Avižiniai dribsniai yra vienas iš trijų populiariausių pusryčių maisto produktų. Žmonės nuo mažens girdėjo apie jų naudą, valgė juos ir namuose, ir mokykloje. Tačiau ar avižiniai dribsniai tikrai tokie naudingi? Apie tai, kokia šio garsaus patiekalo nauda, kokia žala ir kokios yra viso grūdo produkto maistinės savybės, papasakosime šiame straipsnyje.
Avižų nauda
Avižos laikomos labiausiai paplitusia grūdine kultūra, kuri jau daugiau kaip tūkstantį metų yra žmonijos mitybos dalis.
Iš avižų gaminami gėrimai ir produktai, pavyzdžiui, miltai, pienas, grūdai, dribsniai ir kt. Avižos yra maisto produktas, turintis daug angliavandenių.
1 puodelyje avižinių dribsnių yra 166 kcal, 4 g riebalų, šiek tiek daugiau baltymų, beveik 30 g angliavandenių ir 1 g cukraus. Avižinių dribsnių maistinė vertė gali skirtis priklausomai nuo paruošimo būdo.
Nustatyta, kad kasdienis avižinių dribsnių vartojimas padeda žmonėms gyventi ilgiau. Avižiniuose dribsniuose gausu A, B grupės vitaminų, fosforo, cinko, magnio ir antioksidantų, kurie užtikrina kasdienius organizmo poreikius.
Avižiniai dribsniai suteikia energijos, gyvybingumo ir 9% sumažina širdies ligų tikimybę. Taip pat nustatyta, kad jie mažina kūno masės indeksą ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Avižinių dribsnių košės keliama žala
Iš avižinių dribsnių pagaminta košė pirmiausia kenkia žmonėms, netoleruojantiems glitimo ir sergantiems ūmiomis celiakijos formomis. Tokiu atveju pacientą gydantis gydytojas uždraudžia vartoti avižinę košę, nes organizmas gali neprognozuojamai reaguoti į avenino medžiagas.
Be to, pavojų didina tai, kad avižiniuose dribsniuose dažnai būna miežių, rugių ir kviečių likučių, kurie buvo perdirbti toje pačioje gamykloje. Kai kurie gydytojai mano, kad šis patiekalas yra nesubalansuotas. Tiesa ta, kad ryte žmogus turi gauti visų medžiagų, įskaitant baltymus, kurių avižiniuose dribsniuose labai trūksta.
Avižiniai dribsniai negali visiškai paskatinti medžiagų apykaitos ir pradėti ląstelių regeneracijos. Be to, virti vandenyje jie dar labiau nenaudingi kaip baltymų šaltinis. Verdant į juos reikėtų įpilti pieno arba praturtinti kiaušiniais, varške ar virta vištienos krūtinėle. Taip pat buvo tiriama avižinių dribsnių žala moterų sveikatai.
Mokslininkai nustatė, kad šiuose grūduose yra daug fitino rūgšties, kurią virškinant organizme išsiskiria druskos, trukdančios pasisavinti kalcį. Net jei košė bus verdama su pienu, moteris negaus šios medžiagos, kuri jai labai reikalinga tiek įprastame gyvenime, kad susiformuotų tvirtas skeletas ir stiprūs sąnariai, tiek nėštumo metu, kai organizmui kalcio labai trūksta.
Avižinių dribsnių košė menopauzės metu labai sumažina estrogenų kiekį, o kartu su kalcio trūkumu gali sukelti padidėjusį kaulų trapumą. Vietoj jų geriau naudoti miežius, grikius arba ryžius. Avižiniai dribsniai gali būti valgiaraščio dalis, tačiau tik laikantis subalansuoto mitybos principo. Jei žmogus renkasi tokią košę, jis turėtų atsakingai žiūrėti į jos ruošimą, papildomus produktus ir gėrimus. Be to, nereikėtų avižinės košės valgyti kiekvieną dieną. Verta dažniau rinktis kitų rūšių grūdus.