Naudinga žinoti, kuriuos maisto produktus galima derinti su pienu, o kurių ne. Tai ne tik skonio, bet ir galimų skrandžio problemų klausimas.

REKLAMA

Tikriausiai prisimenate savo močiutės patarimą nemaišyti rūgpienio su pienu? Todėl šia tema verta daugiau sužinoti.

Dėl netinkamo tam tikrų maisto produktų derinio gali sutrikti medžiagų apykaita virškinimo sistemoje. Dėl to sutrinka medžiagų įsisavinimas, suaktyvėja vidurių pūtimo, rūgimo, puvimo procesai ir išsiskiria toksinai. Tai skamba labai rimtai, ir iš tiesų taip yra. Netinkamas maisto produktų derinimas gali sukelti diskomfortą ir net stiprų fizinį skausmą.

REKLAMA

Taigi, tai labai svarbus klausimas, susijęs su mūsų sveikata.

REKLAMA

PIENAS IR JO SAVYBĖS

Prieš pradėdami aiškintis, su kuo negalima derinti pieno, turėtume atsakyti į dar vieną klausimą: kokia jo maistinė vertė?

REKLAMA

Šio gėrimo savybės išties nuostabios, todėl pienas yra būtinas augančiam organizmui. 240 g nenugriebto karvės pieno yra:

  • 8 g baltymų
  • 8 g riebalų
  • Kalcio (28% rekomenduojamos paros dozės)
  • Vitamino D (24% rekomenduojamos paros dozės)
  • Vitamino B2 (26% rekomenduojamos paros dozės)
  • Vitamino B12 (18% rekomenduojamos paros dozės)
  • Kalio (10% rekomenduojamos paros dozės)
  • Fosforo (22% rekomenduojamos paros dozės)
  • Seleno (13proc. rekomenduojamos paros dozės).

Nuo seno žinoma, kad pienas yra puikus mineralų ir vitaminų šaltinis.

REKLAMA

Daug kas priklauso nuo pieno riebumo ir karvės, iš kurios jis gaunamas. Kuo ji sveikesnė, geriau šeriama ir gydoma, tuo sveikesnis bus pienas žmogui, kuris vėliau jį vartos. Jei gyvūnui, kuris dažniausia ėda žolę, duodama gerti gėrimo su dideliu kiekiu koncentruotos linolo rūgšties ir omega-3 riebalų rūgščių, tai tokiame piene būna daugiau antioksidantų, kurie padeda mažinti uždegimus.

Kodėl verta gerti pieną? Tai labai maistingas gėrimas, galintis padidinti kaulų tankį. Piene yra naudingų kalio, magnio ir kalcio junginių. Jis teigiamai veikia kraujospūdį. Daugelis tyrimų rodo, kad reguliariai geriant pieną sumažėja rizika susirgti Alzheimerio liga. Pienas taip pat gali sumažinti riziką susirgti 2 tipo diabetu.

REKLAMA

Atminkite, kad jauname organizme pienas yra gerai virškinamas, o su amžiumi turėtumėte pereiti prie geros kokybės fermentuotų pieno produktų.

Nors atrodo, kad pienas yra labai universalus gėrimas, tinkantis su daugeliu maisto produktų, bet taip nėra. Šio gėrimo deriniai su kai kuriais produktais gali sukelti daug skrandžio problemų.

REKLAMA

Pienas virtuvėje bei jo naudojimo būdai

REKLAMA

Iš tiesų, be šio ingrediento sunku įsivaizduoti daugelio skanėstų paruošimą. Pieną geriame su maistu, jo pilame į padažus, sriubas, kepinius ar kitus desertus. Tai neabejotinai tinkamiausias priedas prie juodos kavos. Dauguma žmonių mėgsta gerti kavą tik su pienu arba grietinėle. Pienas mus supa kiekvieną dieną, todėl verta žinoti, su kuo nereikėtų nederinti šio populiaraus gėrimo.

Kokių maisto produktų negalima derinti su pienu?

REKLAMA

Pienas ir citrusiniai vaisiai

Mitybos specialistai pataria nevartoti pieno ir citrusinių vaisių kartu. Dėl tokio derinio pablogėja maisto medžiagų įsisavinimas iš pieno ir vaisių. Be to, toks derinys gali sukelti skrandžio negalavimus.

REKLAMA

Tam pakanka paprasto eksperimento, t. y. į pieną išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Baltasis gėrimas susitrauks, o tai reiškia, kad tas pats gali nutikti ir jūsų skrandyje.

Dribsniai su pienu ir apelsinų sultimis

REKLAMA

Ar kada nors valgėte dribsnių su pienu ir juos užpylėte apelsinų sultimis? Tai įprasti pusryčiai, patiekiami viešbučiuose. Tačiau reikia nepamiršti, kad čia galioja tas pats principas, kaip ir ankstesniame pavyzdyje. Apelsinų sultyse esančios vaisių rūgštys gali sunaikinti fermentus, skaidančius pusryčių dribsnių krakmolą.

Be to, apelsinai yra citrusiniai vaisiai, dėl to pienas labai sunkiai virškinamas. Tačiau tai nereiškia, kad negalite kartais derinti šių rūšių maisto produktų. Sultis reikia išgerti likus maždaug pusvalandžiui iki pieno su dribsniais vartojimo.

REKLAMA

Arbata su pienu

Arbata su pienu labai dažnai rekomenduojama nėščioms ir žindančioms moterims. Ar šis gėrimas tikrai padidina pieno kiekį krūtyse? Tai klaidinga informacija. Be to, šis derinys gali būti labai problemiškas.

REKLAMA

Juodojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurių užduotis – kovoti su organizmo uždegimais. Jei į arbatą įpilsite pieno, ji paprasčiausiai praras savo gerąsias savybes, nes piene esantys baltymai susijungs su antioksidantais ir neleis jų įsisavinti. Tai veikia ir atvirkščiai. Arbatoje yra kofeino, kuris stabdo kalcio įsisavinimą iš pieno.

REKLAMA

Pienas ir antibiotikai

Gydymo antibiotikais metu reikėtų vengti ne tik pieno, bet, žinoma, ir pieno produktų, tokių kaip jogurtas, sūris ir kitų. Dvi valandas prieš vaistų vartojimą ir dvi valandas po jų vartojimo negalima vartoti pieno produktų. Kai kurie tokio tipo vaistai gali jungtis su pieno produktuose esančia geležimi, kalciu ir kitomis mineralinėmis medžiagomis.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].