Šis receptas yra sveikas, labai skanus ir lengvai paruošiamas, nes nes jam užtruksite vos  pusvalandį! Kartkartėmis gerai yra pakeisti meniu ir į savo mitybą įtraukti sveikesnį maistą. Todėl, norint išlaikyti kūną sveiką, į mitybą būtina įtraukti daržovių, turinčių daugiau maistinių savybių.

Brokoliai yra daržovės, turinčios daug maistinių medžiagų, kurios duoda daug naudos, su jomis galima paruošti skanius paplotėlius sveikam ir skaniam patiekalui. Norite sužinoti, kaip tai padaryti? Peržiūrėkite žemiau pateiktą receptą!

Brokolių paplotėliai

Šis receptas yra sveikas, lengvai paruošiamas ir labai skanus. Turite puikią progą pagaminti šiuos brokolių pyragėlius, kurie bus paruošti per pusvalandį.

Ingredientai:

  • 300 g brokolių
  • 2 kiaušiniai
  • 1 puodelis kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimo eiga:

  1. Įdėkite brokolius kelioms minutėms į verdantį vandenį, kad tik suminkštėtų jų išorinis sluoksnis.
  2. Tada supjaustykite juos mažais gabalėliais (kartu su stiebais) ir sumaišykite su dviem kiaušiniais.
  3. Suberkite kvietinius miltus, sodą, druską, pipirus ir gerai išmaišykite.
  4. Jei reikia, įdėkite daugiau miltų.
  5. Svarbiausia, laikykitės eiliškumo, kad galėtumėte suformuoti paplotėlius.
  6. Tada juos kepkite – svarbu, kad aliejus būtų labai karštas, kad brokolių paplotėliai nesugertų daug riebalų.
  7. Kai išorėje jie bus aukso rudos spalvos, o viduje – minkšti, išimkite juos, įdėkite į indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais ir patiekite.

Brokolių paplotėlius galite išsikepti ir orkaitėje.

Tai sveikiau, bet bus truputį mažiau skonio.

Brokolių nauda

Brokoliai yra labai maistingos daržovės, nes jose yra kalcio, geležies, magnio, kalio, baltymų, cinko, taip pat jos yra geras skaidulų šaltinis. Be to, jos turi A, C, E ir K vitaminų bei antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Visa tai padeda išsaugoti jaunatvišką išvaizdą ir taip pat užkerta kelią įvairioms sveikatos problemoms, tokioms kaip:

Sumažina uždegimą

Brokoliuose yra fitonutrientų, kurie padeda sumažinti uždegiminį procesą ir oksidacinį stresą. Be to, brokoliai turi antioksidantų, tokių kaip karotenoidai, tai liuteinas ir zeaksantinas, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegiminį ląstelių kiekį.

Saugo širdies ir kraujagyslių sveikatą

Be to, kad brokoliai turi skaidulų, magnio, kalio ir antioksidantų, kurie naudingi širdžiai, jie padeda širdies ir kraujagyslių veiklai. Taip yra todėl, nes magnis ir kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, skatina širdies arterijų ir raumenų atsipalaidavimą. Skaidulos prisideda prie blogojo cholesterolio (MTL) kontrolės ir taip sumažina širdies ligų riziką.

Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje

Remiantis Švedijos Lundo universiteto Diabeto centro atliktu tyrimu, brokoliuose yra sulforafano – medžiagos, kuri slopina gliukozės gamybą ir gerina gliukozės kiekį kraujyje. Be to, didelis skaidulų kiekis padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje pacientams, sergantiems antro tipo cukriniu diabetu.

Stiprina kaulus

Brokoliai yra magnio, cinko ir vitamino K, maistinių medžiagų, vaidinančių pagrindinį vaidmenį kaulų audinio mineralizacijoje, šaltinis. Be to, brokoliai turi kalcio, vitaminų A ir C, todėl mūsų kaulai išlieka stiprūs ir sveiki.

