Nors parduotuvėse gali būti tikrai nelengva rasti šviežių alyvuogių, tačiau konservuotų alyvuogių pasirinkimas yra tikrai gausus. Alyvuogės yra alyvmedžio vaisiai. Jie turi būdingą žalsvą atspalvį. Stiprios brandos būsenoje šie vaisiai gali įgyti kaštoninį, violetinį ir rausvą atspalvį, tačiau niekada nebūna juodi. Žaliosios ir juodosios alyvuogės yra vienas ir tas pats produktas, tačiau skirtumas yra tas, kad nokinimui gali būti pridedamas specialus konservantas, kuris suteikia alyvuogėms tamsią spalvą.

REKLAMA

Kuo naudingos alyvuogės?

REKLAMA

Alyvuogėse gausu mineralų, vitaminų, riebalų rūgščių ir taninų. Didžioji dalis naudingųjų medžiagų išlieka ir po konservavimo proceso. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad šis produktas yra gana kaloringas.

100 g alyvuogių yra beveik 150 kcal. Šiame produkte yra riebalų rūgščių, o glikemijos indeksas yra labai žemas (15).

REKLAMA

Kam gali būti naudingos alyvuogės?

  • urolitiazės profilaktikai;
  • lengvesniam tuštinimuisi, hemorojaus profilaktikai;
  • smegenų aktyvinimui, centrinės nervų sistemos normalizavimui, dėmesio koncentracijai, atminties, koordinacijos, miego, darbingumo gerinimui;
  • kraujagyslių ir širdies būklės normalizavimui, kraujospūdžio kontrolei;
  • cholesterolio ir gliukozės kiekio stabilizavimui, konservuotas alyvuoges gali valgyti ir diabetu sergantys žmonės (jei konservuojant nebuvo naudojamas cukrus);
  • hormonų pusiausvyros reguliavimui, skydliaukės veiklos gerinimui, alyvuogės yra labai naudingos menopauzės laikotarpiu;
  • apsinuodijimo prevencijai.

Turtinga alyvuogių sudėtis paskatino mokslininkus  panagrinėti, ar šis maisto produktas gali padėti  kovoti su vėžiu. Šiuo metu yra atliekami tyrimai. Pirmieji tyrimų rezultatai rodo, kad reguliarus alyvuogių vartojimas net tris kartus sumažina moterų onkologinių ligų riziką.

REKLAMA

Alyvuogių žala organizmui

REKLAMA

Alyvuogių konservavimui naudojama druska, cukrus ir kitos medžiagos gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatos būklę. Manoma, kad per dieną galima suvalgyti ne daugiau kaip 7 alyvuoges.

Didelis šio produkto kiekis gali lemti svorio padidėjimą, nes druska ir cukrus  padidina alkio jausmą.

REKLAMA

Ypatingą pavojų gali kelti alyvuogės, kurios buvo apdorotos geležies gliukonatu. Tokių alyvuogių negalima vartoti, jei sergama tam tikromis ligomis, tokiomis kaip:

  • diabetas;
  • urolitiazė;
  • cistitas, pankreatitas ir gastritas.

Taip pat tokių alyvuogių nereikėtų vartoti nėštumo ir žindymo laikotarpiu, taip pat ir tuomet, jei pasireiškia šio maisto produkto netoleravimas.

REKLAMA

Konservuotos alyvuogės – tai galimybė aprūpinti organizmą vitaminais, mineralais ir riebalų rūgštimis. Vis dėlto, kaip ir dauguma kitų produktų, alyvuogės gali sukelti tam tikrų kontraindikacijų.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].