Tinkami pusryčiai ne tik užtikrins puikią sveikatą, bet taip pat aprūpins energija visos dienos metu.

REKLAMA

Mitybos specialistai dažnai pabrėžia, kad pusryčiai turėtų būti svarbiausias dienos valgis, tačiau vertėtų nepamiršti, kad netinkamai pasirinkti pusryčiai gali pridaryti daug bėdų: sukelti antsvorį, odos problemas, virškinimo sutrikimus, lėtinį nuovargį, ir t.t.

Dauguma žmonių net neįtaria, kad labai paprasta užkirsti kelią šioms ir kitoms problemoms, – tereikia iš savo pusryčių valgiaraščio išbraukti tam tikrus populiarius produktus.

REKLAMA

Ar košės gali pakenkti organizmui?

REKLAMA

Vyrauja nuomonė, kad košė –  tai patys sveikiausi pusryčiai. Vis dėlto, dažnai taip nėra.

Taip, košė gali būti tikrai sveika, tačiau svarbu tinkamai ją pasirinkti. Tinkama košė verdama iš nesmulkintų grūdų mažiausiai 20 minučių. Išimtis – avižiniai dribsniai, kurie išverda per 15–20 minučių.

REKLAMA

Vis dėlto, dauguma šiuolaikinių žmonių dažniausiai renkasi greitai paruošiamas košes. Nors jas labai paprasta paruošti, tačiau jos neduoda nieko naudingo. Greitai paruošiami grūdai jau yra perdirbti, todėl juose lieka tik angliavandeniai, galintys sukelti staigius insulino šuolius.

Saldūs pyragaičiai

REKLAMA

Gražus daugeliui pažįstamas paveiksliukas: ryto saulės spinduliai, kavos puodelis, raguolis, ryšelis levandų ir laiminga elegantiškos prancūzės šypsena. Visa tai atrodo patraukliai, tačiau iš tokių pusryčių jokios naudos. Kaip ir greitai paruošiami dribsniai, saldūs kepiniai sukels staigius insulino šuolius, be to, po labai trumpo laiko jūs ir vėl jausite alkį. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad  kvietiniuose miltuose yra glitimo. Agliuteninas yra kviečių gemalų baltymas, organizme sukeliantis uždegimą.

Kenksmingi sumuštiniai

REKLAMA

Batonas, sviestas ir dešra tikrai nėra tas sumuštinis, kuris gali būti naudingas organizmui. Vis dėlto, sumuštinis gali būti naudingas, jei  patys kepate tikrą raugintą ruginę duoną, gaminate dešrą iš geros mėsos ir naudojate natūralų sviestą, o ne jo pakaitalus.

REKLAMA

Sausi pusryčiai

Kitas gražus paveiksliukas, kurį dažnai matome reklamose: laimingi vaikai, kurie mielai valgo sausus pusryčius, užpiltus pienu. Nors gali atrodyti, kad toks maistas – ne tik skanus, bet ir naudingas, tačiau taip nėra. Sausi pusryčiai yra lygiai tokie pat pavojingi, kaip ir greitai paruošiamos košės ar saldūs kepiniai.

Ką reikėtų valgyti pusryčiams, kad organizmas gautų visų reikalingų maistinių medžiagų? Puikiu pasirinkimu gali būti nesmulkintų grūdų košės, kiaušiniai, mėsa, daržovės ir žalumynai.  Iš šių maisto produktų galite paruošti labai įvairių valgių, o jūsų organizmas gaus ir angliavandenių, ir baltymų, ir riebalų, ir vitaminų, ir aminorūgščių, ir skaidulų. Visi šie elementai yra gyvybiškai svarbūs, kad žmogus būtų energingas ir sveikas.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].