Ketvirtadienis, 24 spalio, 2024

Naujausi

Šiuos maisto produktus šaldytuve laiko tik nepatyrusios namų šeimininkės

Žmonės nuo seno įpratę šaldyti maistą. Todėl kartais net nesusimąstome, kokius maisto produktus galima laikyti kambario temperatūroje. Net jei ant pakuotės užrašyta „laikyti sausoje, vėsioje vietoje“, mes nesąmoningai produktą dedame į šaldytuvą (ten, kur vėsu). Tačiau yra maisto produktų, kurių geriau ten nedėti!

Saldžioji paprika

Saldžiųjų paprikų nereikia laikyti šaltai. Jas galima laikyti maisto dėžutėje ar popieriniame maišelyje kambario temperatūroje apie savaitę. Šaltai laikomos saldžiosios paprikos suminkštėja ir praranda traškumą.

Atogrąžų vaisiai

Vaisius, tokius kaip bananai, mangai ir papajos, geriau laikyti šilčiau. Žema temperatūra ne tik sugadina jų išvaizdą (pavyzdžiui, bananai tampa tamsiai rudi), bet ir keičia jų tekstūrą.

Padažai

Kečupą, majonezą, garstyčias, actą ir saldžiai aštrius padažus net ir atidarius galima laikyti įprastose virtuvės lentynose. Šių padažų nereikia laikyti šaldytuve. Prisiminkite: kavinėse ir restoranuose padažai visada yra padėti ant stalo, ar ne?

Šokoladas

Šokolado negalima laikyti šaltai. Jis ne tik sugeria nemalonų šaldytuvo kvapą, bet ir dėl drėgmės pabąla. Taip nutinka, kai išsiskiria cukrus. Balta spalva neturi įtakos skoniui, tačiau, žinoma, nekelia noro valgyti. 15–20° C temperatūroje šokoladą galima laikyti apie pusmetį.

Sviestas

Mes išmokome sviestą laikyti šaltai, nes žinome, kad pienas ir pieno produktai kambario temperatūroje greitai genda. Tačiau su sviestu yra kitaip. Pagrindinis jo ingredientas (apie 80 proc.) yra riebalai. Didelis riebalų kiekis kartu su mažu vandens kiekiu sukuria nepalankią terpę bakterijoms daugintis. Todėl sviestas nepraranda savo kokybės kambario temperatūroje net keletą dienų.

Persikai

Dar žalius persikus reikia laikyti kambario temperatūroje. Prinokusius vaisius kurį laiką galima laikyti šaldytuve, bet tik kelias dienas. Šaltyje vaisiai praranda drėgmę ir keičia savo struktūrą.

Duona ir kiti kepiniai

Kai nusiperkame duonos, dažnai padedame ją į šaldytuvą. Tačiau šaltame ore duona drėgmę praranda greičiau nei kambario temperatūroje.

Nepradarytos sultys ir gazuoti gėrimai

Gaivieji gėrimai, tokie kaip sultys ar kola, gerai laikosi tiek šaltyje, tiek karštyje. Sultis galima vartoti net po kelių mėnesių laikymo kambario temperatūroje, jei nebuvo staigių temperatūros pokyčių ir pakuotė nepažeista.

Saliamis

Saliamis yra džiovinta mėsa, kurią galima laikyti ilgai. Tinkamumo laikas yra keli mėnesiai. Todėl tokio tipo dešros šaldytuve laikyti nereikia. Geriausia laikyti vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje, 10–15° C temperatūroje. Tokiu atveju laikomas saliamis geriau „sunoks“.

Žuvies konservai

Neatidarytų žuvies konservų nereikia laikyti šaldytuve, nes jie nėra „švieži“. Tokį maistą parduotuvių lentynose matome kelis mėnesius ir niekas nesijaudina jų laikyti vėsiai. Juos laikyti šaldytuve reikėtų tik atidarius.

Bazilikas

Kad bazilikas būtų šviežias, šiek tiek nupjaukite stiebus ir pamerkite į stiklinę vandens kaip gėles. Lengvai uždenkite plastikine plėvele ir palikite ant stalo. Kai kurias žalias lapines daržoves, tokias kaip petražolės ir kalendra, galima laikyti šaldytuve. Bet šaldytuve laikomo baziliko lapai pajuoduoja.

Žemės riešutų ir šokoladiniai sviestai

Žemės riešutų svieste yra mažai vandens, todėl jį galima laikyti virtuvės lentynose. Gamykloje apdoroto žemės riešutų sviesto nereikia laikyti šaltai, net jį atidarius. Tokį maistą tamsioje spintelėje kambario temperatūroje galima laikyti 3 mėnesius. „Nutellos“ taip pat nešaldykite: kremas sukietėja ir tampa nebetinkamas naudoti.

Obuoliai ir kriaušės

Šių vaisių nereikėtų laikyti šaldytuve. Šaltas oras suardo traškią vaisiaus struktūrą. Tad laikykite juos ant stalo. Jei norite valgyti šaltus vaisius, atvėsinkite juos prieš pat valgydamas.

Sūdytas maistas

Sūdytas maistas turi daug natrio, todėl jis ilgai išlieka net ir kambario temperatūroje. Yra tik viena priežastis laikyti sūdytus agurkus ir pomidorus šaldytuve – jei mėgstate juos valgyti šaltus.

Svogūnai

Veikiami šviesos ir drėgmės svogūnai suyra. Todėl juos laikykite kambario temperatūroje sausoje, tamsioje, gerai vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, megztame krepšelyje, atvirame popieriniame maišelyje. Svogūnai šaltyje praranda drėgmę.

Ar kuriuos iš šių produktų laikote šaldytuve?

Įdomūs video