Į ką atsižvelgti renkantis keptuvę? Keletas patarimų

Bet kuriai namų šeimininkei svarbiausias daiktas virtuvėje yra keptuvė. Nuo teisingo jos pasirinkimo priklauso ne tik paruošto maisto kokybė, bet ir mūsų emocinė būsena. Per sunkūs indai gali greitai išsunkti mūsų energiją ir erzinti, prideginus maistą pasidaro labai sunku išvalyti keptuvę, o kartais tai net sukelia papildomas išlaidas. Labai svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų renkantis keptuvę, kuriuos ir aptarsime šiame straipsnyje.

REKLAMA

Keptuvės pasirinkimas

Kasdieninė keptuvė turėtų būti paprasta ir praktiška, tinkama dažnam naudojimui tiek kepimui, tiek troškinimui. Virimui aliejuje gali būti naudojamos specialios gruzdintuvės su specialiu dugnu ir sienomis, kurios skiriasi nuo standartinės keptuvės. Dažnai kepimui skirtos keptuvės yra su dviem rankenomis šonuose ir yra tinkamos naudoti orkaitėje.

REKLAMA

Griliui skirtos keptuvės išsiskiria savo apačia, dažnai būna kvadratinės formos. Jos naudojamos kepti mėsai ir daržovėms su minimaliu riebalų kiekiu. Rytietiškos virtuvės gerbėjai gali įsigyti „wok“ tipo keptuvę, kuri yra unikalios sferinės formos su mažu, siaurėjančiu dugnu ir plonomis sienelėmis. Tinka greitam įvairių produktų kepimui.

REKLAMA

Blynų mėgėjai negalės praeiti pro specialią žemų sienelių blynų keptuvę, labai praktišką jiems apversti.

Keptuvės pasirinkimas atsižvelgiant į viryklės tipą

REKLAMA

Rinkdamiesi keptuvę, turite atsižvelgti į jūsų virtuvėje įrengtos viryklės tipą.

Tradicinė dujinė viryklė leidžia naudoti keptuves, kurių dugno storis yra 5 mm. Jei dugnas yra per plonas, gali atsirasti šiluminių deformacijų. Idealus variantas yra keptuvės su storesniu dugnu.

REKLAMA

Indukcinėms viryklėms būtina naudoti keptuves su specialiu žymėjimu, jos privalo turėti feromagnetinį dugną. Stiklo-keramikos kaitlentėms reikia naudoti keptuves su lygiu dugno paviršiui, taip pat patariama, kad jos spalva būtų tamsi matinė.

Elektrinės viryklės yra mažiausiai išrankios renkantis keptuvę, tačiau atminkite, koks turi būti dugno storis ir galimas deformacijas kaitinant.

REKLAMA

Pasirinkite medžiagą, iš kurios gaminama keptuvė

Pigiausios, bet ir trumpalaikės, keptuvės yra gaminamos  iš aliuminio. Tokie indai turi ploną dugną ir deformuojasi su laiku.

REKLAMA

keptuvę

Lietinio aliuminio keptuvės tarnauja ilgiau, nes turi storesnį paviršių.

REKLAMA

Kai naudojate keptuvę, pagamintą iš aliuminio, saugokitės gamindami rūgščius maisto produktus, kuriuose yra organinių rūgščių, reaguojančių su metalu.

Varinės keptuvės įkaista labai greitai, tačiau taip pat greitai ir atvėsta  Ši medžiaga yra ideali troškinimui, reikli temperatūros svyravimams ir virimui ant silpnos ugnies.

REKLAMA

Nerūdijančio plieno keptuvę žmonės renkasi dažnai. Ji neturi specialios dangos, yra pakankamai lengva ir nėra veikiama temperatūros deformacijų. Tokios keptuvės naudojimas neapriboja mentelių kietumo, nes jos negali pakenkti tvirtam paviršiui.

REKLAMA

keptuvę

Tradicinės ketaus keptuvės rodo ilgaamžiškumo stebuklus. Tinkamai prižiūrint, jų naudojimo laikas yra neribotas, tačiau virtas maistas neturėtų būti ilgai laikomas ketaus induose – metalas oksiduojasi. Po plovimo nuvalykite keptuvę sausai.

REKLAMA

Iškart įsigijusi ketaus keptuvę, ji turėtų būti kalcinuota ir patepta plonu sluoksniu saulėgrąžų aliejaus.

Specialios dengtos keptuvės

REKLAMA

Neseniai gamintojai pradėjo siūlyti keptuves, padengtas įvairiomis medžiagomis, kad nesudegintumėte maisto ir kad sumažėtų riebalų, reikalingų maisto kepimui, naudojimas.

keptuvę

REKLAMA

Keptuvės su deimantine danga yra pagamintos iš aliuminio. Jos yra lengvos ir gali būti plaunamos indaplovėse, be to, kepimo metu galite naudoti metalines menteles. Trūkumas yra didelė šios keptuvės kaina.

REKLAMA

Keramika

Aliuminio, plieno ir ketaus pagrindui taikoma keraminė danga. Ji pasižymi dideliu atsparumu karščiui, tačiau staigus temperatūros kritimas yra kenksmingas. Tokios keptuvės turi būti plaunamos tik rankomis ir su jomis negalima naudoti metalinių mentelių.

REKLAMA

keptuvę

Marmurinė danga keptuvėje taip pat neleidžia smarkiai kristi temperatūrai. Kartu naudokite tik minkštas silikonines ar medines menteles.

REKLAMA

Plieninė danga dažniausiai naudojama varinėms keptuvėms apsaugoti nuo darbinio paviršiaus oksidacijos.

REKLAMA

Tefloninė danga griežtai apriboja galimos temperatūros ribas. Viršijus 200 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą, danga išskiria kenksmingas medžiagas. Ji taip pat jautri aštriems  daiktams ir standumo pokyčiams. Jų naudojimo laikas trumpas, neviršijantis vienerių metų!

REKLAMA

Brangios keptuvės yra su titano danga, su kuriomis galite naudoti net ir peilius ir kurios atsparios temperatūros svyravimui. Na, bet tokios keptuvės kaina tikrai ne maža…

REKLAMA

Keptuvės parametrai

Priklausomai nuo šeimos sudėties turėtų būti pasirinktas keptuvės skersmuo. Mažos 20 cm keptuvės yra tinkamos asmenims, kurie gyvena vieni, 24–26 cm skersmens keptuvės idealiai tinka 2 žmonių šeimai. Didelei šeimai reikalinga 28 cm skersmens keptuvė.

REKLAMA

Dugno storis ir sluoksnių skaičius turi įtakos keptuvės naudojimo laikui. Kuo storesnis dugnas ir kuo daugiau sluoksnių, tuo keptuvė yra patvaresnė ir atsparesnė deformacijai.

Pasirinkite keptuvės rankeną

REKLAMA

Rekomenduojame rinktis nuimamas ir nejudančias rankenas, priklausomai nuo gaminimo sąlygų ir patiekalų tipo. Nuimama rankena leis keptuvę naudoti ir orkaitėje, taip pat sutaupys vietą dedant jas į stalčių ar kitą laikymo vietą.

Keptuvės dangtis turėtų būti pasirenkamas griežtai pagal jos skersmenį.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].