Iš visų maisto produktų medus yra absoliutus galiojimo laiko čempionas. Jei sąlygos tinkamos, jis gali būti laikomas stiklainyje daugelį metų ir jam nieko nenutiks. Daugelis žmonių, piktnaudžiaudami šiuo teiginiu, produktą laiko taip, kaip jiems atrodo, manydami, kad jis negali nei surūgti, nei fermentuotis. Patirtis parodė, kad tai daroma veltui. Visos šios bėdos lydi medų, jei jis laikomas netinkamoje vietoje ir netinkamu būdu, ne taip, kaip pataria specialistai.
Medaus laikymo temperatūra
- Akivaizdu, kad medaus atsargos sugenda, jei jis paliekamas saulėje, o dar greičiau – jei paliekamas patalpoje, kurioje vyrauja aukšta temperatūra. Geriau rinktis tamsias ir vėsias vietas.
- Idealios laikymo sąlygos – nuo +8 iki +20 laipsnių Celsijaus temperatūra. Tačiau kur kas labiau nepageidautina, jei temperatūra viršija maksimalią.
Šaldytuve medų laikykite galite tik uždarytame inde, kitaip jis sugers visus šaldytuve laikomų produktų kvapus.
Kur laikyti medų
Geriausia medų laikyti stikliniame stiklainyje su sandariai uždaromu dangteliu, bet nieko blogo nenutiks ir plastikiniame inde.
Metalinės dėžutės gali sugadinti medų.
Kaip sužinoti, ar medus sugedo
Nesilaikydami laikymo sąlygų, vieną dieną viršutiniame sluoksnyje galite rasti putų ir bespalvių gumuliukų – tai reiškia, kad medus tapo rūgštus.
Jei kartu su išoriniais požymiais atsiranda ir nemalonus kvapas, produktas taip pat tapo fermentuotas.
Taip atsitinka dėl vandens patekimo į vidų arba temperatūros svyravimų.