Citrinų ir medaus pyragas yra puikiai subalansuotas desertas. Citrusinio rūgštumo užuomina nuostabiai dera su medaus saldumu. Citrininis kremas slepiasi po medaus-citrinos želė, o visa tai – ant trapios tešlos „pagalvės“. Pyragas ne tik atrodo skaniai, bet ir iš tikrųjų yra geras.

Trapiai tešlai reikės:

  • 50 g cukraus pudros
  • 150 g miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 75 ml aliejaus
  • 1 kiaušinio

Citrinų kremui:

  • 4 g želatinos + 3 šaukštelių vandens
  • 20 g balto šokolado
  • 50 g aliejaus
  • 1/2 citrinos žievelės (tik geltonosios dalies)
  • 1 valg. šaukšto citrinos sulčių
  • 1 valgomo šaukšto medaus
  • 1 kiaušinio, sumaišyto su 50 g grietinės
  • 2 valgomų šaukštų cukraus

Citrinų medaus želė:

  • 1/2 citrinos + 340 ml vandens
  • 8,5 g želatinos + 1,5 a. š. vandens
  • 2 valg. š. medaus
  • 1 valg. š. cukraus
  • 2 arb. š. citrinos sulčių

Trapi tešla ruošiama iš vakaro. Visi tešlai skirti ingredientai, įskaitant ir minkštą sviestą, sumaišomi tarpusavyje, tačiau į tešlą dedama tik 30 gramų išplakto kiaušinio, o gatava trapios tešlos tešla aptepama likusiu kiaušinio kiekiu (vėliau). Paruošta tešla turi būti suvyniota į plastikinę plėvelę ir padėta į šaldytuvą 8 valandoms.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite, perkelkite į sviestu išteptą formą. Padarykite pradūrimus šakute.

Kepame orkaitėje, 160 laipsnių temperatūroje 35 minutes. Tada gatavą tešlą sutepkite likusiu kiaušinio kiekiu. Kepame 140 laipsnių temperatūroje 5 minutes. Išimkite iš formos, leiskite trapiai tešlai atvėsti.

Paruoškite kremą. Papuošimui iš oro burbuliukų plėvelės iš anksto išpjaukite kepimo formos dydžio gabaliuką.

Želatiną išbrinkinkite vandenyje. Puode sumaišykite citrinos žievelę, citrinos sultis, vandenį, medų, 50 g plakto kiaušinio ir cukrų. Įkaitinkite viryklę iki tokios temperatūros, kad masė būtų karšta liečiant, bet dar nebūtų burbuliukų. Į karštą mišinį supilkite sviestą, baltąjį šokoladą ir išbrinkusią želatiną, išmaišykite.

Supilkite kremą į trapios tešlos tešlą, palikite šiek tiek papuošimui.

Likusį kremą paskleiskite ant plėvelės.

Apverstą plėvelę (kremu žemyn) uždėkite ant pyrago, kad burbulinės plėvelės forma įsispaustų į kremą. Padėkite į šaldytuvą valandai.

Po valandos išimkite desertą ir nuimkite plėvelę. Gausite gražią korio imitaciją.

Belieka pasigaminti citrinos-medaus želė. Norėdami tai padaryti, pusę citrinos supjaustykite griežinėliais, pamerkite į 1,3 stiklinės vandens. Palikite 10 minučių (kiek įmanoma ilgiau). Želatiną išbrinkinkite atskirai.

Puode sumaišykite medų, citrinos sultis, cukrų ir gautą citrinos vandenį be citrinos griežinėlių. Užvirinkite, šiek tiek atvėsinkite, suberkite išbrinkusią želatiną, išmaišykite.

Želė atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tada užpilkite ant pyrago iki pat formos viršaus. Padėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms.

Bus ne tik skanu, bet ir atrodys dailiai!

Linkime gero skonio!

Naujienos Tavo el. pašte

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].