Ar žinote, kaip rauginti kopūstus stiklainiuose? Receptas išties nesudėtingas, o jūs visuomet po ranka turėsite savo raugintų daržovių.

REKLAMA

Prieš kelerius metus rudenį kaimuose būdavo labai populiaru rauginti kopūstus. Buvo atnešamos medinės statinės ir dideli smulkintuvai, o kopūstai visuomet buvo trypiami basomis kojomis. Taip buvo užtikrinama, kad visi namiškiai turėtų raugintų kopūstų atsargų žiemai. Šiandien taip daro tik nedaugelis žmonių. Tačiau kopūstus stiklainiuose galite lengvai rauginti ir savo namuose.

Kokius ingredientus turėtumėte paruošti rauginimui?

REKLAMA

Žinoma, kopūstai yra patys svarbiausi! Geriausiai tinka baltieji kopūstai, kuriuose yra nemažai cukraus. Pasirinkite didelę, kompaktišką galvą. Vasarą parduodami žalieji kopūstai netinka, nes juose yra per mažai cukraus ir rauginti jie bus kartaus skonio.

REKLAMA

Svarbus priedas yra druska, kuri padeda pradėti fermentacijos procesą. Taisyklė yra tokia, kad vienam kilogramui susmulkintų kopūstų pakanka arbatinio šaukštelio druskos. Geriausiai tiks akmens druska arba Himalajų druska, nes jose yra daug mineralų. Verčiau venkite perdirbtos rafinuotos druskos.

Kopūstus galite pagardinti morkomis, obuoliais arba kmynais.

REKLAMA

Kaip rauginti kopūstus stiklainyje?

Pirmiausia nuo kopūstų pašalinkite viršutinius pažeistus ir nešvarius lapus. Tuomet nuplaukite kopūstą ir pradėkite jį smulkiai pjaustyti peiliu. Tam taip pat galite naudoti daržovių smulkintuvą arba tarkavimo mašiną. Sudėkite kopūstus į dubenį ir pagardinkite druska. Žinoma, pagal savo skonį pridėkite morkų arba kmynų. Gerai iškaitinkite stiklainius ir dalimis sudėkite į juos kopūstus. Kiekvieną kartą gerai išmaišykite. Neužpildykite stiklainių iki pat dangtelio (rauginimo metu susidaro dujos, kurios turi išeiti), o sultys turi apsemti visus kopūstus. Rūgstant kopūstų paviršiuje pradės formuotis putos. Dėl to nesijaudinkite. Tai visiškai normalus reiškinys.

REKLAMA

Galiausiai stiklainius sandariai, bet ne per daug tvirtai uždarykite. Pastatykite juos rūsyje arba virtuvėje, kur yra vėsiau. Jau po 5-6 dienų kopūstai bus šiek tiek išrūgę. Kuo ilgiau jie stovės, tuo rūgštesnis bus jų skonis.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].