Jei dar nepradėjote namuose kepti duonos, nes bijote, kad ją pagaminti bus sudėtinga, šis receptas skirtas būtent jums! Pagal šį receptą net kasdien galėsite džiuginti savo šeimą sodria ir kvapnia namine duona. Nereikės ilgai minkyti tešlos!

REKLAMA

Duona viduje bus gana drėgna, su labai korėtu vidumi ir plona traškia pluta. Ji ypač patiks itališkos baltos duonos ciabatta gerbėjams. Šviežias mieles galima pakeisti sausomis mielėmis, o šiam miltų kiekiui pakaks 4 g sausų mielių (maždaug trijų ketvirtadalių valgomojo šaukšto).

Sudedamosios dalys

REKLAMA
  • 530 g kvietinių miltų
  • 420 ml vandens
  • 10 g mielių
  • 1 šaukštelis druskos

Paruošimas

Mieles ištirpinkite šiltame (37-39 laipsnių) vandenyje. Miltus persijokite į dubenį, suberkite druską ir įmaišykite mieles. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Uždenkite dubenį maistine plėvele su maža skylute orui išleisti ir palikite 2 valandoms kambario temperatūroje.

REKLAMA

Per 2 valandas tešla turėtų padvigubėti, o jos paviršiuje turėtų būti daug burbuliukų. Nepamirškite, kad tešla yra neminkoma, todėl jos neminkydami, dubenį uždenkite maistine plėvele arba dangčiu su skylute ir palikite per naktį šaldytuve. Kitą rytą išimkite norimą tešlos kiekį. Pabarstykite rankas miltais, kad tešla prie jų neliptų. Apvoliokite tešlą miltuose ir suformuokite rutuliuką (kraštus užlenkite žemyn ir į vidų).

Padėkite gautą rutuliuką ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto ir palikite dar 40-60 minučių, kad pakiltų. Uždengti nebūtina. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 235 laipsnių temperatūros.

REKLAMA

Padarykite tešloje 3 įpjovas, perkelkite ją kartu su popieriumi ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę ant vidurinės pakopos. Ant apatinės orkaitės lentynėlės padėkite kitą kepimo skardą ir į ją įpilkite 1,5 valgomojo šaukšto karšto vandens, kad sukurtumėte garų efektą. Kepkite duoną 45 minutes, tada išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti ant grotelių.

REKLAMA

Naminės duonos tešla gerai išsilaiko šaldytuve 2 savaites, todėl bet kada galėsite išsikepti šviežią kepalą vakarienei. Tik nepamirškite tešlos uždengti maistine plėvele, kad neišdžiūtų. Jūsų draugai apsidžiaugs išgirdę naują receptą – pasidalinkite su juo jais!

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].