Burokėliai yra vienos vertingiausių daržovių. Ypatinga spalva ir įdomus skonis leidžia pagyvinti įvairius patiekalus net ir pačiomis niūriausiomis žiemos dienomis.

REKLAMA

Burokėlius dažniausiai nusprendžiama marinuoti, o receptų, kaip galima tą padaryti, yra tikrai nemažai.

Šį kartą norime su jumis pasidalinti keliais marinuotų burokėlių receptais. Paruošti daržoves bus labai paprasta, o jų skonis tikrai maloniai nustebins.

REKLAMA

Kodėl burokėlius vertėtų valgyti dažniau?

REKLAMA

Burokėliuose gausu įvairių vitaminų ir mineralų.

Šiose daržovėse gausu kalio, kuris veikia kaip diuretikas. Burokėliuose taip pat yra  vitaminų A, B ir C, todėl tai yra puikus antioksidantų šaltinis.

REKLAMA

Burokėliuose taip pat yra vitamino B9, kuris yra ypatingai svarbus kraujui.

REKLAMA

Šios daržovės padeda atkurti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą mūsų organizme, taip pat palaiko kepenų funkciją.

REKLAMA

Jei burokėlius valgysite reguliariai, šios daržovės gali pristabdyti vėžinių ląstelių dauginimąsi. Valgyti burokėlius gali būti naudinga gydant vėžį ar norint užkirsti jam kelią.

Dėl mažo kalorijų ir angliavandenių kiekio burokėliai taip pat yra rekomenduojami laikantis dietos.

REKLAMA

Marinuoti burokėliai su česnaku

REKLAMA

Jums reikės:

  • 5 kg tarkuotų burokėlių
  • 1 šaukšto druskos
  • 8 česnako skiltelių

Kaip gaminti?

REKLAMA

Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus burokėlius su tarkuotu česnaku ir druska.

REKLAMA

Dėkite į stiklainius.

Sterilizuokite dideliame puode 90 laipsnių temperatūroje 20 minučių.

REKLAMA

Stiklainius apverskite aukštyn kojom ir palikite atvėsti.

REKLAMA

Taip paruoštus burokėlius patiekite kaip garnyrą prie įvairių patiekalų.

Burokėliai su garstyčių sėklomis

REKLAMA

Jums reikės:

REKLAMA
  • 5-6 kg burokėlių
  • 1,5 l vandens
  • 500 ml acto
  • 4 valg. š. cukraus
  • 2-3 valg. š. druskos
  • Garstyčių sėklų
  • Juodųjų pipirų

Kaip gaminti?

Burokėlius  gerai nuplaukite ir sudėkite į didesnį puodą.

REKLAMA

Virkite maždaug 2 valandas.

REKLAMA

Jei vanduo išgaruoja, įpilkite daugiau vandens.

REKLAMA

Palaukite, kol išvirti burokėliai pravės (maždaug 30 minučių).

Nulupkite ir supjaustykite apskritimais.

REKLAMA

Dubenyje sumaišykite actą, vandenį, druską ir cukrų.

REKLAMA

Užpilkite burokėlių apskritimus.

Išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti.

REKLAMA

Praėjus šiam laikui, paragaukite ir pagal poreikį įdėkite daugiau druskos, cukraus arba acto.

REKLAMA

Į sterilizuotus stiklainius suberkite juoduosius pipirus ir garstyčių sėklas.

Sudėkite burokėlių griežinėlius ir užpilkite marinatu.

REKLAMA

Stiklainius uždarykite dangteliais.

Ant didelio puodo dugno patieskite virtuvinį rankšluostį.

REKLAMA

Sudėkite stiklainius ir užpilkite vandeniu.

REKLAMA

Vandenį užvirinkite ir virkite dar 15 minučių.

Štai ir viskas.

REKLAMA

Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

REKLAMA

Burokėliai su krienais ir kmynais

Jums reikės:

REKLAMA
  • 2 kg burokėlių (pirkdami įsitikinkite, kad jie turi kotelius, nes priešingu atveju verdami jie praras vertingas sultis)
  • 700 vandens
  • 30 g druskos
  • 40 g granuliuoto cukraus
  • 150 ml 10% acto
  • Pipirų žirnelių
  • Kmynų
  • Krienų
  • Natrio benzonato (konservanto)

Kaip gaminti?

REKLAMA

Nuplaukite burokėlius ir išvirkite.

Virkite, kol suminkštės, bet nepervirkite.

REKLAMA

Į atskirą uodą įpilkite vandens ir suberkite prieskonius.

REKLAMA

Užvirinkite.

Burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

REKLAMA

Burokėlių griežinėlius sudėkite į sterilius ir švarius stiklainius.

REKLAMA

Užpilkite atvėsusiu marinatu.

Į kiekvieną stiklainį įpilkite šiek tiek natrio benzoato (konservanto).

REKLAMA

Uždarytus stiklainius  virkite garuose 10 minučių.

REKLAMA

Palaukite, kol atvės. Laikykite stiklainius tamsioje ir vėsioje vietoje.

Skanaus!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu info@zinoti.lt.