Kiaušiniai – itin populiarus produktas. Kasmet antrąjį spalio penktadienį minima pasaulinė kiaušinių diena. Per šią iškilmingą šventę įvairaus plauko kulinarijos specialistai ruošia patiekalus, kuriuose pagrindinis ingredientas – kiaušinis. Ir toks pagarbus požiūris į iš pirmo žvilgsnio įprastą maisto produktą – kiaušinį, nestebina, mat kiaušiniai pasižymi įvairiapuse nauda. 

REKLAMA

Šis nuostabus produktas valgomas ir virtas, ir keptas. Tačiau specialistai įsitikinę, kad geriausias variantas – minkštai virti kiaušiniai. O šiandien jums atskleisime kodėl būtent minkštai virtas kiaušinis naudingiausias sveikatai, taip pat papasakosime, kaip išsivirti tobulai minkštą kiaušinį. 

REKLAMA

 KAIP IŠVIRTI MINKŠTĄ KIAUŠINĮ 

Yra teigiančių, kad kiaušinius geriausia valgyti žalius. Bet tai nėra saugu, net jei kiaušinius perkate pas pažįstamą ūkininką. Problema ta, kad žalius baltymus organizmas pasisavina daug sunkiau. 

REKLAMA

Taip pat įvairūs mikrobai labai lengvai patenka į kiaušinio baltymą ir gali išprovokuoti nemalonias ligas. Žalias trynys taip pat pavojingas sveikatai. 

Kietai virti kiaušiniai, taip pat turi tam tikrų trūkumų. Virti baltymai virškinami gana lengvai ir greitai, tačiau trynys praranda dalį naudingų savybių, o virškinimas taip pat trunka apie tris valandas. 

REKLAMA

Todėl ekspertai iš tiesų aukso viduriu laiko minkštai virtus kiaušinius. O „kiaušinis maišelyje“, kai trynys lieka skystas, o baltymas tampa kietas, yra naudingiausias ir lengviausiai virškinamas. 

REKLAMA

Tačiau kyla klausimas kaip išvirti kiaušinį, kad jis būtų ne per daug kietas? Kiaušinį galite tiesiog užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 10 min., o po dešimties minučių vėl užpilti šviežiu verdančiu vandeniu ir palikti dviejoms minutėms. Šio virimo metu baltymai virsta švelnia mase, o trynys išlaiko skystą būseną. 

Norėdami virti minkštai virtus kiaušinius puode, turite atidžiai stebėti laiką. Optimalus virimo laikas yra 3-4 minutės. Reikia suprasti, kad verdant 3 minutes dalis baltymų gali likti skysti, tačiau kiaušinį verdant 4 minutes baltymai bus visiškai kieti. 

REKLAMA

Gaminimo eiga 

REKLAMA

Šviežius kiaušinius nuplaukite šaltame vandenyje ir sudėkite į nedidelį puodą šalia vienas kito, kad jie „nesiblaškytų“ po visą puodą. 

Kiaušinius užpilkite vandeniu, įberkite šaukštą druskos ir padėkite puodą ant viryklės. 

REKLAMA

Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir pažymėkite laiką (3-4 minutes). 

Pasibaigus virimo laikui, sudėkite kiaušinius į dubenį su šaltu vandeniu – ištraukę kiaušinius lengvai juos nulupsite. 

REKLAMA

Jei turite orkaitę su garų funkcija, kiaušinius galite virti garuose. Tokiu atveju, norint gauti norimą produktą, vištos kiaušinius reikės virti 5 minutes, naudojant virimo režimą „garų funkcija“. 

Minkštai virtus kiaušinius geriausia valgyti dar karštus. Valgant kiaušinį, geriau naudoti specialų stovą, nukreiptą aštriu kiaušinio snapeliu į viršų. Iš viršaus nulupkite lukštą, o tada  galėsite valgyti kiaušinį su arbatiniu šaukšteliu. Gero apetito! 

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].