Dauguma mūsų neįsivaizduoja savo ryto be puodelio kavos. Tiesiog neįmanoma įsivaizduoti pusryčių, sėdėjimo kavinėje su draugais ir vaikščiojimo po miestą be puodelio kvapnaus gėrimo. Žinoma, kavą visada galite išgerti kavinėje, tačiau kartais labai norisi savo mėgstamą gėrimą pasigaminti patiems. Mes jums papasakosime, kaip išvirti kavą, kuri jus tikrai džiugins nuostabiu skoniu. Draugas barista papasakojo, kaip pasigaminti tikrai skanią kavą. Pasirodo, kavos skoniui didelį poveikį turi įvairios daromos klaidos, kurių kiekvienas iš mūsų gali išvengti.

REKLAMA

Senos kavos pupelės

Jei kavos pupelės bus nekokybiškos, tikrai nepavyks išvirti skanios kavos. Būtent todėl kavos pupeles reikėtų rinktis labai atsargiai. Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą. Faktas yra tai, kad laikui bėgant kavos pupelės praranda savo aromatą ir išdžiūsta. Kava iš tokių pupelių  tikrai nebus skani. Todėl, prieš pirkdami kavą būtinai pasidomėkite jos pagaminimo data.

REKLAMA

Netinkamas laikymas

Tikrai neverta kaupti kavos „atsargų“. Kuo šviežesnės bus kavos pupelės, tuo skanesnė bus paruošta kava. Jei kavos nesuvartosite per 2-3 savaites, ją vertėtų laikyti šaldytuve.

REKLAMA

Kavą, kurią planuojate gerti artimiausiu metu, reikia laikyti vėsioje tamsioje vietoje. Tam puikiai tinka spinta, kurios durys yra labai retai varstomos.

REKLAMA

Nelaikykite kavos plastikiniuose ar metaliniuose induose. Kava greitai sugeria kvapus, todėl  tokia „kaimynystė“ gali sugadinti gėrimo aromatą. Jei kavą laikote stikliniame inde, nepamirškite, kad jis turi būti sandariai uždarytas.

Geriausia kavos laikymo pakuotė yra plastikinis maišelis su užtrauktuku. Tai apsaugos kavą nuo kvapų ir drėgmės.

REKLAMA

Kavos malimas

REKLAMA

Jei perkate kavą jau sumaltą, tuomet jus nuliūdinsime –  tokia kava praranda dalį savo aromato. Patyrę baristos kavos pupeles sumala prieš pat verdant kavą. Jei norite, kad paruošta kava būtų skani ir aromatinga, būtinai įsigykite kavamalę.

Netikslios proporcijos

REKLAMA

Paruoškite kavą pagal gamintojo pateiktas instrukcijas. Laikykitės šių proporcijų. Neimkite ingredientų „iš akies“.

Jei ant pakuotės nėra nenurodyta, kaip gaminti kavą, galite naudoti klasikinį receptą – 2 arb. š. kavos užplikykite 1 stikline vandens.

REKLAMA

Jei kava per silpna, kitą kartą įdėkite didesnį kavos kiekį.

Prastos kokybės vanduo

REKLAMA

Kavos paruošimui turi būti naudojamas geriausios kokybės vanduo. Naudinga įsigyti vandens filtrą, kuris padės pašalinti vandentiekio vandenyje esantį chlorą.

REKLAMA

Nepakankamai karštas vanduo

Skanią kavą galite pasigaminti, užplikydami karštu vandeniu. Jei vandens temperatūra bus žemesnė nei 95 laipsniai, kava negalės tinkamai atskleisti savo skonio ir aromato.

REKLAMA

Šaltas puodelis

REKLAMA

Reikia laiko, kol užplikyta kava atskleidžia savo skonį. Jos skonis ir aromatas atsiskleis greičiau, jei gėrimą pilsite į jau pašildytą puodelį.  Jei kavą supilsite į puodelį plonomis sienelėmis, gėrimas labai greitai atvės. Rinkitės storasienius puodelius, kurie ilgiau išlaikys šilumą.

REKLAMA

Jokių priedų

Juoda kava – tai tiesiog klasika, tačiau įvairūs priedai taip pat gali padėti sukurti tiesiog nepamirštamą skonį. Jei geriate kavą su cukrumi, tuomet geriausia rinktis rudąjį cukrų. Jei mėgstate kavą su pienu, geriausia rinktis riebų karvės pieną arba grietinėlę. Galite išbandyti ir kitus priedus: pavyzdžiui, cinamoną ar vanilę.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].