Keptuvė yra neatsiejama virtuvės dalis. Tai tikriausiai pats dažniausiai naudojamas virtuvinis įrankis. Jų netgi būna įvairių rūšių.

REKLAMA

Ketaus keptuvė yra praktiškai „nesunaikinama“, atspari temperatūrų pokyčiams, bet kokiems valymo būdams. Nors šios keptuvės yra labai sunkios, jos yra saugomos ir netgi perduodamos iš kartos į kartą paveldėjimo būdu.

REKLAMA

Keptuvės su nelipniomis ar keraminėmis dangomis, priešingai nei ketaus keptuvės, yra lengvos ir patogios naudoti, tačiau valant yra labai pažeidžiamos. Emaliuotos keptuvės yra patikimos ir patvarios, tačiau laikui bėgant jų gaminimas pamažu nutrūko.

REKLAMA

Nepriklausomai nuo keptuvių pranašumų ar trūkumų, visos jos, praėjus tam tikram laikui po aktyvaus naudojimo, pasidengia suodžiais – riebalų ir suodžių mišinio danga. Kepimo metu karšti riebalai pasklinda per vidinę sienelę ir patenka į keptuvės išorinę sienelę. Tada palaipsniui prilimpa. Laikui bėgant, šios apnašos didėja ir jas vis sunkiau pašalinti, net naudojant paprastus indų ploviklius.

REKLAMA

Yra daug galingų chemikalų, skirtų šioms nuosėdoms pašalinti, tačiau jų naudojimo saugumas tebėra atviras klausimas. Ne visada įmanoma juos visiškai nuplauti nuo indų, vadinasi, į maistą greičiausiai patenka nuodingų cheminių medžiagų.

REKLAMA

Todėl verta prisiminti liaudyje naudojamus valymo būdus, kurie vis dar veiksmingi.

Teflono ir keraminių keptuvių valymas

REKLAMA

Deja, nelipnios dangos keptuvės yra labai jautrios mechaniniam poveikiui. Net ir įprasta soda gali sugadinti specialią dangą. Nerekomenduojama tokioje keptuvėje ilgą laiką palikti maisto. Geriausia plauti beveik iškart, šiek tiek atvėsus, naudojant kempinę ir švelnius ploviklius. Keraminius indus galima plauti soda, bet labai tvarkingai ir iškart po maisto gaminimo.

REKLAMA

Jei to nepakanka, tada keptuvę galima pavirinti tirpale, susidedančiame iš ploviklio ir sodos tokiu santykiu: 1 puodelis produkto ir 4-5 šaukštai sodos 3 litrams vandens. Įdėkite keptuvę į šiltą tirpalą ir virkite pusvalandį. Tada nuplaukite karštu vandeniu. Keptuvė atrodys kaip nauja.

REKLAMA

Nerūdijančio plieno ir emaliuotų keptuvių priežiūra

Yra daug daugiau būdų, kaip išvalyti šio tipo keptuves, nes jos yra mažiau jautrios įvairių produktų poveikiui.

REKLAMA

Valymas druska, actu ir vandeniu

Ant keptuvės dugno plonu sluoksniu užberkite druskos ir įpilkite į ją 9 % acto. Uždėkite ant ugnies, kol skystis užvirs, tada sudėkite 2 šaukštus sodos ir virkite ant silpnos ugnies, kol skystis išgaruos. Po to indus nukelkite nuo ugnies ir nuplaukite po karštu vandeniu.

REKLAMA

Valymas pelenais

Jei turite galimybę gauti medžio pelenų, šis indų valymo būdas bus ypač efektyvus. Ant sudrėkintos kempinės užpilkite šiek tiek pelenų ir nuvalyti virtuvinius indus. Po valymo pelenus nuplaukite vandeniu.

REKLAMA

Valymas aktyvuota anglimi

Susmulkinkite aktyvuotos anglies tabletes į miltelius, šiek tiek sudrėkinkite vandeniu, užtepkite ant užteršto paviršiaus. Po 15 minučių nuplaukite kempine.

REKLAMA

Valymas soda

Ant sudrėkintos kempinės užberkite sodos ir nuvalykite keptuvę. Sunkiau nuplaunamose vietose palikite sodą ilgesniam laikui. Tada nuplaukite.

REKLAMA

Valymas druska

Metodas tinka valyti indus, prie kurių pridegė maistas. Keptuvės dugną apiberkite druska ir palaukite, kol prikepusi masė suminkštės. Tada nuvalykite ją minkšta metaline kempine.

REKLAMA

Ketaus keptuvių valymas

Dėl šio metalo stiprumo ir ilgaamžiškumo yra pakankamai ketaus keptuvių valymo būdų.

Valymas ugnimi

Galite naudoti liepsną, tačiau atidžiai stebėkite procesą ir po to atsargiai nuvalykite keptuvę metaliniu šepečiu.

REKLAMA

Rūdžių kontrolė

Ketaus keptuvės turi vieną didelį trūkumą – rūdis. Šis būdas padės jų atsikratyti. 120 ° C temperatūros orkaitėje 40 minučių kaitinkite švarią ir sausą keptuvę. Po to keptuvę sutepkite augaliniu aliejumi arba riebalais ir valandą pašildyti orkaitėje 220–230 ° C temperatūroje. Po to keptuvę atvėsinkite ir vėl sutepkite jau šaltą.

REKLAMA

Šaltinis

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].