Maisto gaminimas gali būti laikomas atskira meno forma. Net ir tada, jei valgiai yra ruošiami iš natūralių ir sveikų produktų, jie gali būti sugadinti net ir dėl menkų virėjo klaidų. Mes rūpinamės jūsų sveikata, todėl dalijamės 6 dažniausiomis maisto gaminimo klaidomis, kurios gali neigiamai paveikti sveikatą.

REKLAMA

1 klaida: naudojate per daug druskos

REKLAMA

Jei net ir pasūdytam patiekalui trūksta skonio, neskubėkite berti dar daugiau druskos: verčiau į pagalbą pasitelkite natūralius prieskonius, kurie tikrai gali „pagyvinti“ patiekalus. Svarbu žinoti, kad druskos perteklius kaupiasi organizme, ir tai gali lemti įvairius susirgimus. Jei stengiatės sveikai maitintis, tačiau pastebite, kad svoris kaip nekrenta, taip nekrenta, vertėtų pagalvoti apie tai, ar ruošdami patiekalus nenaudojate pernelyg daug druskos. Jei maistą skaninsite aštriais prieskoniais, gali būti suaktyvinama medžiagų apykaita, taigi, atsikratyti nepageidaujamų kilogramų bus gerokai paprasčiau.

Kuo pakeisti druską? Puikiai tinka aitrieji pipirai, citrinos sultys, petražolės, rozmarinai ar garstyčios.

REKLAMA

2 klaida: perkaitinate augalinį aliejų

REKLAMA

Kiekvienam mūsų yra puikiai žinoma, kad pernelyg didelis suvartojamų riebalų kiekis gali paskatinti kūno apimčių didėjimą, tačiau tai nėra vienintelė blogybė. Mitybos specialistai teigia, kad kepant mėsą ar kitus maisto produktus neretai yra perkaitinamas aliejus.

Žinoma, jį pašildyti tikrai reikia (antraip nepavyks nieko iškepti), tačiau tuomet, jei naudojate kokosų, sėmenų ar alyvuogių aliejų, stenkitės jo neperkaitinti. Vos per kelias minutes toks aliejus praranda visas naudingąsias savybes, todėl alyvuogių, kokosų ar sėmenų aliejumi rekomenduojama gardinti jau paruoštus patiekalus. Jei tam tikrus maisto produktus tenka kepti ganėtinai ilgai, tam geriausia rinktis saulėgrąžų aliejų.

REKLAMA

Mitybos specialistai teigia, kad didžiausią naudą teikia termiškai neapdorotos daržovės, kurios valo organizmą nuo kenksmingų toksinų bei papildo jš mineralais, skaidulomis ir vitaminais. Taip pat šviežių daržovių sudėtyje yra yra rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles, bei fitonutrientų, kurie yra svarbūs imuninės sistemos palaikymui.

REKLAMA

Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu išsiaiškino, kad gaminant maistą sunaikinami vandenyje tirpūs vitaminai C ir B, taip pat daržovėse esantys polifenoliai. Priklausomai nuo to, kaip yra ruošiamos daržovės (troškinamos, kepamos, verdamos, ir t.t.),  gali būti prarandama  iki 55% naudingų medžiagų.  Būtent todėl daržoves geriausia valgyti šviežias arba virti garuose.

3 klaida: nulupate visus vaisius ir daržoves

REKLAMA

Dažnai teigiama, kad daržovių ir vaisių odelėse yra didžioji dalis naudingųjų maistinių medžiagų, tačiau tai – ne visai tiesa. Vis dėlto, daržovių ir vaisių minkštime bei odelėje yra skirtingų medžiagų, kurios yra tikrai naudingos organizmui.  Pavyzdžiui, bulvių lupenose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą ir slopina alkį, kivių odelėje gausu vitamino E ir flavonodidų, o obuolio odelėje yra antioksidanto kvercetino, kuris užkerta kelią vėžio vystymuisi.

REKLAMA

Vis dėlto, parduotuvėse perkami vaisiai ir daržovės neretai yra nupurkšti įvairiais chemikalais, kurie tikrai nėra naudingi sveikatai. Vis dėlto, jei šiuos maisto produktus kruopščiai nuplausite, jokios žalos nebus. Taip pat mitybos specialistai teigia, kad galima atlikti mini eksperimentą: perpjaukite obuolį per pusę, ir palaukite kelias minutes. Jei obuolys patamsėja, tai reiškia, kad jame nėra kenksmingų medžiagų, ir šį vaisių galima drąsiai valgyti kartu su odele.

4 klaida: ištirpinate medų

REKLAMA

Deja, medus  kartais pernelyg sutirštėja, ir juo gardinti patiekalus tampa gerokai sudėtingiau. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad net ir pasikeitus medaus konsistencijai nėra prarandamos naudingosios medžiagos, tačiau jo nereikėtų tirpinti pernelyg aukštoje temperatūroje.  Jei medus įkaista iki 40 laipsnių ir daugiau, jo naudingosios savybės tampa gerokai mažesnės. Taigi, ką daryti? Geriausia medų laikyti šiltoje vietoje, nes tuomet jis nepradės kietėti.

REKLAMA

5 klaida: naudojate netirpintą druską

REKLAMA

Esame pratę įvairius patiekalus gardinti druska, ir dažnai nė nesusimąstome, kokią žalą darome organizmui. Mitybos specialistai teigia, kad druskos žalą galime gerokai sumažinti, jei ją ištirpinsime vandenyje: nors tokia druska negalėsime gardinti salotų, tačiau daugumoje patiekalų tai tikrai gali būti pritaikoma.

6 klaida: verdate ką tik nuskustas bulves

REKLAMA

2015 m. ES maisto saugos agentūra pateikė produktų, kurių sudėtyje yra akrilamido (pavojingo kancerogeno),  sąrašą. Tarp šių produktų buvo paminėtos ir bulvės: teigiama, kad verdant ar kepant  bulvėse esančio akrilamido lygis staigiai padidėja, todėl naudinga žinoti paprastą gudrybę, kuri gali padėti sumažinti šio kancerogeno žalą.

Pirmiausia nuskustas bulves rekomenduojama 2 valandas pamirkyti šaltame vandenyje: tai padės pašalinti krakmolo ir nitratų kiekį. Bulvių mirkymas vandenyje taip pat yra naudingas ir dėl pagerėjusių skonio savybių: įsitikinsite patys, kad iš tokių bulvių paruošti patiekalai yra gerokai skanesni.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].