Jei iki šiol ėjote į parduotuvę ar kepyklą pirkti duonos, dabar pats metas tai pakeisti!
Jei turite tinkamą receptą, nėra nieko paprasčiau, nei išsikepti aromatingą, traškią naminę duoną.
Kai ją atrieksite, mėgausitės ne tik gardžiu skoniu, bet ir tuo, kad ją paruošėte patys!
Ji tokia skani, kad, tikriausiai, negalėsite sulaukti, kol atvės, neparagavę bent gabalėlio.
Kepdami pagal šį „YouTube” kanalo receptą, net ir pradedantieji kepėjai gali išsikepti naminės duonos!
Jums reikės:
- 1 arbatinio šaukštelio cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 arbatinio šaukštelio sausų mielių
- 400 ml šilto vandens
- 600 g paprastų (duonai skirtų) miltų
- 1 valgomo šaukšto alyvuogių aliejaus
- Medinių iešmelių duonai formuoti
Gaminimo eiga:
Į dubenį įberkite šaukštelį cukraus ir šaukštelį sausų mielių.
Išmaišykite ir supilkite šiltą vandenį.
Įmaišykite miltus (įberkite juos per 2 kartus) ir druską, iš pradžių maišykite šaukštu.
Tada rankomis išminkykite vientisą tešlą.
Pačioje pabaigoje ant rankų užpilkite vieną šaukštą alyvuogių aliejaus ir įmaišykite jo į tešlą.
Paruošta tešla turi nebelipti prie dubens sienelių, būti vientisa ir elastinga.
Uždenkite dubenį su tešla ir leiskite tešlai pakilti apie 45 minutes.
Kai tešla pakils, dar kartą ją išminkykite, taip iš jos išleisdami orą ir suformuokite gražų kepalą.
Paruoškite tinkamą kepimo indą ir patepkite jį trupučiu aliejaus.
Į jį įdėkite duonos tešlą, uždenkite medvilniniu audiniu ir palikite dar 30 minučių, kad pakiltų.
Tada paimkite medinius iešmelius, sutrumpinkite juos maždaug iki 4 cm, vieną įbeskite į kepinio vidurį, o likusius – per visą perimetrą, galiausiai, viršuje suriškite juos virvele.
Dėkite kepinį į įkaitintą orkaitę ir kepkite 190°C temperatūroje apie 10 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 170°C ir kepkite dar 15 minučių.
Kai iškeps, išimkite iešmelius ir dar šiltą duoną išimkite iš kepimo indo.
Paruošta!
Naminė duona jau kvepia ant stalo, tereikia ją supjaustyti.
Skanaus!
Vaizdo įrašo medžiaga: