Mūsų kaip ir rytietiškoje virtuvėje česnakai karaliauja: kur jo nededama – ir į plovą, į sriubą, iš jo bus gaminamas aštrus padažas ar gardinami mėsos patiekalai. Česnako nauda žinoma labai seniai, be to, tai vienas pagrindinių produktų, kuris visada turi būti po ranka. Tačiau ne visi žino, kaip jį laikyti.

REKLAMA

Česnakų laikymas yra sudėtingas reikalas. Tinkamomis sąlygomis dideliais kiekiais jis gali išbūti iki kito sezono. Priešingu atveju jis pradės pūti arba dygti. Kaip išmokti kartą ir visiems laikams to išvengti, papasakosime šiame straipsnyje.

Kaip išsaugoti česnaką per visą žiemą

REKLAMA

Česnako naudingąsias savybes daugiausia lemia tai, kad jis yra svogūninis ir savyje sukaupia daug maistinių medžiagų, kad ateityje iš jo išdygtų augalas. Todėl vos tik česnakas pradeda dygti (tai atsitinka daugiausia dėl didelės drėgmės), vitaminų kiekis pradeda sparčiai mažėti. Jis tampa minkštas, neskanus ir greitai genda. Pradėjusio dygti česnako valgyti nereikėtų.

Prieš dedant česnaką į saugyklą, jį reikia kruopščiai išrūšiuoti, pašalinti visas galvutes su dėmėmis, tuštumais ir patamsėjimus – jas reikėtų laikyti šaldytuve ir suvalgyti nedelsiant. Jei susidaro didelis tokių česnakų kiekis, juos galima išakrt lupti, pjaustyti ir šaldyti šaldiklyje. Kai reikės – tiesiog įmesite kubelį į keptuvę ir turėsite šviežio česnako.

REKLAMA

Senovinis saugojimo būdas

Dar iki šaldytuvų išradimo česnakai buvo pinami į kasas ir kabinami vėsioje ir tamsioje vietoje – palėpėje arba rūsyje. Taigi be baimės, jog česnakas sudygs, jį galima laikyti ištisus mėnesius, bet ką daryti, jei sąlygos neleidžia tokiu būdu laikyti česnako namuose ar bute?

REKLAMA

Nudeginkite šaknis

Šviežiai nuskintas ar pirktas česnakas visada turi šaknis. Taip, jos nelabai matosi, bet būtent šis tvirtas pagrindas yra atsakingas už tai, ar česnakas išdygsta, ar ne. Norėdami tai padaryti, turite jį sudeginti degtukais, žiebtuvėliu ar net dujiniu degikliu. Geriau tai daryti lauke ar atisdarius langą virtuvėje.

REKLAMA

Užkaskite druskoje

Šiam metodui jums reikia dėžutės arba trijų litrų stiklainio. Druską pilkite sluoksniais pakaitomis su česnako galvutėmis ir sandariai uždarykite. Česnakai ilgai išlieka švieži, bet negali pūti ir sudygti: atrodo, kad yra konservuoti druskoje.

REKLAMA

Kitas būdas apsaugoti česnaką nuo drėgmės – vietoj druskos naudoti pjuvenas, grūdus, pelenus ar miltus, jei viršutinis birių produktų sluoksnis yra ne mažesnis kaip 2 cm.

REKLAMA

Išlydytas parafinas

Daržovių parduotuvėse ilgą laiką buvo taikomas laiko patikrintas liaudiškas būdas: ką tik nuskintus česnakus panardindavo į ištirpintą parafiną ir leisdavo nuvarvėti bei sukietėti. Taip užsandarintas produktas negalėjo prarasti drėgmės ir ilgą laiką buvo pilnas sulčių, tačiau negesdavo.

Kiekvienas kulinaras turėtų žinoti kaip laikyti maistą  Galų gale, patiekalų skonis ir jų nauda organizmui tiesiogiai priklauso nuo to. Beje, marinuoti česnakai yra ne mažiau naudingi ir tikrai nesupūs! Ieškokite įvairių konservavimo patarimų mūsų skiltyje „Receptai“. Pasidalinkite mūsų straipsniu su tais, kurie nežino, kaip tinkamai laikyti vieną vertingiausių produktų!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].