Kai kurie šiame sąraše pateikti maisto produktai sukelia aukštą cholesterolio kiekį, širdies ligas, diabetą, Alzheimerio ligą ir net vėžį. O ką bekalbėti apie nutukimą, nerimą ir depresiją! Stenkitės kiek įmanoma vengti šių 20-ties maisto produktų vartojimo arba bent jau jį ribokite!

1. Gazuoti gėrimai

Gazuoti gėrimai yra vienas blogiausių jūsų priešų. Jie kenkia jūsų odai, padidina cukraus kiekį kraujyje, veikia jūsų hormonus ir nuotaikų kaitą. Nusipirkite sulčiaspaudę ir išsispauskite šviežių vaisių sulčių!

2. Pomidorų padažas (kečupas)

Pomidorų padažas yra užsimaskavęs cukraus šaltinis ir  gali sukelti nutukimą, diabetą, širdies ligas ir net dantų ėduonį. Norėdami išvengti šių problemų, naudokite šviežius pomidorus ir patys gaminkite padažą.

3. Cukrus

Cukrus sukelia didelę priklausomybę, be to, jis padidina gliukozės ir riebalų kiekį ir gali sukelti širdies ligas. Venkite cukraus, kad sumažintumėte diabeto, vėžio, nutukimo ir  kitų ligų riziką. Mėgaukitės vaisiais arba į naminius pyragus įpilkite medaus, o ne cukraus.

4. Kai kurie mėsos gaminiai

Mėsos delikatesai, tokie kaip saliamis, kumpis, šoninė, įvairios dešros, turi daug nitratų, konservantų ir kitų priedų. Visos šios medžiagos gali padidinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir vaikų mokymosi sunkumų riziką. Norėdami sumažinti neigiamą poveikį, pirkite natūralią, neperdirbtą mėsą.

5. Augalinis aliejus

Augaliniuose aliejuose yra pavojingų trans-riebalų, kurie gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, vėžį ir Alzheimerio ligą. Patikrinkite etiketę ir, jei aliejus yra perdirbtas, nepirkite jo, nes jame yra laisvųjų radikalų, kurie gali pagreitinti senėjimą ir sukelti visokių problemų. Alternatyva: alyvuogių aliejus, kokosų aliejus arba avokadų aliejus.

6. Margarinas

Margarine esantys transriebalai gali pažeisti jūsų širdį, kraujagysles ir blogojo cholesterolio kiekį. Vietoj margarino naudokite sviestą, tai daug geriau!

7. Dešrainiai

Dešrainiai ir kiti panašūs greiti užkandžiai turi daug sveikatai kenksmingų konservantų. Dešrainiuose yra daug natrio ir toksinų, kurie padidina vėžio riziką. Jei jums labai patinka dešrainiai, pasigaminkite jų namuose. Tada jūs žinosite, kas juose įdėta.

8. Bulvių traškučiai

Visuose keptuose maisto produktuose yra pavojingos medžiagos, vadinamos akrilamidu. Bulvių traškučiai nėra išimtis. Akrilamidas padidina storosios žarnos, krūties ir prostatos vėžio riziką. Venkite bulvių traškučių arba kepkite juos namuose.

9. Salotų užpilai ir padažai

Salotų užpiluose ir kituose padažuose gausu cukraus ir aukštos fruktozės kukurūzų sirupo.  Išmeskite salotų padažus ir naudokite citrinos sultis, obuolių sidro actą arba balzaminį actą su trupučiu alyvuogių aliejaus.

10. Dirbtiniai saldikliai

Ne, jie nėra geriau už cukrų. Dirbtiniuose saldikliuose gali būti mažiau kalorijų nei cukruje, tačiau jie padidina diabeto riziką, padidina kraujospūdį ir sukelia širdies ligas bei metabolinį sindromą. Naudokite sveikas alternatyvas, tokias kaip medus, klevų sirupas.

11. Alkoholis

Alkoholis turi ypač daug kalorijų ir gali sukelti dehidrataciją, kepenų ligas, svorio padidėjimą, depresiją ir odos problemas.

12. Balta duona, perdirbti miltai

Perdirbtuose miltuose nėra jokių maistinių skaidulų, mineralų ir vitaminų. Juose yra grūdų likučiai, sumaišyti su chemikalais. Balta duona ir perdirbti miltai yra dažna svorio padidėjimo priežastis.

13. Pieno produktai

Pieno produktai yra susiję su mažu maistinių medžiagų įsisavinimu, migrena, artritu, vėžiu, alergija ir astma. Karvės pieną pakeiskite kokosų ar migdolų pienu, kurių skonis labai panašus į karvės pieno.

14. Kepta mėsa

Sunku atsispirti kepsnių kvapui, tačiau turite tai padaryti. Cheminės medžiagos, patenkančios į mėsą kepimo metu, padidina kasos ir krūties vėžio rizika. Pabandykite apriboti keptos mėsos vartojimą, kad būtumėte sveikesnis.

15. Batonėliai

Sportininkams, kuriems reikia greito energijos suvartojimo, gali prireikti suvalgyti kelis batonėlius, bet jei nesate sportininkas, geriu jų nevartokite. Batonėliuose yra daug cukraus, kukurūzų sirupo, konservantų.

16. Greitas maistas

Be abejo, greitas maistas labai skanus. Greitas maistas gali padidinti riziką susirgti diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, nuotaikos sutrikimais, svorio padidėjimu, medžiagų apykaitos sutrikimais ir panašiai. Pabandykite sumažinti tokio maisto vartojimą.

17. Kvietiniai produktai

Kviečiuose yra angliavandenių, kurie staiga ir žymiai padidina cukraus kiekį kraujyje. Tai sukelia didelę insulino gamybą ir svorio padidėjimą. Laikui bėgant, kasa pavargsta, jūs tampate atsparūs insulinui, tada galite susirgti diabetu. Didelis cukraus kiekis kraujyje skatina junginių, kurie pagreitina senėjimo procesą, gamybą.

18. Dribsniai (sausi pusryčiai)

Dribsniuose iš tikrųjų yra cukraus, dirbtinių dažiklių, konservantų, kurie dažnai neturi jokių maistinių medžiagų. Pakeiskite dribsnius avižine koše.

19. Vaisių sultys

Vaisių sultyse dažnai yra cukraus, dažiklių, konservantų, o pasterizuojant jos gali prarasti maistines medžiagas. Geriau patiems pasigaminti vaisinių sulčių namuose, nei pirkti parduotuvėje.

20. Druska

Druska atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant jūsų kraujospūdį. Jei suvalgysite per daug druskos, turėsite aukštą spaudimą ir padidėjusią širdies ligų riziką, kuri yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Visiškai druskos neatsisakykite, nes jūsų kūnui jos reikia, tiesiog apribokite jos kiekį ir stebėkite natrio kiekį perdirbtuose maisto produktuose.

Šaltinis

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].