10 maisto produktų, kuriuose gausu jodo. Valgykite juos dažniau

Jodas yra vienas iš svarbiausių ir būtiniausių žmogaus kūno mikroelementų. Jodo trūkumas silpnina imuninę sistemą ir blogina sveikatą: sutrinka medžiagų apykaita ir padidėja nutukimo rizika, nustoja tinkamai veikti skydliaukė, pablogėja odos, nagų ir plaukų būklė, atsiranda patinimai, nuovargis, apatija.

REKLAMA

jodo

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, jodo paros norma yra 100 mkg paaugliams, 150 mkg suaugusiems ir 200 mkg nėščioms moterims. Apie 90% jodo žmogus gauna iš maisto, likusią dalį – iš vandens ir oro. Todėl labai svarbu stebėti savo ir artimųjų mitybą. Surinkome 10 geriausių produktų, kurie padės pamiršti jodo trūkumą.

REKLAMA

Maistas, kuriame gausu jodo

Jūros dumbliai

Labiausiai įperkamas produktas, kuriame yra jodo: 100 g yra iki 300 mkg organinio jodo. Be to, šį iš rudadumblių gautą mikroelementą organizmas absorbuoja geriau, nei jodo preparatus (kalio jodidą ir kitus). Įdėkite jūros dumblių į mėgstamas salotas, ir galėsite lengvai patenkinti kasdienį būtino mikroelemento poreikį.

REKLAMA

Menkės kepenėlės

jodo

Be to, kad menkių kepenys yra žuvų taukų, folio rūgšties ir daugybės vitaminų (A, D, E) šaltinis, jodo jose taip pat yra pakankamas kiekis. 100 g produkto yra apie 350 mkg šios naudingos medžiagos.

REKLAMA

Amerikinė aka

Šis atogrąžų vaisius yra vienintelis augalas, kuris jodo kiekiu konkuruoja su jūros gėrybėmis. 100 g vaisių jodo kiekis gali siekti 250 mkg.

REKLAMA

Menkė

jodo

Be to, kad ši žuvis yra puikus baltymų šaltinis, joje gausu daug vitaminų ir mineralų, įskaitant jodą: 110-135 mkg 100 g.

REKLAMA

Krevetės

Iš jūros gėrybių krevetėse yra daugiausia jodo. 100 g yra apie 110 mkg jodo, tai yra ne mažiau kaip du trečdaliai dienos normos.

REKLAMA

Tunas

jodo

Tunų mėsa vertinama dėl didelio baltymų kiekio, taip pat dėl ​​daugelio svarbių mikroelementų, ypač jodo: yra apie 50 mkg 100 g produkto. Tuno konservai puikiai tinka salotoms ar paštetams gaminti. Šiuos patiekalus dažnai įtraukite į savo šeimos meniu.

REKLAMA

Kiaušiniai

Kiaušiniuose yra įvairių maistinių medžiagų, įskaitant jodą. Jodo indeksas: 35 mkg 100 g. Ekspertai rekomenduoja iš jų gaminti įvairius patiekalus ir įtraukti juos į kasdienę dietą. Beje, kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuos organizmas pasisavina beveik visiškai – 97–98%.

REKLAMA

Persimonai

jodo

Persimonai puikiai padeda užpildyti vitaminų ir mineralų, tokių kaip magnis, natris, geležis (kurios kiekis netgi viršija kiekį obuoliuose) ir jodas, trūkumą. Pastarojo rodiklis produkte: iki 30 mkg 100 g.

REKLAMA

Pupelės

Pupelių patiekalai yra labai sveiki. Pupelėse yra skaidulų, folio rūgšties ir kitų svarbių medžiagų. Jodo kiekis yra iki 15 mkg 100 g.

REKLAMA

Slyvos

jodo

Naudingas džiovintų slyvų savybes daugiausia lemia turtinga jų sudėtis. Vien jodo penkiose slyvose yra apie 13 mkg.

Mažas jodo kiekis yra ir pieno produktuose, grikiuose, spanguolėse, braškėse, bananuose ir grybuose. Puikus būdas įtraukti jodo į racioną yra joduotos druskos naudojimas.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].