Viena iš sulčių rūšių, mums pažįstama nuo vaikystės, yra pomidorų sultys. Vieni jų nekenčia, kiti – myli. Tačiau reikėtų žinoti, kad jos labai sveikos ir maistingos, todėl verta jas įtraukti į savo valgiaraštį ir net pabandyti jas pamėgti.

REKLAMA

Ar galite jas pasigaminti namuose? Kaip ir su kuo gerti pomidorų sultis, kad jų nauda būtų didesnė? Kokiomis ligomis sergant, sultis reikėtų vartoti atsargiai? Pakalbėkime apie tai.

REKLAMA

Pradėkime nuo pomidorų sulčių privalumų. Jos turi vitamino C, nors ir ne tiek, kiek jo yra šviežiuose, termiškai neapdorotuose pomidoruose; taip pat jose yra randami antioksidantai likopenai, kurie tiesiog atsiranda didesniais kiekiais veikiant šilumai; B grupės vitaminai, stiprinantys nervų sistemą, gerinantys odos, plaukų ir nagų būklę, aktyvinantys medžiagų apykaitą; taip pat sultyse gausu geležies, kalcio, magnio, kalio, reikalingų kraujui, širdžiai ir raumenims.

Pomidorų sultys yra geras pasirinkimas tiems, kas laikosi dietos, nes jos turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, gerinančių virškinimą.

REKLAMA

Norint išgauti pomidorų sultis iš pirktų ar savo sode nuskintų pomidorų, vaisiai pirmiausia susmulkinami elektriniu smulkintuvu, o gauta masė išverdama. Taip iš paruoštų sulčių pašalinama nemaža dalis vitamino C, tačiau tuo pačiu vitaminas A įgauna organizmui lengviau pasisavinamą formą, o skaidulos, magnis, kalcis ir kiti mineralai niekur nedingsta.

Apdorojus bent penkis kilogramus prinokusių vaisių su saldžiu minkštimu, iš pomidorų galite gauti apie tris su puse litro skanių sulčių. Juos iki vientisos masės sumalkite trintuvu, tyrę supilkite į puodą, palaukite, kol masė užvirs ant stiprios ugnies, sumažinkite ugnį ir virkite apie ketvirtį valandos.

REKLAMA

Susidariusios sultys, jei į jas įbersite reikiamą kiekį cukraus ir druskos, iš anksto sterilizuotuose ir sandariai uždarytuose induose gali būti laikomos apie dvejus-trejus metus.

REKLAMA

Jei norite sutaupyti laiko ir pirkti pomidorų sultis parduotuvėje, būkite labai atidūs: aukščiausios kokybės gaminys gaminamas iš pomidorų tyrės, o ne vandeniu praskiestos pomidorų pastos. Ilgai atidaryta pakuotė su įsigytomis sultimis negali būti laikoma, todėl gėrimą reikia išgerti kuo greičiau.

Ką dėti į pomidorų sultis, kad jos būtų skanesnės ir sveikesnės? Tradiciškai į stiklinę sulčių įberiama šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų: tai suteikia gėrimui pikantiškumo, o skonis tampa intensyvesnis.

REKLAMA

Jei iš pomidorų sulčių porcijos norite gauti naudingesnio vitamino A, įpilkite ko nors riebaus: geras sprendimas – truputis augalinio aliejaus ar grietinės. Smulkinti žalumynai taip pat bus geras priedas prie pomidorų sulčių, taip pat kapotos saliero šaknys.

REKLAMA

Žinoma, iš pomidorų sulčių galima gaminti ir padažus, kokteilius, maišyti su kitų rūšių daržovių sultimis. Bet jei esate alergiškas pomidorams, sergate skrandžio opa, inkstų ligomis, pomidorų sultimis geriau nepiktnaudžiaukite.

Jose esantys oksalatai gali išprovokuoti šlapimo pūslės akmenligę, o rūgščių gausa – rėmenį ir skrandžio skausmą. Optimalu bus išgerti stiklinę pomidorų sulčių su tinkamais priedais iš karto po valgio arba kiek vėliau, kad paskatintų virškinimą. Tačiau pomidorų sulčių geriau negerti prieš valgį.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].