Dažniausiai pasitaikančios klaidos, dėl kurių šaldytuvas sugenda anksčiau laiko

Šaldytuvas – nepamainomas pagalbininkas ir ištikimas draugas. Jis išlaiko maistą šviežią ir visada yra atviras, kai staiga išalkstame naktį. Tačiau ar tikrai gerai rūpinamės šiuo nepamainomu prietaisu? Susipažinkite su dažniausiai pasitaikančiomis klaidomis, dėl kurių šaldytuvas gali sugesti anksčiau laiko.

REKLAMA

Nepatikriname durelių gumos

Šaldytuvo durelių guma neleidžia karštam orui patekti į šaldytuvo ir šaldiklio skyrius. Kai guma pasensta ir sutrūkinėja, šaldytuvo viduje temperatūra pakyla aukščiau nei įprasta. Yra labai paprastas būdas patikrinti, ar durelių guma yra normalios būklės. Susiraskite popierinį banknotą, įkiškite tarp durelių ir jas uždarykite. Tada pabandykite banknotą ištraukti. Jei banknotas nepajuda, nėra jokių problemų. Jei banknotą lengvai paėmėte, durelių guma gali būti purvina. Kruopščiai ją nuvalykite ir dar kartą išbandykite šį metodą. Ar vis dar lengva išimti banknotą? Vadinasi, atėjo laikas pakeisti durelių gumą.

REKLAMA

Sudedame per karštą maistą

Labai negerai į šaldytuvą sudėti per karštą maistą. Dėl to pakyla temperatūra šaldytuvo viduje. Taip pat negalima per ilgai maisto laikyti kambario temperatūroje, nes pradės daugintis bakterijos. Nelaikykite maisto ne šaldytuve ilgiau kaip 2 valandas.

REKLAMA

Neatšildome ir neišvalome šaldytuvo

„No Frost“ šaldytuvuose nesusidaro ledo. O jei ledo sluoksnis atsirado, tai gali būti pažeidimo požymis, todėl patartina prietaisą suremontuoti. Jei turite senamadišką šaldytuvą, susidarius ledui, jis turėtų būti reguliariai atšildomas ir išvalomas.

REKLAMA

Pamirštame šaldytuvą išvalyti

Ar prisimenate, kada paskutinį kartą valėte šaldytuvą? Pirmasis žingsnis yra kondensatoriaus arba karšto oro kanalo valymas. Kondensatorius ne tik sulaiko dulkes, bet ir surenka tiek žmonių, tiek naminių gyvūnėlių plaukus. Visa tai neigiamai veikia šaldytuvo veikimą ir papildomai apkrauna kompresorių. Šią šaldytuvo dalį derėtų išsiurbti du kartus per metus.

REKLAMA

Kartą per tris mėnesius kruopščiai išvalykite šaldytuvo vidų ir išorę. Tai padės išvengti nemalonių kvapų ir kenksmingų mikroorganizmų, tokių kaip grybelis, susidarymo. Kad palengvintumėte sau darbą, turėtumėte kasdien patikrinti šaldytuve laikomą maistą. Supuvusį, pasenusį ir pasibaigusio galiojimo maistą reikia išmesti tiesiai į šiukšliadėžę.

Nustatome neteisingą temperatūrą

REKLAMA

Optimali temperatūra yra nuo -1 iki +3° C. Šaldiklio skyriuje –18 ° C. Esant tokiai temperatūrai, maisto bakterijos nesidaugina ir šaldiklio nereikia reguliariai atšildyti. Taip pat ši temperatūra apsaugo nuo nemalonių kvapų.

Nepakeičiame vandens filtro

REKLAMA

Daugumoje šiuolaikinių šaldytuvų yra vandens arba ledo sistema. Vandens filtrą reikia pakeisti kartą ar du per metus. Priešingu atveju vamzdžiuose kaupsis vanduo, todėl bus sunku vandenį nutekinti. Taip gali būti sugadinta ledo sistemos atkarpa.

Pridedame per daug maisto

REKLAMA

Per didelis maisto kiekis blogina oro cirkuliaciją, todėl maistas tinkamai neatvėsinamas ir gali greičiau sugesti. Maistas gali užblokuoti ventiliacijos groteles. Dėl sumažėjusio aušinimo pajėgumo šaldytuvas ims dirbti maksimaliai, kad atvėstų. Nepamirškite, kad visa tai gali sugadinti prietaisą. Ar žinojote, kad kai kuriuos maisto produktus, kurie užima vietą šaldytuve, galima laikyti kambario temperatūroje? Pavyzdžiui, padažus ir kavos pupeles.

Laikome per mažai maisto šaldytuve

REKLAMA

Jei šaldytuve laikomas tik vienas obuolys, tai taip pat turės įtakos jo veikimui. Kuo daugiau tuščios vietos, tuo daugiau energijos reikia tam, kad prietaisas atvėstų. Jei šaldytuvo aušinimo skyrius yra 2/3 užpildytas, o šaldiklis yra ¾ pilnas, jis veiks geriausiu pajėgumu.

Per ilgai paliekame atidarytas dureles

REKLAMA

Norite suvalgyti ką nors skanaus, bet nežinote ką. Atsidarote šaldytuvo dureles ir sustojate. Jei neapsisprendėte, ką valgyti, geriau neatidarykite šaldytuvo durelių. Dėl to net 7 % visų energijos sąnaudų paleidžiate vėjais. Kai karštas oras patenka į šaldytuvą, kompresorius turi dirbti aktyviau, kad išlaikytų nustatytą temperatūrą. O sugedus kompresoriui, jį suremontuoti gali būti labai brangu.

Pastatome šaldytuvą netinkamoje vietoje

REKLAMA

Negerai šaldytuvą pastatyti šalia viryklės ar mikrobangų krosnelės. Viryklės ir mikrobangų krosnelės išskiria daug šilumos, todėl šaldytuvas šyla iš šono ir turi dirbti visu pajėgumu. Šaldytuvą rekomenduojama pastatyti 1-3 metrų atstumu nuo bet kokių prietaisų. Jei įmanoma, pastatykite jį toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

O kaip tinkamai laikyti maistą šaldytuve?

REKLAMA

Žalią mėsą ar žuvį geriau laikyti apatinėje lentynoje su specialia dėže. Pirma, tai šalčiausia įrenginio dalis, todėl maistas ilgiau išsilaikys šviežias. Antra, jei mėsos maišelis pradurtas, sultys gali pradėti lašėti ant kitų maisto produktų. Tai nekenkia šaldytuvui, tačiau gali pernešti mikrobus.

Daržoves ir vaisius laikome vienoje dėžutėje. Todėl abu gali greitai sugesti. Kai kurie vaisiai ir daržovės (pavyzdžiui, obuoliai, pomidorai ir citrusiniai vaisiai) išskiria etileno dujas, kurios gali neigiamai paveikti šalia esančius maisto produktus. Daržovės, tokios kaip brokoliai, morkos ir baklažanai, yra jautrios etilenui. Jei norite šias daržoves ilgai išlaikyti šviežias, jas rekomenduojama sudėti atskiroje talpykloje arba atskiroje lentynoje.

REKLAMA

Ar darote kurias nors iš dažniausiai pasitaikančių klaidų, dėl kurių šaldytuvas sugenda anksčiau laiko? Jei taip, nesunkiai jas ištaisykite ir džiaukitės ilgai tarnaujančiu prietaisu!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].