Kukurūzai yra labai sveikas maistas. Juose gausu vitaminų, mikroelementų ir kitų vertingų medžiagų. Tačiau ne visi žino, kaip virti kukurūzus, net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai nėra sunki užduotis. Rezultatas ne visada būna toks, kokio tikitės. Vietoj sultingų kukurūzų gaunate sausus ir kietus.

REKLAMA

Kaip teisingai išvirti kukurūzus

Pirma, rinkdamiesi kukurūzus maistui gaminti, neturėtumėte suklysti. Šviežių jaunų kukurūzų galima nusipirkti tik sezono metu, kuris trunka nuo liepos iki rugpjūčio pabaigos. Jei nusipirksite vėliau, kukurūzai bus pernokę, todėl bus kieti.

REKLAMA

Paruo6imui geriausiai tinka pieno arba šviesiai geltonos spalvos grūdeliais. Rinkitės su tvirtais ir minkštais branduoliais. Grūduose turi būti klampaus, į pieną panašaus skysčio. Pageidautina pirkti burbuoles su lapais.

REKLAMA

Jei grūdeliai ryškiai geltoni ir kieti, kukurūzai yra pernokę ir maistui netinkami.

Prieš gaminant maistą, nuo burbuolių ir lapų reikia nuvalyti pluoštus, nuplauti ir valandą pamirkyti vandenyje. Kukurūzai virimui turi būti vienodo dydžio. Jei vienas yra per didelis, perpjaukite jį per pusę.

REKLAMA

Galite ant puodo dugno sudėti kukurūzų lapus ir užvirinti vandenį. Į verdantį vandenį sudėkite kukurūzų burbuoles. Kukurūzai turi būti pilnai apsemti vandeniu. Virkite ant silpnos ugnies. Jaunus kukurūzus virkite 20-30 minučių. Labiau subrendusius reikėtų virti ilgiau.

REKLAMA

Yra būdas, kaip prinokusius kukurūzus padaryti minkštesniais ir sultingesniais. Burbuoles reikia perpjauti per pusę ir sudėti į vandenį su pienu santykiu 1:1. Mišinyje kukurūzai turi būti laikomi 4 valandas, o paskui verdami kaip įprasta.

REKLAMA

Prinokę kukurūzai verdami 30-40 minučių, o pernokę – 2-3 valandas. Svarbu nepraleisti tinkamo kukurūzų su burbuole virimo laiko, nes pervirti grūdeliai pradės kietėti.

Geriausias būdas virti juos puode su storu dugnu (arba garintuve, arba mikrobangų krosnelėje).

REKLAMA

Kukurūzus pasūdykite likus 5 minutėms iki jų paruošimo pabaigos arba prieš patiekdami ant stalo. Verdant į vandenį galima įpilti šaukštą cukraus arba įdėti šiek tiek sviesto. Kukurūzai bus minkštesni.

REKLAMA

Virtus kukurūzus laikykite vandenyje, kitu atveju jie greitai išdžius. Kai vanduo puode atvės, įdėkite juos į šaldytuvą, kuriame kukurūzai gali būti laikomi iki 3 dienų.

Kukurūzus galima valgyti tiek karštus, tiek šaltus. Burbuoles galima supjaustyti žiedeliais ir kepti ant grotelių. Mažus, jaunus kukurūzus galima konservuoti žiemai arba kepti orkaitėje. Juos taip pat galima marinuoti ir kepti orkaitėje suvyniojus į foliją. Kukurūzus galima paruošti ir patiekti įvairiais būdais, o kiekviena šeimininkė tai daro savaip.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].