Žalumynai žiemą. Kaip juos saugoti tinkamai ir mėgautis iki pavasario?

Sumanios namų šeimininkės jau pačioje vasaros pradžioje pradeda galvoti apie pasiruošimą žiemai. Šaldytų ir konservuotų gėrybių sezonas prasideda anksti ir baigiasi beveik pavasario viduryje. Svarbu, kad maisto produktų arsenalas neišsektų! Jau ne kartą kalbėjome apie įvairių produktų konservavimą. O šiandien jums papasakosime, kaip turi būti saugomi įvairūs žalumynai.

REKLAMA

Žalumynai

ŽALUMYNAI ŽIEMAI

Bet koks maisto gaminimas pasižymi galimybių gausa. Taip yra ir su žalumynais. Galite juos paruošti naudoti ateityje įvairiais būdais. Pavyzdžiui, užšaldykite, konservuokite, išdžiovinkite arba sūdykite!

REKLAMA

Ruošiniams tinka visiškai bet kokie žalumynai, ar tai būtų paprasti krapai, ar peletrūnas. Rudens-žiemos laikotarpiu visos žolelės yra kelis kartus brangesnės nei vasarą. Bet kodėl reikia permokėti, jei galite iš anksto išspręsti šią problemą? Be to, žalumynai naudojami daugeliui patiekalų ir jie visada turėtų būti po ranka. Tai vitaminų ir kitų naudingų elementų šaltinis, be kurio žiemą tiesiog neįmanoma išsiversti!

REKLAMA

Džiovinti žalumynai

Džiovinti žalumynai yra viena iš paprasčiausių saugojimo galimybių. Visų pirma, jūs turite kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti produktą, kad nebeliktų drėgmės pertekliaus. Tada galite suformuoti žalumynų ryšulius. Pakabinkite ruošinius ant virvės bet kurioje sausoje vietoje. Pavyzdžiui, pavėsyje balkone.

Žalumynai

REKLAMA

Arba žalumynus galima išdžiovinti orkaitėje ant grotelių. Vidutiniškai procesas trunka nuo 5 iki 10 dienų. Tokius džiovintus žalumynus geriausia laikyti popieriniuose maišeliuose arba susmulkinti ir sudėti į stiklinį indelį. Galite susmulkinti žoleles rankomis arba naudoti kavos malūnėlį. Tada rezultatas bus natūralūs prieskoniai.

REKLAMA

Jei norite žoleles džiovinti, atkreipkite dėmesį į tokį prietaisą, kaip dehidratorius. Tai specialus prietaisas daržovėms, vaisiams, uogoms, grybams ir žolelėms džiovinti.

Šaldyti žalumynai

Užšaldyti žalumynus yra net lengviau nei džiovinti. Be to, tokiu būdu jūs tikrai išsaugosite jų skonį, aromatą ir visas naudingąsias medžiagas. Toks ruošinys tinka dėti į bet kokius patiekalus.

REKLAMA

Taigi, žalumynus reikia nuplauti ir nusausinti popieriniu ar tekstiliniu rankšluosčiu. Tada tiesiog supjaustykite peiliu arba susmulkinkite elektriniu maišytuvu. Viskas priklauso nuo žalumynų, kuriuos ruošiate.

Žalumynai

REKLAMA

Pavyzdžiui, mėtas ir svogūnų laiškus geriausia užšaldyti folijoje. Susmulkinti krapai, petražolės, šalavijas ir čiobreliai turėtų būti laikomi plastikiniame inde su sandariu dangčiu. Taip pat laikomas bazilikas su rozmarinu. Tačiau prieš perkeliant į šaldiklį, šiuos žalumynus reikia šiek tiek pasūdyti.

Be to, žalumynus galima užšaldyti maistinėje plėvelėje ar maišeliuose. Bet laikymas indeliuose yra daug patogesnis ir praktiškesnis. Žinoma, nebūtina ir produkto iš anksto sumalti. Tai tik patogumo klausimas.

REKLAMA

Sūdyti žalumynai

Bet kaip žmonės laikydavo žalumynus, kai dar nebuvo šaldytuvų? Atsakymas paprastas: jie būdavo sūdomi. Norėdami tai padaryti, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite žalumynus. Tada sumalkite ir sterilizuokite stiklinius indelius.

Tada sudėkite žalumynus į stiklainius sluoksniais: kiekvienam 100 g žalumynų reikia 20 g druskos. Kai stiklainiuose pasirodys pirmosios sultys, užsukite juos steriliais dangteliais. Beje, galite paprasčiausiai visus žalumynus sumalti mėsmale ir sumaišyti su druska. Laikykite ruošinius vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka namų rūsys.

REKLAMA

Kai kurios šeimininkės druskos visai nenaudoja, jos tiesiog užpila žalumynus verdančiu vandeniu, o tada užsuka stiklainius. Ar esate girdėję apie šį metodą anksčiau? Yra ir dar vienas įdomus būdas, tačiau, be žalumynų, jums taip pat reikės lašinių. Nuplautus ir išdžiovintus krapus reikia sumalti, lašinius susmulkinti.

REKLAMA

Tada ingredientai turi būti sumaišyti ir pasūdyti. Tada sterilizuokite stiklainius ir užpildykite juos gauta mase. Dabar užsukite stiklainius ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Idealus prieskonis naminiams barščiams paruoštas!

Redakcijos patarimai

Yra dar vienas lengvas būdas. Nuplautus žalumynus reikia susmulkinti (aš naudojau maišytuvą, į dubenį įpilu šiek tiek vandens). Tada jums reikės ledo kubelių dėklo. Į ledo kubelių formelę sudėkite gautą masę, jei reikia, įpilkite šiek tiek šalto vandens.

REKLAMA

Žalumynai

Tada sudėkite ruošinį į šaldiklį. Kai žalumynai sušals, galite išimti ruošinius iš formelės, perkelti į maišelį ir sudėti atgal į šaldiklį. Tai puikus variantas žalumynams naudoti: imkite kubelį ir meskite į sriubą ar padažą.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].