Beveik visi žino, kad svogūnai gali būti skirtingų rūšių.

REKLAMA

Svogūnas – populiarus įvairių patiekalų ingredientas, kuris suteikia valgiams ypatingą skonį ir praturtina mineralinėmis druskomis bei vitaminais.

Svogūnus galima valgyti termiškai neapdorotus, virtus, keptus, troškintus ar karamelizuotus.

REKLAMA

Vis dėlto, jei parduotuvėje renkatės šviežius svogūnus, jums gali kilti klausimas, kokią svogūnų rūšį vertėtų pasirinkti.

Būtent todėl šiame straipsnyje norime pasidalinti svarbiausia informacija apie įvairių rūšių svogūnus.

REKLAMA

Kuo skiriasi įvairių rūšių svogūnai?

REKLAMA

Skiriasi:

  • skonis
  • tekstūra
  • išvaizda
  • dydis
  • spalva

Geltonasis svogūnas (dažniausiai rudais lukštais)

REKLAMA

Šios rūšies svogūnai yra universalūs, tad nieko keisto, kad jie pasirenkami dažniausiai.

REKLAMA

Nuo kitų svogūnų rūšių jie skiriasi tuo, kad įprastai kepa ilgiau.

Jei patiekalą tenka gaminti gana ilgai, geriausia rinktis būtent šią svogūnų veislę, kuri aukštoje temperatūroje geriausiai išlaiko skonio savybes.

REKLAMA

Šiuose svogūnuose taip pat yra didesnis sieros kiekis nei kitose svogūnų rūšyse.

Tai reiškia, kad geltonieji svogūnai taip pat turi ryškiausią kvapą ir skonį.

REKLAMA

Įprastai šie svogūnai yra gana nedidelio dydžio, su kieta oda ir stora danga.

REKLAMA

Šios rūšies svogūnai gali būti naudojami ir virimui, ir kepimui.

Be to, jie išsilaiko ilgiau nei raudonieji svogūnai.

REKLAMA

Šiuos svogūnus rekomenduojama laikyti atokiau nuo šviesos, vėsioje ir sausoje vietoje.

Baltasis svogūnas

REKLAMA

Baltieji svogūnai yra švelnesnio skonio nei geltonieji, be to, jie yra ne tokie kieti.

REKLAMA

Verdant ar kepant baltieji svogūnai tampa permatomi tarsi stikliniai.

Šios rūšies svogūnai naudojami salotoms ir padažams gaminti.

REKLAMA

Baltuosius svogūnus yra labai paprasta suderinti su kitais ingredientais.

Šios rūšies svogūnai nėra tokio ryškaus skonio ir aštrūs.

REKLAMA

Kadangi šių svogūnų skonis yra gana švelnus, juos galima drąsiai valgyti termiškai neapdorotus. Pavyzdžiui, šiais svogūnais galima pagardinti sumuštinius ar užtepėles.

REKLAMA

Raudonasis svogūnas

Naudinga žinoti, kad raudonieji svogūnai pasižymi geriausiu gydomuoju poveikiu.

REKLAMA

Be tipiškų svogūnams gydomųjų medžiagų, raudonuosiuose svogūnuose taip pat yra natūralių dažiklių, kurie veikia kaip antioksidantai.

REKLAMA

Be to, raudonieji svogūnai pasižymi maloniu skoniu ir traškia tekstūra.

Raudonieji svogūnai puikiai papildo saldesnius patiekalus ir pabrėžia jų skonį.

REKLAMA

Dėl savo gražios spalvos raudonieji svogūnai  gana dažnai naudojami restoranuose.

Šie svogūnai taip pat yra dažnas įvairių natūralių vaistų ingredientas.

REKLAMA

Raudonųjų svogūnų poveikis sveikatai:

REKLAMA

– gerina imunitetą,

– pagreitina kepenų regeneraciją, pašalina iš organizmo kenksmingas medžiagas,

REKLAMA

– palaiko ir pagreitina virškinimą, puikiai tinka metant svorį,

– priešuždegiminis poveikis,

REKLAMA

– stiprina skrandį ir žarnyną, koreguoja žarnyno mikroflorą,

–  sudėtyje yra natūralių antioksidantų, todėl  raudonieji svogūnai puikiai tinka vėžio prevencijai;

REKLAMA

– tirpdo krešulius kraujyje ir valo kraujagysles,

– venų varikozės, hemorojaus, aterosklerozės profilaktika,

REKLAMA

– dėl sudėtyje esančio cinko, mangano, silicio ir sieros stiprina plaukus ir nagus,

– raudonuosius svogūnus ypač svarbu vartoti moterims, vyresnėms nei 40 metų, nes šis maisto produktas sumažina osteoporozės riziką.

REKLAMA

Tikimės, kad šis straipsnis buvo jums naudingas.

REKLAMA

Dabar jau žinote, kaip pasirinkti tinkamą svogūnų rūšį.

Sėkmės!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu info@zinoti.lt.