Kaip patikrinti, ar kiaušiniai švieži? Egzistuoja nemažai būdų. Jų dėka daugiau niekada nepagaminsite patiekalo naudodami sugedusį kiaušinį. Šiandien pasidalysime patikimais patarimais, kurie padės išsiaiškinti, ar kiaušinį vis dar galima vartoti, ar geriau iškart mesti į šiukšlių dėžę.

REKLAMA

Pažiūrėkite į datą ant pakuotės 

Pirkdami kiaušinius atkreipiame dėmesį į vištų auginimo būdo ženklinimą. Tačiau mažai žmonių žino, kad ant pakuotės taip pat yra nurodyta data, iki kurios produktą patartina suvartoti. Beje, patartina kiaušinius suvalgyti per 28 dienas nuo jų padėjimo. Todėl ant pakuotės ieškokite užrašo Geriausias iki ir, žinoma, datos. Jei kiaušinius suvartosite po šios datos, jie nepakenks jūsų sveikatai. Tiesiog jie gali turėti šiek tiek kitokią tekstūrą ir skonį. 

REKLAMA

Klausos testas 

REKLAMA

Paimkite žalią kiaušinį ir pakratykite jį prie ausies. Jei nieko negirdite, kiaušinis šviežias. Tačiau gurgėjimo ar teliuškavimo  garsas turėtų priversti jus sunerimti. Tokį kiaušinį geriau iš karto išmesti. 

REKLAMA

 Bandymas su vandeniu 

Užpildykite stiklinę šalto vandens ir įdėkite kiaušinį. Tada stebėkite, kas vyksta. Kiaušinis greitai nugrimzta į dugną ir prilimpa prie jo, vadinasi, kiaušinis labai šviežias. 

REKLAMA

Kiaušinis nugrimzdo į dugną, bet yra šiek tiek pasviręs, tai ženklas, kad jam dar tik apie 1 sav. 

Stiklinės apačioje stovintis kiaušinis jau yra kelių savaičių amžiaus (dažniausiai dviejų ar trijų). Tokį produktą galima sėkmingai virti kietai. 

REKLAMA

Kiaušinis greitai iškilo į paviršių ir plūduriuoja ant vandens – pasenęs ir jo valgyti negalima. 

REKLAMA

Uoslės testas 

Jei abejojate dėl kiaušinio šviežumo, tiesiog jį sudaužykite lėkštėje. Jei jaučiate sieros, puvėsių ar rūgšties kvapą, nedelsdami išmeskite kiaušinį. Jis akivaizdžiai netinkamas vartoti ir taip pat gali pakenkti jūsų sveikatai. 

REKLAMA

Be to, jūsų budrumą taip pat turėtų sužadinti įskilęs ir pažeistas lukštas. Venkite valgyti tokius kiaušinius. Viskas dėl to, kad bakterijos ar pelėsiai jau galėjo patekti į kiaušinio vidų. Šviežiam ir geram kiaušiniui būdingas geltonas arba oranžinis trynys, kuris yra apvalus. Blyškus ir plokščias trynys rodo, kad kiaušinis jau paseno. 

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].