Kankorėžių gydomosios savybės žinomos jau nuo labai senų laikų. Net ir kasdienis pasivaikščiojimas pušynu suteikia daugiau jėgų ir energijos, gerina nuotaiką ir mažina dirglumą. Vis dėlto, tuo kankorėžių nauda tikrai neapsiriboja. Kankorėžiuose gausu fitoncidų (biologiškai aktyvių medžiagų, naikinančių patogenines bakterijas), taninų, vitaminų, eterinių aliejų, seleno, magnio ir geležies.

REKLAMA

Kankorėžių uogienė

REKLAMA

Nors tai skamba gana neįprastai, tačiau iš kankorėžių tikrai galima išsivirti uogienę, kuri yra kvapni, skani, ir, žinoma, sveika. Jei sergate tam tikromis ligomis, dėl šios uogienės vartojimo būtina pasitarti su gydytoju dėl kontraindikacijų.

REKLAMA

Kankorėžių uogienė padeda įveikti lėtinį nuovargį ir  stiprina imunitetą. Net ir nedidelis šaukštelis šios uogienės suteikia žvalumo visai dienai.

Peršalimo prevencija

REKLAMA

Kankorėžių uogienė padeda organizmui kovoti su kosuliu, sloga, šaltkrėčiu ir karščiavimu.

Imuniteto stiprinimas

REKLAMA

Kankorėžiuose esantys vitaminai ir mineralai stiprina imunitetą bei mažina mieguistumą.

Kvėpavimo sistemos ligų gydymas

REKLAMA

Kankorėžių uogienė naudinga gydant ne tik tuberkuliozę, bet ir bronchitą bei plaučių uždegimą.

Širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimas

REKLAMA

Kankorėžiuose esantys B grupės vitaminai teigiamai veikia širdies darbą, o taninai padeda stiprinti kraujagyslių sieneles.

REKLAMA

Skausmo malšinimas

Kankorėžių uogienė gali būti naudojama kompresams nuo sąnarių ar dantų skausmo.

REKLAMA

Virškinimo gerinimas

Kankorėžių uogienė normalizuoja kasos darbą ir padeda įveikti opas.

REKLAMA

Mažesnė vėžio rizika

Kankorėžių sudėtyje esantys antioksidantai apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos, o tai sumažina piktybinių navikų atsiradimo riziką.

REKLAMA

Kenksmingų bakterijų veiklos slopinimas

Fitoncidai, kurių yra kankorėžiuose, efektyviai kovoja su tuberkuliozės sukėlėjais bei su kitais virusais ir bakterijomis.

REKLAMA

Kokius kankorėžius naudoti uogienės gamybai?

REKLAMA

Uogienės gamybai geriausia rinktis minkštus žalius kankorėžius, kurių ilgis ne didesnis nei 4 cm (tokių kankorėžių galima prisirinkti gegužės mėnesį). Kankorėžius rinkite mūvėdami pirštines.

REKLAMA

Kankorėžių uogienės receptas

Jums reikės:

REKLAMA
  • 1 kg kankorėžių
  • 1,5 kg cukraus
  • 2 l vandens

Kaip gaminti?

Nuplaukite kankorėžius. Sumaišykite cukrų su vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol sirupas taps tirštas.

REKLAMA

Į kitą puodą suberkite paruoštus kankorėžius, užpilkite paruoštu sirupu. Užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 4 valandas pastovėti.

Mišinį dar tris kartus užvirinkite ir leiskite atvėsti.

REKLAMA

Paskutinio kaitinimo metu pavirkite maždaug valandą. Išpilstykite į stiklainius ir užsukite dangtelius.

REKLAMA

Šią uogienę galima naudoti tik nedideliais kiekiais, nes priešingu atveju šis produktas gali sukelti galvos skausmą ir pykinimą. Ši uogienė nerekomenduojama nėščioms moterims ir vyresniems nei 60 metų žmonėms. Negalavimų profilaktikai galima naudoti ne daugiau nei 2-4 valgomuosius šaukštus uogienės per dieną.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].