liepos

Vyšnia yra skani ir sveika uoga, tačiau į jos vartojimą visada reikia žiūrėti atsakingai.

REKLAMA

Vyšnia gali būti ir naudinga, ir pavojinga, todėl naudinga išsiaiškinti, kam šių uogų negalima valgyti, ir kodėl tai pavojinga.

Vyšnių nauda

REKLAMA

Vyšniose esančios naudingos medžiagos:

REKLAMA

1) Kalcis.

2) Magnis.

REKLAMA

3) Silicis.

4) Fosforas.

REKLAMA

5) Geležis.

6) Kalis.

REKLAMA

7) Pektinai.

8) Įvairių grupių vitaminai.

REKLAMA

Rūgščių veislių vyšniose gausu melatonino, kuris teigiamai veikia nervų sistemą, gerina miegą ir stabilizuoja bendrą organizmo būklę.

Kas lemia rūgštų vyšnių skonį?

REKLAMA

Rūgštus uogų skonis atsiranda dėl sudėtyje esančių rūgščių:

REKLAMA
  • obuolių rūgšies;
  • citrinos rūgšties;
  • gintaro rūgšties;
  • salicilo rūgšties.

Organinės rūgštys teigiamai veikia virškinimo sistemą, nes jos yra atsakingos už skrandžio sulčių gamybą. Kai kurie specialistai teigia, kad organinės rūgštys veikia kaip prevencinė priemonė nuo įvairių bakterijų.

Vyšnių spalva

REKLAMA

Raudoną vyšnių spalvą lemia sudėtyje esantys antocianinai. Verta paminėti, kad antocianinas yra natūralus antioksidantas, atkuriantis organizmo ląsteles. Specialistai tokias uogas rekomenduoja vartoti visiems aktyviai sportuojantiems žmonėms, nes vyšnios pagreitina raumenų atsistatymą.

Kas neturėtų valgyti vyšnių?

REKLAMA

Žinoma, jei žmogus yra alergiškas vyšnioms, šio maisto produkto reikėtų atsisakyti. Žmonės, turintys virškinimo trakto problemų, taip pat turėtų būti atsargūs.

Šios uogos nerekomenduojamos tiems žmonėms, kuri skundžiasi virškinamojo trakto ligomis, nes vyšnios gali sukelti tokių ligų paūmėjimą.

REKLAMA

Reikėtų nepamiršti, kad vyšnių sudėtyje yra daug organinių rūgščių, kurios gali dirginti gleivinę ir išprovokuoti rėmenį. Jei skrandžio veikla yra sutrikusi, šių uogų geriausia atsisakyti.

Suvalgius vyšnių rekomenduojama gerai išskalauti burną. Faktas yra tai, kad organinės rūgštys gali pažeisti dantų emalį.  Burnos skalavimas taip pat yra labai svarbus vaikams, kurių pieniniai dantys dar nėra pasikeitę.

REKLAMA

Optimalus vartojimo laikas

REKLAMA

Vyšnių negalima valgyti prieš miegą ar tuščiu skrandžiu. Šias uogas geriausia valgyti po pagrindinio valgio. Šias uogas galima vartoti su pieno produktais, pavyzdžiui, su varške ar grietine.

Vartojimo norma

Per dieną nereikėtų suvartoti daugiau kaip 100 g uogų. Suvalgius 300 g ar daugiau, gali prasidėti virškinimo trakto problemos. Per gausus vyšnių vartojimas dažnai sukelia virškinimo sutrikimus ir viduriavimą.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].