Japonija pagrįstai laikoma šimtamečių šalimi. Vyrai ten gyvena vidutiniškai iki 81 metų, o dauguma moterų – iki 87 metų. Kaip jiems pavyksta išsaugoti sveikatą ir džiaugsmingai išgyventi laimingą senatvę? Paslaptis yra Japonijos maisto sistemoje. Iš karto padarysime išlygą: čia kalbame ne apie dietas, japonai nenori apie tai girdėti, jie visus produktus laiko naudingais. Čia kalbėsime apie požiūrį į maistą ir jo kultūrą. Ką žmonės valgo Japonijoje – šimtamečių šalyje, skaitykite toliau.

REKLAMA

Ką žmonės valgo Japonijoje

Valgymas „vaivorykštės“ principu

Japonijos maisto sistema iš tiesų vadinama „vaivorykšte“. Tai slypi tame, kad ant stalo būtų kuo įvairesnė spalvų, tekstūrų, skonių įvairovė. Japonai viename valgyje puikiai derina daržoves, mėsą, žuvį, ryžius. Kiekvienas patiekalas patiekiamas ant stalo mažose lėkštėse. Taigi, pietaudamas ar vakarieniaudamas žmogus prisotina savo organizmą įvairiausiomis naudingomis medžiagomis iš skirtingų produktų. O patiekiant maistą mažuose dubenėliuose sumažinama persivalgymo rizika. Pasistenkite surengti japonišką puotą ir patiekti ant stalo ne tik pagrindinį patiekalą bei salotas, bet ir pamaloninti save įvairiais kitais produktais.

REKLAMA

Naujas sezonas – nauji patiekalai

Japonai griežtai laikosi patiekalų sezoniškumo. Mitybos specialistai giria šį įprotį, nes naudingiausios yra sezoninės daržovės ir vaisiai, augantys gyvenamajame regione. Patys matote skirtumą tarp šalia miesto esančiame kaime užaugintų pomidorų ir žiemą atvežtų iš šiltųjų kraštų. Japonai galvoja taip pat. Jie keičia savo mitybą priklausomai nuo sezono.

REKLAMA

Atvykę į Japoniją pavasarį, ant stalo pamatysite bambukų daigus, sakuros žiedlapių močius ir žaliąją arbatą. O žiemą japonų namuose tikrai rasite sašimių iš lašišos ar iš lediniame vandenyje pagauto tuno, marinuoto imbiero ir japoninio ridiko. Taip pat galime pasinaudoti šiuo patarimu ir keisti mitybą kiekvieną sezoną. Na ir kas, jei neturime bambukų ir sakuros žiedlapių. Bet mūsų šalyje yra skanus moliūgas rudenį ir prinokusios braškės bei trešnės vasaros pradžioje.

Pradinis produktų skonis ir išvaizda

Japonai savo patiekaluose siekia maksimalaus natūralumo. Nepersistengiama su pagardais ar patiekimu, kad žmogus aiškiai matytų, ką tiksliai valgo. Tekančios saulės šalies kulinarai mano, kad maistas turi išlaikyti savo pirminį skonį ir išvaizdą. Kad daržovių, mėsos ar žuvies skonis nepakistų, jos kepamos ne dideliame kiekyje aliejaus keptuvėje, o ant grotelių. Čia taip pat labai gerbiamas troškinimas ar gaminimas ant atviros ugnies. Svarbu, kad maistas nepaliktų nemalonaus sunkumo skrandyje, neapsunkintų vidaus organų. Todėl japoniškas maistas yra lengvas ir greitai virškinamas.

REKLAMA

Ryžiai yra visko ašis

Jei mes neįsivaizduojame valgio be duonos, tai japonai ją pakeičia ryžiais. Net ir prabangiausiame Tokijo restorane prie bet kurio patiekalo bus patiektas puodelis nesūdytų ryžių. Jie vartojami visada ir visur, kad lengva vakarienė būtų sotesnė. Be to, ryžiai yra labai naudingi. Jie sugeria drėgmės perteklių skrandyje, skatina medžiagų apykaitą ir apsaugo nuo patinimo. Ryžiai, beje, daug sveikesni už duoną. Juk mūsų bandelės ir batonai – greiti angliavandeniai. Naudinga tik juoda, pilno grūdo duona. Žinoma, mes nesakome atsisakyti duonos ryžių naudai, nes tai kultūros bruožas ir nuo vaikystės išaugintas įprotis. Tačiau vis tiek būtų puiku įtraukti į savo mitybą daugiau ryžių.

REKLAMA

Japonijoje smaližiams nėra vietos

Kelių aukštų tortas su gausybe grietinėlės ir šokoladiniai sausainiai japonų nenudžiugins. Šios Azijos šalies gyventojai neabejingi saldumynams, tačiau juos valgo tik tam tikromis progomis. Paprastai juos desertai, saldainiai ir šokoladai parduodami europietiškose parduotuvėse. Patys japonai mano, kad desertai yra per daug kenksmingi ir sunkiai virškinami. Iš saldumynų Tekančios saulės šalies gyventojai renkasi močius su ledais. Iš esmės tai ryžių miltų kukuliukas, kuris gali būti įdarytas ledais ar džemu. Šis patiekalas laikomas šventiniu, todėl saldumynai Japonijoje į kasdienį meniu neįeina.

REKLAMA

Dabar jūs žinote, ką žmonės valgo Japonijoje kiekvieną dieną. Trys pagrindinės japoniško valgymo taisyklės: lengvumas, kokybė ir daug ryžių. Galbūt todėl jie visada atrodo elegantiškai, sportiškai ir laikomi šimtamečių tauta. Juk nuo mitybos priklauso žmogaus savijauta ir sveikata.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].