekaištu. Juk pieno riebalai yra gyvulinės kilmės, jų vartojimą rekomenduojama riboti, nes kai kuriuose informacijos šaltiniuose teigiama, kad didesnis jų vartojimas skatina aterosklerozę. Tuo tarpu lydytas sviestas gali būti svarbi sveikos mitybos dalis! Yra bent keturios priežastys, kodėl verta jį įtraukti į savo mitybą.

REKLAMA

Pirmoji priežastis yra ta, kad tai, kas blogai sakoma apie sviestą, dažniausiai yra netiesa.

REKLAMA

Yra daug teorijų apie sviestą, ir daugumoje jų pateikia sviestą neigiamai.

Galima rasti informacijos, kad svieste esančios riebalų rūgštys sutrikdo lipidų apykaitą organizme, sukelia aterosklerozę ir prisideda prie riebalinio audinio didėjimo.

REKLAMA

Iš tikrųjų šios prielaidos nėra pagrįstos faktais. Tiesą sakant, net nėra įtikinamų įrodymų, kad sviesto vartojimas kelia kokią nors didelę grėsmę minėtiems veiksniams. Tačiau yra įrodymų, kad gali būti net ir priešingai.

Sviesto vartojimas mažina liemens apimtis

REKLAMA

Nors gali atrodyti neįtikėtina, bet sviesto vartojimas gali sumažinti kūno riebalų kiekį, svarbu žinoti, kad yra įrodymų, jog tai yra įmanoma.

REKLAMA

Mokslininkai išanalizavo turimą literatūrą, pagrįstą moksliniais tyrimais, kuriuose vertinamas pieno riebalų vartojimo poveikis antsvorio ir nutukimo išsivystymo rizikai. Paaiškėjo, kad nėra svarių įrodymų, jog didesnis sviesto kiekis gali prisidėti prie svorio augimo.

Be to, tyrėjai atkreipė dėmesį, kad sąsaja buvo visiškai priešinga. Tai reiškia, kad žmonės, kurie valgo daugiau sviesto, yra lieknesni!

REKLAMA

Svieste yra vertingų vitaminų ir riebalų rūgščių

Sviestas – tai ne tik riebalų rūgštys, bet ir vitaminai. Pieno riebalai yra puikus vitamino A šaltinis, juose taip pat yra itin vertingų vitaminų E, K ir D.

REKLAMA

Visi minėti ingredientai yra būtini tinkamam mūsų organizmo funkcionavimui. Be to, svieste taip pat yra konjuguotos linolo rūgšties (sutrumpintai CLA) – sudedamosios dalies, kuri puikiai žinoma iš svorio metimo papildų.

Sviestas idealiai tinka kepimui

REKLAMA

Kas iš mūsų nemėgsta keptų patiekalų su sviestu. Pieno riebalai suteikia patiekalams gerą skonį ir aromatą.

Verta žinoti, kad sviestas puikiai tinka maistui ruošti ne tik dėl savo skonio ir aromato, bet ir dėl ilgaamžiškumo bei atsparumo aukštai temperatūrai. Tai lydytas sviestas, kurio nereikėtų painioti su įprastu extra rūšies sviestu (jo negalima naudoti kepimui!).

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].