Nuo senų laikų grikiai buvo vadinami „juodąja koše“ ir buvo laikomi paprastų valstiečių maistu. Aristokratai ją išbraukė iš savo raciono, net nesusimąstydami, kad ši košė yra labai naudinga ir kupina vitaminų.

REKLAMA

Įvairiose šalyse ši košė buvo vadinama skirtingais pavadinimais, tik Lietuvoje ji buvo vadinama grikių, nes buvo atvežta iš Graikijos.

Grikių auginimui nereikia jokių ypatingų sąlygų.

REKLAMA

Jie auga šalia piktžolių ir nereikalauja ypatingo dėmesio ar trąšų. Jei pažvelgtumėte į daugelio dietologų užrašus, grikiai juose būtų sąrašo viršuje. Taip pat jiems žydint bitės renka puikų medų, kuris yra labai naudingas žmogaus organizmui.

REKLAMA

Privalumai

Grikiai yra gausūs geležies ir daugelio kitų maistinių medžiagų, reikalingų normaliai žmogaus organizmo būklei.

REKLAMA

Todėl jie yra labai naudingi kepenims ir medžiagų apykaitai, nervų ir kraujotakos sistemoms, širdžiai ir kaulams.

Grikiuose gausu jodo, kalio, fosforo, vitamino E ir daugelio kitų vitaminų.

REKLAMA

Dietos metu jų košė yra nepakeičiama, nors ir gana kaloringa, nes grikiuose yra lėtieji angliavandeniai ir jie virškinami ilgai, dėl to valgyti po šios košės ilgą laiką nesinori. Ji naudinga beveik visoms amžiaus grupėms, sportininkams, nėščioms ir žindančioms motinoms.

Įdomiausia tai, kad šios kruopos ne tik padeda organizmui jas valgant, bet ir naudojant kaip veido kaukę. Be to, gerai šildo krūtinę sergant bronchitu, taip pat lavina mažų vaikų smulkiąją motoriką.

REKLAMA

Yra kelios grikių kruopų rūšys. Tai viso branduolio kruopos, skaldytos kruopos ir į miltus maltos kruopos.

Trys stiklinės

REKLAMA

Miltai netinka išskirtiniams kepiniams, bet blynams ar kūdikių košei labai naudingi, o žalieji grikiai yra tos kruopos, kurios nėra perdirbtos, todėl plačiai naudojamos dietose, nes turi gausų vitaminų kompleksą.

Ko nėra šiose kruopose?

REKLAMA

Didelis privalumas metant svorį yra tai, kad grikiai neturi greitųjų angliavandenių. Jie taip pat labai tinka diabetu sergantiems žmonėms. Grikių kruopos susiformuoja iš žiedų – tai pagrindinis skirtumas nuo kitų grūdų košių, t. y. jose nėra alergiją sukeliančio glitimo.

Žalieji grikiai yra patys naudingiausi, tačiau jų retai rasite prekyboje, nes jie ilgai neišsilaiko juos sandėliuojant. O grikiai, kurių namuose turi kiekviena šeimininkė, yra pakepinti arba apdirbti garais. Tai savito aromato rudos spalvos kruopos.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].