Alyvuogių aliejus neretai yra laikomas šaldytuve, tačiau po kurio laiko gali tekti pastebėti, kad aliejus tapo gerokai tirštesnis. Tokiu atveju natūraliai kyla klausimas, ar šį aliejų vis dar galima vartoti.
Ekspertai teigia, kad nėra jokios priežasties panikuoti. Veikiau priešingai: tai yra ženklas, kad savo šaldytuve turite tikrai kokybišką produktą.
Kokybiško alyvuogių aliejaus požymiai
Didžiausią naudą organizmui teikia šalto spaudimo alyvuogių aliejus, kuris nebuvo filtruojamas.
Jei aliejus šaldytuve sutirštėja, tai rodo, kad jame buvo išsaugota daugiau nei pusė visų naudingų riebalų rūgščių. Pavyzdžiui, oleino rūgštis, kuri yra 70% riebumo, tirštėja 3-4 laipsnių Celsijaus temperatūroje.
Sutirštėjusiame aliejuje buvo išsaugotos visos naudingos medžiagos (Omega 3, 6 ir 9, vitaminai, mikroelementai, polifenoliai ir t.t.), o kartu su jais ir nedidelis kiekis natūralaus vaško.
Ką daryti su sutirštėjusiu aliejumi?
Tiesiog išimkite jį iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje. Po 30 minučių aliejus taps skystesnis, ir jį galėsite vartoti kaip įprastai. Vis dėlto, reikėtų nepamiršti, kad kaitinamas alyvuogių aliejus praranda visas naudingąsias savybes.