Išsaugokite jaunystę ir grožį: 10 maisto produktų, kuriuose gausu estrogeno

Kad moteris kuo ilgiau išlaikytų jaunystę ir grožį, ji turi palaikyti optimalų estrogeno kiekį organizme. Lengviausia tai padaryti, kasdien vartojant maisto produktus, kuriuose jis yra. Estrogeno – steroidinio lytinio hormono – buvimas daro didžiulį poveikį moters kūnui.

Estrogeno kiekis kraujyje keičiasi tiek per mėnesį, tiek per visą gyvenimą. Prasidėjus menopauzei (45–55 m.), pastebimas staigus estrogeno sumažėjimas, kuris žymi moters reprodukcinio amžiaus pabaigą.

Dėl šio hormono trūkumo gali kilti depresija, sumažėja lytinis potraukis, atsiranda nuovargis, nereguliarus mėnesinių ciklas ir pablogėja odos, nagų ir plaukų būklė.

Jei tinkamai atsižvelgsite į šią problemą ir stebėsite jaunystės hormono kiekį organizme, galėsite išsaugoti grožį daugelį metų ir visada atrodyti patraukliai.

Į mitybą įtraukite šiuos produktus:

Linų sėklos

Jos yra galingas antioksidantas. Kasdien suvalgykite 2 šaukštus šių sėklų, kad padėtumėte apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Ankštiniai

Žirniuose, pupelėse, lęšiuose yra daug naudingų medžiagų. Jos negalės visiškai pakeisti natūralių moters hormonų, tačiau žymiai pagerins savijautą menopauzės metu ir sulėtins odos senėjimo procesą.

Raudonosios vynuogės

Juose yra didelis kiekis fitohormonų, o jie veikia kaip stiprūs antioksidantai.

Kava

Populiariausias rytinis gėrimas, pagamintas iš aukštos kokybės pupelių, padidina estrogeno kiekį kraujyje. Tačiau kava gali turėti neigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemai. Todėl rekomenduojama šį gėrimą vartoti saikingai.

Abrikosai ir pomidorai

Iš visų vaisių ir daržovių juose gausiausia estrogeno, todėl moterys turėtų dažnai rinktis valgyti būtent juos.

Tofu sūris

Soja yra produktas, labiausiai praturtintas fitoestrogenais, jame taip pat yra visiems žmonėms reikalingų amino rūgščių.

Džiovinti vaisiai

Moteriškojo hormono koncentracija juose yra pakankamai didelė, kad sulėtintų senėjimo procesą, pailgintų jaunystę ir sumažintų diskomfortą, kai ateina menopauzė.

Raudonasis vynas ir alus

Geriant vidutinėmis dozėmis, organizmas palaiko reikiamą kiekį estrogeno, tačiau per didelis alkoholio vartojimas sukelia priešingą efektą.

Riebūs pieno produktai

Normaliam moters kūno funkcionavimui būtini gyvuliniai riebalai. Jie palaiko odos elastingumą, plaukų blizgesį ir kitas sveikatos bei grožio savybes.

Juodasis šokoladas

Saikingai vartojant šį delikatesą, nepadaroma žala figūrai. Be to, juodasis šokoladas turi teigiamą poveikį: jis stabilizuoja hormoninį foną ir užkerta kelią jo pažeidimams ateityje.

Šių augalų nuovirai ir užpilai taip pat naudingi moterų sveikatai:

Dobilas

Šio augalo užpilai ir ekstraktai naudojami siekiant sušvelninti menopauzę. Tačiau  raudonaisiais dobilais piktnaudžiauti nerekomenduojama, nes ilgalaikis jų poveikis žmogaus organizmui dar neištirtas.

Apyniai

Jų sudėtyje yra medžiaga 8-prenilnaringeninas – pagreitintas fitoestrogenas. Svarbu žinoti, kad jo perteklius organizme gali sutrikdyti reprodukcinę sistemą.

Juodųjų serbentų ir aviečių lapai

Liaudies medicinoje gerai žinoma, kad arbata iš šių krūmų lapų praturtina organizmą vitaminu C. Juose taip pat gausu junginių, kurie randami tik augaluose – flavanoidų, estrogenus primenančių medžiagų grupių.

Šalavijas

Šio augalo nuoviras padeda normalizuoti mėnesinių ciklą ir sumažinti prakaitavimą, kai atsiranda menopauzė.

Estrogeno trūkumas ir jo perteklius neigiamai veikia moterų sveikatos būklę. Kai yra šios medžiagos perteklius, pastebimi tokie simptomai:

dirglumas be priežasties

galvos skausmai, silpnumas

krūtų padidėjimas ir skausmas palietus

kūno riebalų masės padidėjimas

Estrogeno perteklius gali būti netinkamos mitybos, nesveiko gyvenimo būdo ir reprodukcinės sistemos pažeidimo rezultatas.

Šaltinis