Kurio iš mūsų vaikystėje mylinti mama ar močiutė nevaišino kvapniu sultiniu? Būtent sultinys gali išgydyti peršalimą, padės sušilti ir suteiks komforto jausmą. Mano vaikystėje sultinys buvo švelnus ir skaidrus, todėl greičiau pavykdavo pasveikti. Bent jau man tada taip atrodė. Jau suaugusi pagalvojau, kaip išvirti tokį pat sultinį kaip vaikystėje.

Bandžiau pasigaminti savo sultinį, kai norėjosi sotaus bei karšto patiekalo. Problema buvo tame, kad jis gaudavosi ne toks, kokio norėjau. Patarimo kreipiausi į močiutę, kurios sultinį visada dievinau. Ji man papasakojo keletą paslapčių, kaip jį pagaminti. Niekada apie tai nebūčiau susimąsčiusi!

Kaip pasigaminti tokį pat sultinį kaip vaikystėje

Norint paruošti šį nesudėtingą buljoną, reikia žinoti kai kuriuos svarbius ypatumus. Tik tokiu atveju jums pavyks pagaminti šį nepakartojamo skonio patiekalą.

Kaip paruošti sultinį: paslaptys ir gudrybės

Gerą sultinį galima pagaminti tik iš tinkamai paruoštos mėsos. Prieš gaminant sultinį, mėsą reikia gerai nuplauti ir pamirkyti vandenyje 15-20 minučių, kad neliktų kraujo. Priešingu atveju sultinys bus drumstas.

Prieš verdant sultinį, kaulus reikia susmulkinti, kad jie gerai išvirtų.

Mėsą užpilkite šaltu vandeniu. Tuomet sultinyje esantys baltymai per anksti neskils ir sultinys bus puikaus skonio.

Sultinį virkite ant kaitrios viryklės. Kai vanduo su mėsa užvirs, nurinkite putas ir palikite sultinį ant mažos ugnies, kol jis išvirs.

Sultiniui gaminti geriausia rinktis aukštą nedidelio skersmens puodą. Sultiniui virti geriausiai tiktų nerūdijančio plieno arba emaliuotas puodas storu dugnu.

Nepilkite vandens į sultinį, kol jis verda, nes tai neigiamai paveiks jo skonį.

Kaip ir putų atveju, riebalus nuo sultinio taip pat reikia nugriebti. Juos galima pašalinti virimo metu arba jau išvirus sultiniui. Beje, šiuos riebalus galima naudoti ir kitiems patiekalams gaminti.

Daržovės gali suteikti sultiniui auksinę ir patrauklią spalvą. Per pusę perpjautos morkos ir svogūnai, petražolės ir saliero šaknis ne tik pagerins sultinio spalvą, bet ir suteiks jam stebuklingo aromato. Beje, svogūnų nebūtina visiškai nulupti, o morkas galima lengvai apkepti sausoje keptuvėje.

Kodėl į sultinį reikia dėti ledo

Viena iš virėjų paslapčių gaminant sultinį – į jį įdėti ledo kubelių. Dėl to susidaro temperatūros skirtumas, kuris turi teigiamą poveikį galutiniam patiekalui. Kai tik sultinys užvirs, įdėkite į jį ledo kubelių ir virkite ant mažos ugnies kaip įprasta.

Esmė ta, kad į karštą sultinį įdėjus šaltą ledo kubelį, visos putos ir riebalų dalelės, dėl kurių skystis tampa drumstas, susitelkia į vieną vietą. Šiuo atveju ledas veikia kaip magnetas. Tokiu būdu ledas padeda sultiniui tapti skaidriam.

Be to, į sultinį įdėję ledo kubelių, padarysite jį ne tokį riebų. Tai pravers, jei nemėgstate pernelyg tiršto ir sodraus skonio sultinio. Ledas taip pat neutralizuoja pašalinius kvapus ir skonius, todėl patiekalas tampa dar aromatingesnis ir švelnesnis.

Dabar žinosite, kaip paruošti skaidrų ir aromatingą sultinį!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].