Prieskonių pasaulyje tikrai sunku atskirti tikrą produktą nuo padirbinių. Sužinokite ar jūsų naudojami prieskoniai yra tikri, ar suklastoti.

Cinamonas

Kiniškas cinamonas (cassia) dažnai parduodamas vietoje originalaus cinamono. Norėdami tai atpažinti – atkreipkite dėmesį į žievės storį ir garbanas.

Cinamono lazdelės dažnai yra pasuktos į vieną pusę, o tikrasis cinamonas visada būdingai susuktas iš abiejų pusių. 

Kartais jos skiriasi savo storiu (kinietiškos storesnės). Tačiau didžiausias skirtumas yra skonis. Tik tikras produktas kvepia stipriai ir patraukliai.

Juodieji pipirai

Jie yra raukšlėta granulė, kurios skersmuo yra 3-5 mm. O balti pipirai neturi apvalkalo.

Jei nusipirkote aukštos kokybės juodųjų pipirų, bandant juos sutrinti suskaidysite į dideles dalis. Ir jei pipirai yra prastos kokybės, iš jų liks maži gabaliukai.

Aukštos kokybės balti pipirai – kreminės spalvos. Jei jie yra per daug balti, greičiausiai yra netikri.

Imbieras

Kokybiško imbiero oda yra lygi ir nepažeista, o minkštimas viduje yra citrinos geltonumo.

Šaknis turėtų būti tvirta ir lygi. Jei ji yra minkšta ir susiraukšlėjusi, greičiausiai ji jau supuvusi viduje. Patartina pirkti šakotas šaknis – jų minkštimas nėra per daug pluoštinis.

Ciberžolė

Tai kieta šaknis, panaši į imbierą. Iš jo susidarę milteliai būna ryškiai geltonos ir oranžinės spalvos.

Dažnai galite rasti ciberžolės, kuri iš tikrųjų yra spalvoti miltai. Jei norite patikrinti, ar buvote apgauti, pabandykite šiek tiek miltelių ištirpinti stiklinėje vandens. 

Jei ant paviršiaus atsiranda baltų dėmių – tai, žinoma, nėra tikroji ciberžolė.

Žvaigždinis anyžius

Žvaigždinis anyžius turi 8 žiedlapius, kurių kiekviename yra ryškiaspalvių sėklų.

Šviežias anyžius turėtų išleisti skystį, kai jis pjaustomas ar atidaromas mažu peiliu. Be to, jei anyžius yra per tamsios spalvos, tai yra senas produktas.

Kardamonas

Yra švelnios alyvuogių spalvos, o sėklų ilgis yra apie 2,5 cm.

Jei kardamono sėklų spalva per šviesi, greičiausiai čia naudojami dažai, kad jos būtų patrauklesnės. Ir jei sėklų spalva yra šiek tiek geltona – produktas greičiausiai yra senas.

Muskatas

Riešutas yra ovalus, o viduje galite pamatyti daugybę ryškių venų.

Dažnai vietoj muskato parduodamas jo tolimas giminaitis – laukiniai vaisiai, labai panašūs į tikrąjį muskato riešutą. Tokiu atveju gausite pailgas uogas, turinčias tik keletą juostelių.

Gvazdikėliai

Jie turėtų būti tamsiai rudos spalvos ir aitraus kvapo.

Gvazdikėlių šviežumą galite kontroliuoti patys – tiesiog supilkite juos į vandenį.

Jei gvazdikėlis yra šviežias, jis plūduriuos stiklinėje vertikaliai, o jei šviežumas abejotinas, gvazdikėlis plūduriuos horizontaliai. 

Vanilė

Ankšties spalva panaši į tamsųjį šokoladą. Ji yra elastinga.

Ankštys keletą metų išlaiko savo skonį ir aromatą. Jų ilgis yra nuo 15 iki 25 centimetrų. 

Vanilės ankštis neturi nieko bendra su vanile – jos sintetinis ekvivalentas, kuris dažnai naudojamas desertams.

Šafranas

Aukštos kokybės šafrano ryškiai raudonos gyslos lengvai virsta milteliais.

Tikras šafranas yra labai brangus. Norėdami nustatyti autentiškumą, pamerkite jį į stiklinę vandens, kuri turėtų būti nudažyta tik po 15 minučių, bet ne anksčiau.

Šaltinis

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].