Anksčiau labai mėgau žalius bananus ir juos pirkdavau dažniausiai. Ilgainiui pradėjau mėgti prinokusius bananus, nes jie geriausiai tinka įvairiems patiekalams gaminti. Neseniai sužinojau, kad vaisių sunokimas ir spalva lemia jų naudą. Man buvo smalsu sužinoti apie tai daugiau. Šiandien pasidalinsiu savo atradimais ir papasakosiu, kaip paruošti neįprastą bananų skanėstą.
ŽALI BANANAI
Niekam ne paslaptis, kad bananai yra labai naudingi mūsų organizmui. Pavyzdžiui, jie gerina virškinamojo trakto ir nervų sistemos veiklą, skatina skysčių pertekliaus išsiskyrimą, turi daug vitaminų ir mineralų.
Bananuose gausu B ir C grupės vitaminų, geležies, kalcio, kalio, fluoro ir fosforo. Be to, šiltųjų kraštų vaisiai mažina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Tačiau kaip visa tai priklauso nuo konkretaus vaisiaus sunokimo?
Įsivaizduokite situaciją. Stovite parduotuvės vaisių ir daržovių skyriuje, kuriame yra įvairių spalvų bananų. Yra labai žalių, šviesiai žalių, geltonų, tamsiai geltonų ir beveik rudų, dėmėtų bananų. Kurį vaisių pasirinksite?
Paprastai daugelis žmonių vengia pirkti žalius bananus. Jie gali būti keisto rūgštaus skonio ir kitokios tekstūros nei geltonieji. Minkštimas iš tikrųjų yra tankesnis. Tai reiškia, kad juose yra daugiau krakmolo.
Tai komponentas, kuris paprastai atbaido žmones. Ypač kai kalbama apie papildomų kilogramų metimą. Tačiau garsi mitybos specialistė Jill Corleone nemano, kad bananų krakmolas gali būti kenksmingas. Priešingai, mitybos specialistė įsitikinusi, kad tokie bananai yra naudingesni organizmui.
Be to, žali bananai greičiau prisotina organizmą. Vartodami tokius vaisius galite reguliuoti savo apetitą ir nevalgyti saldumynų. Iš įvairių naudingų elementų žaliuose bananuose daugiausia vitamino B6. Jis atlieka daugybę naudingų funkcijų, tačiau svarbiausia, kad daro teigiamą poveikį širdžiai.
GELTONI BANANAI
Geltonuose bananuose yra gerokai daugiau cukraus nei žaliuose bananuose. Taigi, jei bandote numesti svorio, neturėtumėte per daug dėmesio skirti geltoniesiems bananams. Juose yra mažiau naudingojo bananų krakmolo.
Prinokusius geltonus bananus geriausia valgyti šviežius. Tarp daugybės maistinių medžiagų, kurių yra tokiuose vaisiuose, yra daug magnio. Jei kenčiate nuo nemigos, bananai turėtų būti įtraukti į jūsų mitybos racioną. Būtent magnio dėka galite išsigelbėti nuo sunkių nemigo naktų.
Be to, geltonuose vaisiuose yra daug kalio. Šis mikroelementas reguliuoja medžiagų apykaitą, teigiamai veikia baltymų sintezę ir energijos gamybą. Taip pat prinokusiuose bananuose yra daug fosforo, kuris būtinas kaulams stiprinti.
GELTONI BANANAI SU RUDOMIS DĖMĖMIS
Kuo bananas labiau prinokęs, tuo daugiau jame yra maistingųjų medžiagų. Taigi, jei norite praturtinti savo organizmą kuo daugiau vitaminų ir mikroelementų, rinkitės patamsėjusius bananus. Jie gali atrodyti neskaniai, tačiau jų skonis gerokai skiriasi nuo paprastų geltonų ir žalių.
Labiausiai prinokę bananai su beveik ruda žievele virškinami daug greičiau nei kiti. Todėl jie ypač tinka tiems, kurie turi virškinimo problemų. Geriausia juos laikyti šaldytuve, kad jie nesugestų ir neprarastų savo naudos organizmui.
Tai taip pat yra tie bananai, kurie geriausiai tinka desertams gaminti. Toliau pateikiu paprastą ir išbandytą receptą.
Kaip pasigaminti skanius bananinius ledus
Jei nevalgote pieno produktų ir pasiilgstate ledų skonio, pasigaminkite jų iš bananų. Viskas, ko reikės, tai 2 nedideli prinokę bananai ir 1 valgomasis šaukštas kakavos miltelių.
Bananus nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Tada sudėkite juos į indą ir 3-4 valandoms arba per naktį įdėkite į šaldiklį. Kai minkštimas sustings, sudėkite jį į maišytuvą, suberkite kakavą ir plakite iki vientisos masės. Bananai virs klampia mase ir atrodys kaip tikri šokoladiniai ledai.
Taip pat yra daug paprastų receptų su bananais. Pavyzdžiui, mano kolegė Veronika neseniai papasakojo, kaip iš užjūrio vaisių pasigaminti bananų keksiukų, traškučių ir net šokoladukų. Tai neužims jums daug laiko, be to, patirsite daug džiaugsmo!
Ar mėgstate bananus? Kokius prinokusius bananus jūs paprastai renkatės parduotuvėje?