Svogūnų laiškai yra vieni populiariausių žalumynų, kuriuos savo namuose galite auginti ištisus metus.

REKLAMA

Šie žalumynai yra puikus įvairių rūšių maistinių medžiagų šaltinis. Svogūnų laiškai yra skanūs, nebrangūs ir lengvai auginami.

Svogūnų laiškų sudėtis

REKLAMA

Nepriklausomai nuo svogūnų veislės, svogūnų laiškuose esančių kalorijų kiekis yra labai mažas, – maždaug 15-20 kcal. 100 g svogūnų laiškų yra iki 1,2 g baltymų, 0,1 g riebalų ir kiek daugiau nei 3 g angliavandenių. Daugiau nei 90% visos svogūnų laiškų masės sudaro vanduo, o likusią dalį sudaro naudingos medžiagos.

REKLAMA

Svogūnų laiškuose gausu vitaminų C, D, E, K ir B grupės vitaminų, taip pat organinių rūgščių, maistinių skaidulų, fitoncidų, taninų, chlorofilo ir flavonoidų.

Svogūnų laiškų cheminė sudėtis yra labai turtinga. Šiuose žalumynuose yra chloro, cinko, kalcio, fluoro, mangano, natrio, aliuminio, geležies, ir t.t.

REKLAMA

Naudingosios savybės

Kvepiantys, nebrangūs ir skanūs žalumynai turi labai daug teigiamų savybių:

REKLAMA
  • Veiksminga apsauga nuo avitaminozės, puiki anemijos profilaktika, kaulų ir dantų stiprinimas, efektyvi kova su dantų ligomis;
  • Odos, nagų ir plaukų normalios būklės atstatymas, kova su ankstyvu senėjimu;
  • Stiprinamas regėjimas, gerinamas matymas prieblandoje;
  • Imuniteto stiprinimas, visų organų apsauginių funkcijų gerinimas;
  • Toksinų ir kenksmingų atliekų pašalinimas iš organizmo, cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje normalizavimas;
  • Antioksidacinis poveikis kovojant su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais uždegimą;
  • Virškinimo proceso gerinimas, medžiagų apykaitos procesų normalizavimas, energijos didinimas;
  • Reprodukcinės sistemos palaikymas, lytinės funkcijos ir libido atkūrimas, pagalba vaisiaus smegenų ir kraujotakos sistemos vystymuisi, persileidimo ir ankstyvo gimdymo prevencija;
  • Centrinės nervų sistemos kontrolė, streso valdymas, teigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai.

Svogūnų laiškų žala

REKLAMA

Nors svogūnų laiškai gali būti labai naudingi,  tačiau jie turi ir tam tikrų trūkumų. Svogūnų laiškus labai atsargiai turėtų vartoti tie žmonės, kurie serga virškinimo trakto ligomis, nes šių žalumynų sudėtyje esantys eteriniai aliejai aktyviai didina skrandžio sulčių rūgštingumą.

Taip pat svogūnų laiškus turėtų atsargiai vartoti ir tie žmonės, kurie serga hipertenzija. Šiuose žalumynuose yra chlorofilo, kuris neigiamai veikia kraujospūdį. Svogūnų laiškų taip pat turėtų vengti nutukę žmonės, nes šis maisto produktas didina apetitą.

REKLAMA

Kaip atsikratyti nemalonaus svogūnų kvapo?

Kai kurie žmonės atsisako valgyti svogūnus ir jų laiškus, nes baiminasi dėl nemalonaus jų kvapo. Vis dėlto, naudinga žinoti, kad šį specifinį kvapą galima sumažinti.

REKLAMA

Gali būti naudinga suvalgyti vieną kavos pupelę, nedidelį ryšelį petražolių, išgerti puodelį stiprios žaliosios arbatos su citrina.

Nepamirškite, kad svogūnų laiškai – tai puikus produktas, galintis aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis ištisus metus.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].