Kukurūzai yra labai sveikas maistas. Juose gausu vitaminų, mikroelementų ir kitų vertingų medžiagų. Tačiau ne visi žino, kaip virti kukurūzus, net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai nėra sunki užduotis. Rezultatas ne visada būna toks, kokio tikitės. Vietoj sultingų kukurūzų gaunate sausus ir kietus.
Kaip teisingai išvirti kukurūzus
Pirma, rinkdamiesi kukurūzus maistui gaminti, neturėtumėte suklysti. Šviežių jaunų kukurūzų galima nusipirkti tik sezono metu, kuris trunka nuo liepos iki rugpjūčio pabaigos. Jei nusipirksite vėliau, kukurūzai bus pernokę, todėl bus kieti.
Paruo6imui geriausiai tinka pieno arba šviesiai geltonos spalvos grūdeliais. Rinkitės su tvirtais ir minkštais branduoliais. Grūduose turi būti klampaus, į pieną panašaus skysčio. Pageidautina pirkti burbuoles su lapais.
Jei grūdeliai ryškiai geltoni ir kieti, kukurūzai yra pernokę ir maistui netinkami.
Prieš gaminant maistą, nuo burbuolių ir lapų reikia nuvalyti pluoštus, nuplauti ir valandą pamirkyti vandenyje. Kukurūzai virimui turi būti vienodo dydžio. Jei vienas yra per didelis, perpjaukite jį per pusę.
Galite ant puodo dugno sudėti kukurūzų lapus ir užvirinti vandenį. Į verdantį vandenį sudėkite kukurūzų burbuoles. Kukurūzai turi būti pilnai apsemti vandeniu. Virkite ant silpnos ugnies. Jaunus kukurūzus virkite 20-30 minučių. Labiau subrendusius reikėtų virti ilgiau.
Yra būdas, kaip prinokusius kukurūzus padaryti minkštesniais ir sultingesniais. Burbuoles reikia perpjauti per pusę ir sudėti į vandenį su pienu santykiu 1:1. Mišinyje kukurūzai turi būti laikomi 4 valandas, o paskui verdami kaip įprasta.
Prinokę kukurūzai verdami 30-40 minučių, o pernokę – 2-3 valandas. Svarbu nepraleisti tinkamo kukurūzų su burbuole virimo laiko, nes pervirti grūdeliai pradės kietėti.
Geriausias būdas virti juos puode su storu dugnu (arba garintuve, arba mikrobangų krosnelėje).
Kukurūzus pasūdykite likus 5 minutėms iki jų paruošimo pabaigos arba prieš patiekdami ant stalo. Verdant į vandenį galima įpilti šaukštą cukraus arba įdėti šiek tiek sviesto. Kukurūzai bus minkštesni.
Virtus kukurūzus laikykite vandenyje, kitu atveju jie greitai išdžius. Kai vanduo puode atvės, įdėkite juos į šaldytuvą, kuriame kukurūzai gali būti laikomi iki 3 dienų.
Kukurūzus galima valgyti tiek karštus, tiek šaltus. Burbuoles galima supjaustyti žiedeliais ir kepti ant grotelių. Mažus, jaunus kukurūzus galima konservuoti žiemai arba kepti orkaitėje. Juos taip pat galima marinuoti ir kepti orkaitėje suvyniojus į foliją. Kukurūzus galima paruošti ir patiekti įvairiais būdais, o kiekviena šeimininkė tai daro savaip.