Kaip veikia vitaminas D ir kalcis ir ar tikrai juos būtina vartoti?

Reklamos nepaliauja pasakoti, koks vitaminas D ir kalcis yra svarbus mūsų organizmui. Taip pat primena, kad reikia gerti šiuos papildus. Bei patikina, kad tai išspręs daugelį sveikatos problemų. Ar tai yra tiesa ar tiesiog sėkmingos vaistų rinkodaros rezultatas? Endokrinologė ir dietologė, medicinos centro genetikė atsako į ginčytiną klausimą. Sužinokite ar vitaminas D ir kalcis iš tiesų tokie būtini?

Kas yra vitaminas D?

vitaminas D ir kalcis

XIX amžiuje Anglijoje neturtingų šeimų vaikai buvo prastai maitinami ir gyveno beveik nuolatinėje tamsoje dėl tankių toksiškų pramonės įmonių dūmų, dėl kurių padidėjo rachito paplitimas. XX amžiaus pradžioje pediatrai pradėjo rekomenduoti bent 15 minučių per dieną praleisti saulėje ir reguliariai vartoti menkių kepenų aliejų.

XXI amžiaus pradžioje buvo atlikta daugybė tyrimų, kurie prisidėjo prie vitamino D populiarinimo. Mokslininkai nustatė, kad jis turi neįprastą vitaminų struktūrą ir veikia daugelį organizmo procesų. Be to, vitaminas D yra panašus į hormoną tuo, kad turi receptorius skirtinguose organuose ir audiniuose. Pavyzdžiui, osteoblastų (jaunų kaulų ląstelių). O vitamino D receptoriai žarnyne padeda pasisavinti kalcį.

Vitamino D pagrindas yra cholesterolis, todėl šis vitaminas gali prasiskverbti į visas organizmo ląsteles.

vitaminas D ir kalcis

Pasisavinimo būdai

Tiesioginiai saulės spinduliai. Rankos turi būti plikos iki pečių vidurio, veidas ir kaklas atviras. Tokiomis sąlygomis 5-15 minučių 2-3 kartus per savaitę ryte ar vakare vasarą aprūpinsite organizmą vitaminu D. Bet piktnaudžiavimas saule – deginimasis – jau nesveikas ir padidina odos vėžio riziką.

Vitaminu D prisotintas pienas arba žuvų taukai. Pienas švitinamas ant konvejerio naudojant ultravioletinę lempą, o iš cholesterolio susidaro vitaminas D.  Žuvų taukai gaunami iš menkių kepenų, kuriose natūraliai gausu šio vitamino.

Maisto papildai. Vitamino D tirpalai vandenyje ir aliejaus pagrindu. Tai yra prioritetinis būdas mūsų laikais gauti šį vitaminą rudenį, žiemą ir pavasarį.

vitaminas D ir kalcis

Vitaminų trūkumas

Jūs neturėtumėte skirti sau šio vitamino savarankiškai, juolab kad jo trūkumo simptomai nėra specifiniai ir gali rodyti kitas patologijas.

Paprašykite išrašyti vaistą vasaros pabaigoje – ankstyvą rudenį pirmiausia apsilankę pas endokrinologą ar terapeutą, jei įmanoma, atlikite vitamino D analizę. Gydytojas nustatys, ar paskirti prevencinę, ar sočiąją šio vitamino dozę.

gydytojas

Be to, remiantis naujausiais tyrimais, kai kurie genai daro įtaką vitamino D pasisavinimui, tiksliau, genai „prižiūri“ įvairių fermentų, dalyvaujančių vitamino D absorbcijos procese, veikimą. Taigi DHCR7 genas reguliuoja fermento 7-dehidrocholesterolio reduktazės, reikalingos vitamino pirmtako sintezei, veiklą. D. CYP2R1 genas yra atsakingas už kepenų fermentus, dalyvaujančius vitamino D. metabolizme. GC genas reguliuoja baltymo, kuris suriša ir perkelia šį vitaminą bei jo metabolitus kepenyse, veiklą. Dėl šios sudėtingos sistemos paaiškėja, kad tomis pačiomis gyvenimo sąlygomis žmonės turi skirtingą vitamino D kiekį, kuris priklauso nuo genetinių savybių.

vitaminas D ir kalcis

Vitaminas D teigiamai veikia imuninę sistemą, padeda palaikyti kaulų tankį ir užkirsti kelią osteoporozei.

Kam naudingas kalcis?

Kalcis dalyvauja įvairiuose kūno procesuose:

svarbus kaulų medžiagų apykaitai;

palaiko kaulų stiprumą;

padeda formuotis melatoninui;

teikia raumenų susitraukimus ir nervinius impulsus.

Kalcio trūkumo prevencijai reikėtų vartoti raugintus pieno produktus, taip pat priimtini produktai, pažymėti „praturtinti kalciu“ etikete. Trūkstant kalcio, kūnas jį „pasiima“ iš kaulų, jie tampa slipnesni, padidėja lūžių rizika ir išsivysto osteoporozė.

Kur ieškoti kalcio?

vitaminas D ir kalcis

Vitaminas D ir kalcis yra tarpusavyje susiję: piene ir pieno produktuose yra biologiškai prieinamo kalcio, tačiau jis gerai pasisavinamas tik turint pakankamai vitamino D organizme. Tik kartu šie du elementai sumažina osteoporozės riziką.

Kalcio yra ne tik pieno produktuose, bet ir riešutuose, riešutų piene, žaliose daržovėse (špinatuose, brokoliuose ir kt.). Problema ta, kad 100 g kietojo sūrio yra toks pat kalcio kiekis kaip 1 kg brokolių ir 15 kg špinatų. Todėl iš raugintų pieno produktų ar preparatų lengviau gauti reikiamą elemento kiekį.

vitaminas D ir kalcis

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].