Barščiai – visame pasaulyje puikiai žinomas patiekalas. Šios sriubos yra žinoma daugybė skirtingų rūšių. Beveik kiekviena šeimininkė turi savo barščių receptą. Kokie gi pietūs be šio kvapnaus ir skanaus patiekalo? Yra keletas ypatingai gardžių barščių rūšių.

REKLAMA

Raudonieji barščiai. Tokia barščių spalva atsiranda dėl pridėtų burokėlių, kurie patiekalui suteikia šiek tiek saldoką skonį.

Šaltibarščiai. Šie barščiai yra tikras išsigelbėjimas per vasaros karščius.

REKLAMA

Jie gaminami su vandeniu, kefyru, rūgpieniu ar išrūgomis.

Žalieji barščiai. Jie gaminami iš šviežių rūgštynių, kurios suteikia rūgštoką skonį.

REKLAMA

Šiuose barščiuose gausu vitaminų, nes jų sudedamosios dalys mažiau termiškai apdorotos. Nesvarbu, iš ko barščiai pagaminti, jie vis tiek yra sveiki, o svarbiausia – sotūs ir skanūs. Daržovėse, kurios yra barščių sudedamoji dalis, gausu įvairių mikroelementų ir vitaminų, jos veikia kaip sorbentas.

Dėl savo subalansuotos sudėties barščiai skatina gerą skrandžio ir kepenų veiklą.

REKLAMA
  • Kopūstai – B grupės vitaminai, vitaminas C, K ir U.
  • Burokėliai – azotas ir betainas, medžiagos, kurios padeda tinkamai funkcionuoti žarnynui.
  • Bulvės – kalis.
  • Morkos – karotinas ir vitaminas A.
  • Svogūnai – antioksidantai.
  • Česnakai – fitoncidai.
  • Pomidorų pasta – likopenas.
  • Krapai ir petražolės – folatai ir apiginai, tai medžiagos, kurios padeda žmogaus ląstelėms savaime išsivalyti.

Barščių sriuboje taip pat gausu baltymų, gaunamų iš mėsos, kuri naudojama sultiniui virti. Baltymai žmogaus organizmui suteikia jėgų ir energijos. Šis patiekalas skatina natūralų organizmo išsivalymą nuo nitratų ir toksinų. Geriausia virti sultinį iš jautienos arba vištienos. Kiaulienos sultinyje yra per daug kalorijų ir tai gali turėti neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Verdant sultinį būtina pašalinti pilkas putas, kurios susidaro verdant mėsą. Tie, kurie nemėgsta virtų svogūnų barščiuose, virdami sultinį gali įdėti svogūno galvutę, o kai sultinys išvirs, visą galvutę išimti ir išmesti. Labai sunku apibūdinti tikrąją barščių naudą, nes šis patiekalas turi labai daug privalumų.

Štai tik keletas iš jų:

REKLAMA
  • Barščiai mažina kraujospūdį.
  • Jie saugo širdį ir kepenis.
  • Ši sriuba gerina ir saugo virškinimo sistemą.
  • Valo kraują.
  • Mažina vėžio riziką.
  • Palaiko sveiką odos būklę.
  • Padeda numesti svorio.
  • Sumažina diabeto riziką.

Pagrindinis barščių privalumas – jų puikus suderinamumas. Juose yra optimalus visų būtinų vitaminų ir fermentų kiekis, reikalingas tinkamam žmogaus organizmo funkcionavimui.

Kaip bebūtų keista, bet virtos daržovės, esančios barščių sudėtyje, vis tiek yra labai naudingos sveikatai.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].