Vištiena dėl savo sudėties yra populiariausia mėsa visame pasaulyje. Šios rūšies mėsoje, kaip jokioje kitoje, gausu žmogaus organizmui naudingų medžiagų.

REKLAMA

Todėl ji tinka ir paprastiems vartotojams, ir lieknėjantiems, nes turi mažai riebalų, pakankamai daug aminorūgščių, vitaminų, maistinių mineralų, beveik neturi cholesterolio ir angliavandenių.

Ji tokia dietiška, kad garuose virti mėsos kukuliukai ar mėsytė rekomenduojami valgyti net pradedantiems valgyti kūdikiams.

REKLAMA

Vištienoje randamų specifinių medžiagų sąrašas:

REKLAMA
  • Triptofanas atpalaiduoja žmonių nervinę sistemą, nes virsta serotoninu, be šio „laimės hormono“ galimos dažnos depresijos. Dėl šios priežasties psichologai ir mitybos specialistai rekomenduoja valgyti šią mėsą esant psichikos sutrikimams.
  • Leucinas spartina raumenų skaidulų regeneraciją.
  • Lizinas gerina budrumą ir darbingumą, stiprina plaukus ir nagus bei gerina imunitetą.
  • Izoleucinas apsaugo nuo galvos skausmo ir nuovargio, didina apetitą.
  • Taurinas skatina naujų ląstelių vystymąsi hipokampe – smegenų srityje, atsakingoje už atmintį.
  • Valinas normalizuoja kepenų ir tulžies pūslės veiklą, atkuria audinius.
  • Purinas prisotina ląsteles deguonimi (jo trūkumas kraujyje sukelia sąnarių ligas).

Nepaisant minėtų gerųjų vištienos savybių, ji gali būti laikoma dietine arba ne priklausomai nuo to, kaip ji paruošta. Panašiai yra ir su kaloringumu.

Svarbus vaidmuo tenka sąlygoms, kuriomis paukštiena buvo auginama. Kartais mėsa gali būti mažiau naudinga ar net kenksminga, jei gyvūnas sirgo.

REKLAMA

Tai dar ne visi šio produkto privalumai. Mėsa gali turėti įtakos medžiagų apykaitai, palaikyti teigiamą kraujospūdį, pagerinti regėjimą ir užkirsti kelią kai kurioms akių ligoms.

Vištienos filė prisotina organizmą energija, o tai ypač svarbu po didelio fizinio krūvio. Taip pat ji normalizuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Kai kuriais atvejais šis maisto produktas gali net sustiprinti dantis.

REKLAMA

Ši mėsos rūšis yra lengvai virškinama, ją rekomenduojama valgyti norintiems priaugti raumenų masės, turintiems imuniteto problemų ir tiems, kurie dažnai serga peršalimo ligomis.

Vištienos sultinys vartojamas sergant peršalimo ligomis, nes jame yra daug naudingų medžiagų, kovojančių su infekcija. Jis ypač naudingas diabetikams, nes reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

REKLAMA

Vyresnio amžiaus žmonės turėtų vartoti šią mėsą, kuri yra puiki prevencinė priemonė nuo ligų, susijusių su vyresniu amžiumi.

Teigiamas produkto poveikis turi įtakos ir kitiems sveikatos rodikliams, todėl iš to galima daryti išvadą, kad vištiena yra nepakeičiama ir turi būti vartojama gana dažnai. Gydytojai pataria vartoti vištieną ir įtraukti ją į kasdienę mitybą – tai sveika ir skanu.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].