Užkerta kelią anemijai

Dėl geležies trūkumo organizme sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių (trombocitų) kiekis kraujyje.

Dėl to atsiranda anemija – liga, kurios pagrindiniai simptomai yra:

  • Nuovargis;
  • Odos blyškumas;
  • Mėšlungis;
  • Tachikardija ir dusulys;
  • Susikaupimo ir atminties trūkumas.

Kadangi brokoliuose yra daug geležies ir kitų maistinių medžiagų, jie prisideda prie raudonųjų kraujo kūnelių gamybos ir taip užkerta kelią anemijai.

Padeda numesti svorio

Brokoliuose yra mažai riebalų, juose yra puikus skaidulų ir vandens kiekis. Tokiu būdu yra stimuliuojamas cukraus ir riebalų pertekliaus pašalinimas iš kraujotakos ir pagreitinama svorio numetimo procesas.

Pagerina smegenų funkciją

Dėl brokoliuose esančios folio rūgšties, magnio ir vitamino K, yra pagerinamos atminties ir smegenų funkcijos. Tai padidina samprotavimo, atminties ir susikaupimo gebėjimus. Remiantis JAV Rusho universiteto atliktais tyrimais, vartojant tamsiai žalios spalvos daržoves, tokias kaip brokoliai, sumažėja smegenų problemų tikimybė. Mokslininkai įvertino 900 pagyvenusių žmonių, ir tie, kurie bent kartą per dieną vartojo tokio tipo daržoves, neturėjo psichikos ir atminties praradimo sutrikimų.

Sustiprina akis

Dėl didelio vitaminų A, B, C, D komplekso , beta karotino ir zeaksantino kiekio brokoliai padeda išvengti akių ligų, tokių kaip katarakta, geltonosios dėmės degeneracija, be to, sumažina saulės spindulių daromą žalą.

Saugo jūsų odą

Brokoliuose gausu vitamino C, kuris padeda susidaryti kolagenui, kuris yra būtinas papildas odos elastingumui palaikyti. Tai padeda sumažinti raukšles ir smulkias raukšleles ir, apskritai, pagerinti odos struktūrą.

Naudingas nėščioms moterims

Brokoliuose yra folio rūgšties – būtinos maistinės medžiagos nėštumo metu, nes ji padeda formuotis kūdikio nervų sistemai ir apsaugo nuo ligų. Jei nėštumo metu trūksta šios maistinės medžiagos, gali atsirasti savaiminis abortas ir hipertenzinis sindromas. Be to, brokoliai būsimoms mamoms suteikia papildomą antioksidantų, kalcio, skaidulų ir vitaminų dozę.

Brokolių pirkimo ir laikymo patarimai

  • Pirkdami rinkitės tamsiai žalius lapus ir žiedus turinčius brokolius, nes juose yra daugiau beta-karotino ir vitamino C.
  • Venkite pirkti tokį brokolį, jei jis yra gelsvos ar blyškios spalvos, nes negalėsite mėgautis visomis maistinėmis medžiagomis.
  • Pasirinkite brokolius su tvirtu stiebu, tačiau venkite tų, kurių stiebai sumedėjo.
  • Venkite pirkti, jei brokolių pumpurai yra išsiskleidę, žydintys, o spalva pakitusi ir neberyški.
  • Šviežius, neplautus brokolius laikykite atidarytame plastikiniame maišelyje šaldytuvo stalčiuje.
  • Pabandykite suvartoti brokolį daugiausiai per dvi dienas po pirkimo, nes tada jis bus naudingiausias.
  • Taip pat juos galite užšaldyti po virimo: išvirę gerai nuvarvinkite, nedelsdami panardinkite į indą su lediniu vandeniu trims minutėms. Po to vėl nusausinkite ir laikykite tinkamoje taroje šaldiklyje.
Naujienos Tavo el. pašte

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].