Kavos mylėtojų gyvenime puodelis šio gėrimo gali būti kuo tik sugalvosi – tai ir ilgiau trunkantis kasdienybės ritualas, kupinas pasimėgavimo ar kitokių potyrių, tai taip pat ir kasdienybės procesijos dalis, pasikartojanti griežtai numatytu laiku ar visiškai chaotiškai. Kaip tai bevertintume, kavos gėrimas vis tiek išlieka pavaldus dėsniams ir savąją laiko dalį jis atsiriekia. Tai ypač svarbu tiems, kurie skaičiuoja minutes dienoje, o aistra kavai visgi turi gauti savąsias. Tuomet iškyla klausimas, ar kasdieniai įpročiai susiję su kavos ruošimu yra pakankamai efektyvūs skaičiuojantiems laiką.

REKLAMA
Nuotraukos šaltinis: unsplash

Greitas ir pažįstamas skonis ar lėtesnis, vis kitoks nuotykis – automatiniai ir pusiau automatiniai aparatai

Skaičiuojantiems laiką minutėmis ir sekundėmis taip pat reikėtų nepamiršti kavos puodelio vertinti malonumais ir pasimėgavimais. Tad geriausias kavos aparatas yra tas, kuris atitinka jūsų poreikius. Automatiniai kavos aparatai gėrimą ruošia patys sumaldami pupeles, o tai leidžia patirti patį šviežiausią skonį ir aromatą. Nors pupelių malimo procesas užima šiek tiek laiko, to nereiktų išsigąsti – juk sumalama tik tiek pupelių, kiek reikia vienam puodeliui kavos. Tad, priklausomai nuo techninio aparato pažangumo, automatinis kavos aparatas ruošdamas espresą savo darbą turėtų atlikti gerokai iki minutės. Dvigubas espreso turėtų sutilpti į minutę. Kavos gėrimams su pienu reikės daugiau laiko, nes pieno pašildymas ir putos paruošimas pareikalaus daugmaž tiek pat laiko, kiek užims pasidomėti dienos orų prognoze ir sudrausminti šunį, kad grąžintų nugvelbtą kojinę. Svarbus argumentas automatinio kavos aparato pusėje yra tas, kad jis pasirūpina, jog kiekvienas puodelis kavos kaskart būtų toks pat, kaip prieš tai buvęs, nebent keisite nustatymus. Todėl tai turėtų būti puikus sprendimas nenorintiems staigmenų.

Nuotraukos šaltinis: unsplash

Pusiau automatiniai aparatai, perkolatoriai ir filtrinės kavavirės dažniausiai gėrimus ruošia iš jau maltos kavos. Šiais laikais jau sunku būtų rasti lėtaeigį kavos aparatą. Tačiau proceso sulėtinimo galimybė priklauso pusiau automatiniams aparatams. Esant poreikiui, šie aparatai atveria galimybes intensyviam dalyvavimui kavos ruošimo procese, todėl priklausomai nuo įgūdžių ir žinojimo, ko nori, galima įsijausti į baristos vaidmenį patiems reguliuojant kavos ir vandens santykį, temperatūrą ar kiekį. Tai leidžia kaskart pasiruošti tokio intensyvumo kavos puodelį, kokio pageidaujate tądien. Žinodamas šeimos narių ar bičiulių skonius, galite būti ir jų geriausias barista. Žinoma, jei tik turite tam laiko. Kiek tai trunka? Daugmaž tiek pat, kiek užtruktų pačiam pasigauti jūsų kojinę nugvelbusį šunį (šiek tiek nepaklusnų).

REKLAMA

Kai neužtenka vieno ar dviejų puodelių kavos – perkolatoriai ir filtrinės kavavirės

Kartais ruošti vieną puodelį kavos po kito gali būti itin neefektyvu, ypač kai tai tenka daryti dažnai ir dideliais kiekiais. Jei vienu metu norite kava pavaišinti didesnę grupę žmonių, verta pasvarstyti apie perkolatorius ar filtrines kavavires. Perkolatoriai naudoja maltą kavą ir veikia kur kas lėčiau, jei skaičiuojame vien tik trukmę. Kai kurie jų kavą ruošia net 60 minučių, kai kurie darbą atlieka ir greičiau. Užtat vienu metu gali būti pagaminami net 90 puodelių kavos, kurios temperatūra yra nuolat tolygiai palaikoma, todėl aparatas neleidžia kavai atšalti. Perkolatoriai taip pat gali tiesiog virti vandenį ar arbatą ir ilgai palaikyti juos karštus. Vykstant gausiai šeimos šventei nereikės vis iš naujo virti vandens ir ruošti kavos ar arbatos puodelį po puodelio. Svarbu įvertinti perkolatoriaus darbo laiką ir apskaičiuoti, kada daugmaž norite turėti kavą paruoštą gėrimui, nes kitaip susirinkę svečiai gali imti kamantinėti laukiamos kavos.

Nuotraukos šaltinis: unsplash

Kita išeitis norintiems didesnio kiekio kavos vienu metu yra filtrinės kavavirės. Jei nerengiate didelių susibūrimų, kuriuose kavos puodelius skaičiuotumėte dešimtimis, šis prietaisas gali būti atitik. Filtrinės kavavirės gėrimui ruošti naudoja maltą kavą, o užtrunka tik apie 5-6 minutes ir pagamina apie 10 puodelių kavos. Šios kavavirės nepraleidžia tirščių, todėl gėrimu virtusi kava nulaša į ąsotį ir daugiau nebekontaktuoja su tirščiais, o tai garantuoja, jog skonio intensyvumas liks nepakitęs. Dauguma kavavirių turi šildymo sistemas, kurios palaiko kavą karštą.

REKLAMA

Gera kava nėra vien įpročio reikalas ar tai, kas būtų itin susiję su ruošimo laiku. Kavos aparatai skirti tam, kad nereikėtų ilgai laukti ir netektų pernelyg rūpintis kavos ruošimu. Todėl dauguma aparatų visą svarbiausią darbą atlieka už jus. Būti greitesniam nei automatinis kavos aparatas – iššūkis bet kokiam kitam aparatui. Visgi laiko skirtumai vieno puodelio paruošimui skaičiuojami akimirkomis arba vieno kito rūbo apsivilkimo trukme. Tik kavos ruoša su pusiau automatiniu aparatu pareikalaus atidesnio dalyvavimo ir kavą paruošti užtruksite šiek tiek ilgiau. O jei norite vienu metu paruošti daug puodelių kavos, turėkite omenyje, jog tiek filtrinės kavavirės, tiek perkolatoriai turi ilgesnę gėrimo ruošimo procedūrą, todėl jiems šią užduotį turėtumėte patikėti tik iš anksto žinodami, kada norite sulaukti galutinio rezultato.

 

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].